09.10.1989.
Буковина (Чернівці) - Ворскла (Полтава)
2 : 0


Друга ліга. 6 зона


Буковина 2 : 0 Ворскла
Буковина (Чернівці) Ворскла (Полтава)
09.10.1989. 00:00
51 тур
Стадіон: Буковина (Чернівці) . 5000 глядачів (вміст 12000)
Погода: ...
 
Суддя: Олег ЧОРНИЙ (Донецьк)
Перший асистент: Володимир ПОЛОЖЕНЦЕВ (Донецьк)
Другий асистент: Віктор ГАЙВОРОНСЬКИЙ (Донецьк)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
1 Вр Україна ЧИСТОВ Анатолій 1 Вр Україна МОРГУН Олег
2 Зх Україна САРАФІНЧАН Валерій 2 Зх Україна ХОДИРЄВ Сергій
3 Пз Україна БУРЧАК Олег 3 Зх СРСР КИТАЙКО Ігор
4 Зх Україна МАХИНЯ Юрій 4 Зх Україна ДЕЙНЕКО Юрій
5 Зх СРСР БАБАРИКО Олександр 5 Зх Україна ЛУКАШ Сергій
6 Пз Україна ЗАДОРОЖНЯК Василь 6 Пз СРСР РОТАНЬ Петро
7 Пз Україна БУДНИК Віктор 7 Пз Україна МАТЮХА Андрій
8 Пз Росія АЛІСТАРОВ Валерій 8 Пз СРСР БОГДАНЕЦЬ Валерій
9 Пз Україна ОЛІЙНИК Віктор 9 Нп СРСР ВЛАСЕНКО Ігор
10 Пз СРСР КОРОЛЯНЧУК Валерій 10 Нп СРСР РЄЗНІК Юрій
11 Пз Україна МГЛИНЕЦЬ Віктор 11 Пз Україна ПРОКОПИНЕНКО Володимир
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
  Вр Україна СУПРУН Олександр
Зх Україна СОБОТЮК Сергій  
Зх СРСР ПОХОДЗІЛО Сергій  
Нп Україна ЦАП Володимир  
Нп Україна ГУЗІЄНКО Андрій  
Зх Україна ЧЕРЕНКОВ Юрій  
   
 
Головні тренери
Україна Юхим ШКОЛЬНИКОВ Тренер відсутній у базі даних.

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
БУРЧАК Олег goal.png 13
ОЛІЙНИК Віктор goal.png 22
ГУЗІЄНКО Андрій
КОРОЛЯНЧУК Валерій
substitution.png 46
ЧЕРЕНКОВ Юрій
МГЛИНЕЦЬ Віктор
substitution.png 46
59 substitution.png СУПРУН Олександр
МОРГУН Олег
ПОХОДЗІЛО Сергій
БАБАРИКО Олександр
substitution.png 70
СОБОТЮК Сергій
МАХИНЯ Юрій
substitution.png 80
ЦАП Володимир
БУДНИК Віктор
substitution.png 83

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

ЩО ЗА ФІНІШНОЮ РИСКОЮ?


«У ЦЕЙ, НА ДИВО теплий, лагідний осінній вечір наша команда завершувала виступи на своєму полі у нинішній першості серед українських колективів другої ліги. Понад 5 тисяч любителів футболу
прийшли минулого понеділка на трибуни головної спортивної споруди міста. Безперечно, вболівальників цікавив поєдинок чемпіона та срібного призера минулорічної першості.
Торік «Ворскла» була головним конкурентом чернівчан у боротьбі за звання кращої команди республіки. Тоді суперництво між ними йшло вкрай гостро: лише за тур до фінішу чемпіонату — 88 наші земляки зуміли відірватися від основних переслідувачів і вдруге після 1982-го року здобути золоті медалі.
У нинішньому сезоні провідні колективи шостої зони на заключній стадії чемпіонату ведуть не менш напружену боротьбу за верхні щаблі турнірної таблиці. Але тепер головним суперником чернівчан став футбольний клуб «Волинь» з Луцька. А ось полтавці втратили свої кращі якості, відійшли, як мовиться, на другорядні ролі.
Це підтвердив і звітний матч. Лише в дебюті «Ворскла» зуміла за рахунок пресингу на всіх ділянках поля нейтралізувати активні дії «Буковини». А відтак чернівчани вільно вели звичну для себе швидку, комбінаційну, атакуючу гру. Перевага наших земляків по всіх компонентах футболу невдовзі стала настільки очевидною, що в їх успіху глядачі не сумнівалися.
Уже на 13-й хвилині господарі поля відкрили рахунок. У цей момент О. Бурчак одержав пас з перенасиченого гравцями штрафного майданчика полтавців і метрів з 25-и відмінним низовим ударом сильно послав м'яч у сітку.
Натиск чернівчан на ворота гостей дедалі посилювався. Небезпечні моменти у штрафному майданчику «Ворскли» виникали з калейдоскопічною швидкістю. Як тут не згадати ситуацію на 15-й хвилині. Тоді сам на сам з О. Моргуном опинився півзахисник «Буковини» В. Будник. До воріт було метрів 4 — 5, але чомусь досвідчений майстер забарився і втратив м'яч. Забігаючи наперед, скажемо, що подібних моментів, особливо в другому таймі, коли помітно втомлені полтавці не встигали за швидким темпом гри, виникало чимало.
З надзвичайно зручних ситуацій посилали м'яч мимо воріт А. Гузієнко, В. Задорожняк, Ю. Черенков, С. Походзіло, В. Олійник. Саме тому відчутна ігрова перевага господарів поля не знайшла свого втілення у більшій кількості голів.
Іноді здавалося, що після перерви футболісти «Буковини» поставили собі за мету влаштувати перед глядачами ексцентричний спектакль, потішити наостанку своїх прихильників недбалим, навіть дещо зневажливим ставленням до посереднього за рівнем гри суперника. Своєрідна шоу вдалося на славу і немало потішило вболівальників. Та чи до лиця чемпіонам така надто розкована поведінка на полі?
Певне, цей докір наші хлопці будуть вважати незаслуженим. Мовляв, старались виграти, покласти суперника, як кажуть спортсмени, на обидві лопатки. Справді, намагались перемогти. І другий гол забили вміло. Виконуючи штрафний, В. Алістаров легенько і дотепно підкинув м'яч. Не приземляючи його, В. Олійник завдав майстерного удару.
Та все ж не слід забувати незаперечну футбольну істину — до кожного суперника треба ставитись з належною увагою. Кажу так ось чому. Попереду у «Буковини» три матчі на виїзді.
Певна, вони будуть вирішальними, і «розхолоджуватись» ще рано.
У звітному турі «Волинь», основний конкурент чернівчан за звання чемпіона, зіграла внічию (0:0) у Севастополі з тамтешньою «Чайкою» і йде попереду, зберігаючи відрив від «Буковини». До того ж, дві зустрічі на фініші першості проводить в рідних стінах. Вперто прокладає собі дорогу в число призерів «Зоря» (Ворошилоаград) — перемогла «Кривбас» на його полі з рахунком 2:1. Не втрачає надій і тернопільська «Нива» — нічия (2:2) в Керчі з «Океаном».
А ось як зіграла решта команд шостої зони: «Суднобудівник» — «Маяк» — 2:0, СКА (Одеса) — «Шахтар» — 3:1, «Зірка» — «Динамо» — 1:1, «Прикарпаття» — «Нафтовик» — 2:1, «Закарпаття» — «Кремінь» — 3:0, «Новатор» — «Поділля» — 0:2, «Колос» — «Нива» (Вінниця) — 0:0, «Торпедо» — «Полісся» — 2:1, «Кристал» — «Авангард» — 0:1.
Що буде там, за фінішною рискою? Важко відповісти на це запитання. Одне ясно: боротьба за верхні сходинки футбольної піраміди буде гострою. Для того, щоб увійти в число призерів, «Буковині» треба на заключній стадії чемпіонату ї максимальною віддачею сил провести матчі на виїзні в Кіровограді, Черкасах і Білій Церкві».


М. КУКУРУДЗ, кор. «Радянської Буковини».
«Радянська Буковина», 1989.


ХТО БУДЕ ЧЕМПІОНОМ?


«Торік «Ворскла» вела боротьбу з «Буковиною» за чемпіонські медалі. Тепер гравці цієї самобутньої команди, на відміну від кременчуцьких футболістів, виглядали аж надто втомленими, в результаті чого їхні дії були уповільненими і в'ялими.
Наші ж земляки, розуміючи, що не все ще втрачено у боротьбі за перше місце в чемпіонаті, відразу приступили до активних дій. Однак у завершальній стадії атаки діяли неточно. І все ж на 13-й хвилині, перебуваючи метрів за 20 до воріт суперника, сильним ударом Бурчак відкриває рахунок. А на 22-й хвилині дуже ефектний гол забив В. Олійник. На підступах до свого штрафного майданчика гості недозволеннм прийомом зупинили прохід Мглинця. До м'яча підійшов Алістаров і технічно підкинув його під удар Олійнику, який не залишив ніяких шансів голкіперу «Ворскли».
А лідер чемпіонату луцька «Волинь» з останнього свого виїзного турне привезла 4 очка, зігравши двічі внічию (з «Океаном» і «Чайкою» і обігравши «Кристал» — 2:1. До того ж один із трьох останніх домашніх матчів вона вже зіграла — з рахунком 5:4, завдавши поразки «Кривбасу».
І все ж, якщо волиняни в матчах з одеськими армійцями і миколаївським «Суднобудівником» втратять хоча б очко — у футболістів «Буковини » з'явиться шанс наздогнати. Тоді чемпіон виявиться у додатковому матчі, який відбудаться на нейтральному полі».


Олександр ЛЕБЕДЬ.
«Молодий буковинець», 1989.


Не упустити б шансу


«Чи потрапить «Ворскла» до десятка кращих команд за підсумками чемпіонату СРСР? Це питання і зараз турбує прихильників «Ворскли». В усякому разі за три «кроки» до фінішу багатомісячного марафону хотілося б. Й усі надії болільники та й самі футболісти покладають на три заключні «домашні» ігри з «Новатором», «Торпедо» та нікопольським «Колосом». Відбудуться вони відповідно 14, 17 та 20 жовтня.
Поїздка на ігри в Ужгород, Івано-Франківськ та Чернівці, як відомо, для наших земляків виявилася невтішною — привезли лише «нулі», програвши «Закарпаттю» 0:1, «Прикарпаттю» — 0:2 та минулого понеділка з таким же рахунком і «Буковині».
«Кремінь» після нічиєї (0:0) із «Прикарпаттям» та програшу буковинцям (0:2) поступився і «Закарпаттю» — 0:3.
Отже, почекаймо суботи, 14 жовтня. Того дня на стадіоні «Колос» відбудеться й передостанній у нинішньому році тираж речової лотереї».


П.КАРНАУХ.
«Зоря Полтавщини» № 233 (17333), 11 жовтня 1989 (середа).
 

 

Гра без характеру


«Матч між минулорічним чемпіоном України — «Буковино»» — і срібним призером сезону-88 — «Ворсклою» — викликав великий інтерес чернівецьких уболівальників. Та сподівання на цікаву, напружену гру не виправдалися.
Доля матчу була вирішена за 22 хвилини. Захисники «Ворскли» на встигали за швидкими нападаючими господарів, які вели обстріл воріт Моргуна з різних відстаней.
На 13-й хвилині Бурчак ударом метрів з 20-и в нижній кут воріт відкриває рахунок. На 22-ій хвилині поблизу штрафного майданчика гості порушують правила. І штрафний удар чітко реалізує Олійник — 2:0. У другому таймі Моргун одержав легку травму руки, і у ворота «Ворскли» став молодий вихованець ДЮСШ Олександр Супрун.
До фінального свистка арбітра рахунок не змінився. «Ворскла» не проявила характеру, волі до перемоги. Дії команди були безбарвні, одноманітні. Невдало зіграла середня ланка особливо багато помилявся Матюха. Через травми на матч з «Буковиною» не вийшли Шарій, Кислов, Немешкало, Кривенко. Після попередження пропускав гру Юданов. Найактивнішим у полтавців був Богданець, його й названо кращим у складі гостей».


А.СТАРЦЕВ.
«Комсомолець Полтавщини» № 122 (4967), 12 жовтня 1989 (четвер).

Дві перемоги на прощання


«НАБЛИЖЄННЯ ФІНІШУ в шостій українській зоні, як і належить, загострило боротьбу за кращий підсумковий рядок у турнірній таблиці. Інтриги першості дадає суперечка, за чемпіонський титул між луцькою «Волинню» і чернівецькою «Буковиною» та відчайдушна боротьба за «місце під сонцем» між павлоградським «Шахтарем» і маріупольським «Новатором».
Можна зрозуміти настрій футболістів та наставників «Прикарпаття», які в трьох останніх поєдинках на своєму полі взяли п’ять очок з шести можливих. З одного боку матчі радують, а з другого...
Трьох несподіваних втрат зазнав і без того неповноцінний склад команди. Якщо травму Думанського важко було предбачити, то захисники Хомин і Ватаманюк вибули з подальшої турнірної боротьби з власної ініціативи. Однак про порядку.
Бойові порядки дебютанта чемпіонату кременчуцького «Кременя» виглядають досить солідно: чимало футболістів колись виступали у першій та вищій лігах. Проте в Івано-Франківську гості нічого особливого не продемонстрували, крім грубої гри, в якій і зазнав травми півзахисник Думанський. Гольові моменти біля обидвох воріт можна було на пальцях полічити.
Уже в дебюті міг відкрити рахунок капітан «Кременя» Мурадян. У господарів затяжний рейд до воріт Мулиндіна здійснив Хомин, але його ударові бракувало точності. Так і не побачили у цьому матчі голів глядачі.
Досить вдало проводить кінцівку чемпіонату полтавська «Ворскла». Гості планували і в поєдинку з прикарпатцями вписати до свого активу бодай очко. Точний удар А. Шулятицького на 7-ій хвилині вивіє господарів поля вперед. Після цього двічі міг відзначитися Туринський. У першому випадку м'яч потрапив у штангу, а наприкінці тайму він не зумів обіграти воротаря «Ворскли» Моргуна. Правда, перед цим епізодом форвард гостей Рєзник теж небезпечно атакував ворота, котрі захищав Баталов.
Початок другого тайму ознаменувався малоприємним епізодом. Хтось з гостей грубо зіграв проти Толочка, і Хомин вирішив поквитатися з ним. Арбітр зустрічі В. Козенко покарав порушника правил червоною карткою. Залишившись вдесятьох, наші спортсмени ще раз добилися успіху. На 76-ій хвилині відмінною подачею Туринського знову, скористався А. Шулятицький і вдруге примусив Моргуна вийняти м'яч з сітки воріт.
Останнім суперником «Прикарпаття» у домашній серії був охтирський «Нафтовик».
Команда досить вдало грає з іванофранківцями. Гості першими відкрили рахунок. Скориставшись помилкою перекроєного складу захисників господарів, Колесник на 16-ій хвилині вивів «Нафтовик» вперед.
У штрафному майданчику збивають Задорожняка, і Баталов чітко реалізовує« пенальті — 1:1. І знову, як і в попередньому матчі, наші спортсмени залишаються вдесятьох. Через кілька секунд після попередження капітан «Прикарпаття» Ватаманюк за нецензурну лайку побачив перед своїми очима червону картку. Під кінець першого тайму свій гол забиває Туринський. Отож дві перемоги поспіль в останніх зустрічах, на своєму полі.

Три заключні поєдинки «Прикарпаття» проведе на виїзді у Черкасах, Білій Церкві і Кіровограді.
Ось як завершились інші матчі туру: «Кривбас» — «Зоря» — 1:2, «Закарпаття» — «Кремінь» — 3:0, «Суднобудівник» — «Маяк» — 2:0, «Новатор» — «Поділля» — 0:2, СКА —«Шахтар» — 3:1, «Колос» — «Нива» Вц. — 0:0, «Зірка» — «Динамо» — 1:1, «Торпедо» — «Полісся» — 2:1, «Буковина» — «Ворскла» — 2:0, «Чайка» — «Волинь» — 0:0, «Кристалл» — «Авангард» — 0:1, «Океан» — «Нива» Тр. — 2:2».


Петро БЕЛЕЙ.
«Комсомольський прапор» №125-126 (4284-42865), 14 жовтня 1989 (субота)

Фото гри


1989_10_09___-__001.jpg

“Буковина” Чернівці – “Ворскла” (Чемпіонат СРСР. 1989. Друга ліга. VІ зона. 51 тур)

Погода