- 02-04-2011, 11:04 - sasa 176

20 років тому головний тренер “Севастополя” Ангел Червенков разом із полтавцем Ігорем Кисловим стали чемпіонами Болгарії

20 років тому головний тренер “Севастополя” Ангел Червенков разом із полтавцем Ігорем Кисловим стали чемпіонами Болгарії

Червенков також вигравав у болгарІЇ «бронзу» з Іваном Шарієм і грав у Кубку Чемпіонів разом із Олегом Моргуном

У 1991 році команда з болгарського міста побратима Полтави – Велико- Тирново “Етир” вперше у своїй історії стала чемпіоном Болгарії. Тоді у складі “Етира” виступав і полтавець Ігор Кислов.

У березні 1991 року футболісти з Велико-Тирново почали стрімко виходити в лідери і вже не здавали своїх позицій до завершення чемпіонату. Спочатку “Етир”, який перебував на 2-му місці, у чвертьфіналі Кубка Болгарії переміг лідера чемпіонату “Славію” (Софія) – 2:0 (обидва м’ячі були забиті з передач Ігоря Кислова). Потім у рідних стінах великотирновці перемогли “Ботєв” (Пловдив) – 4:0 (другий м’яч на 30-й хвилині забив Кислов). Наступну гру “Етир” також виграв з рахунком – 4:0, перемігши у Горній Оряховиці “Локомотив” – у цій грі Кислов забив 2 м’ячі. Великотирновці набрали такий темп, що завоювали золоті медалі чемпіонату Болгарії 1991 року за два тури до фінішу. 25 травня 1991 року у Бургасі “Етир” зіграв унічию з “Чорноморцем” – 1:1. Великотирновська газета “Борба” (від 28 травня 1991 року) назвала героями цього матчу кращого бомбардира “Етира” Бончо Генчева і нашого Ігоря Кислова, які разом створили “золотий гол”.

20 років тому разом із Ангелом Червенковим та Ігорем Кисловим чемпіонами Болгарії у складі “Етира” були: Ц. Пирванов, Б. Генчев, С. Христов, М. Байчев, С. Василєв, Г. Попиванов, Г. Георгієв, К. Балаков, М. Донєв, П. Рашев, Б. Матєєв, І. Киряков, К. Банков, А. Велєв, М. Мінчев, Ц. Цветанов, С. Мутафчієв, М. Александров, Д. Божилов. Головним “конструктором” легендарної перемоги “Етира” в чемпіонаті Болгарії був головний тренер Георгій Василєв. У 1987 році Василєв блискуче закінчив Міжнародну тренерську академію в Кьольні (Німеччина), де йому тренерську майстерність викладали легендарні німецькі фахівці Гельмут Шен, Удо Латтек, Франц Беккенбауер.

“Етир” – чемпіон Болгарії 1991 року. У нижньому ряду: Ангел Червенков (третій зліва), Ігор Кислов (п’ятий зліва)

Тренер Василєв прийняв команду за три роки до чемпіонського тріумфу-1991, і протягом цього часу “Етир” не сходив з п’єдесталу пошани. За рік до цього – у 1990 році – великотирновці, у складі яких грав інший полтавець, Іван Шарій – також разом з нинішнім тренером “Севастополя” Ангелом Червенковим, стали бронзовими призерами чемпіонату країни. А Іван Шарій тоді (ще за радянських часів) став першим полтавським “легіонером”, який грав у чемпіонаті іншої країни і першим українським легіонером, кому пощастило завоювати медаль за межами Радянського Союзу.

А вже восени 1991 року ще один полтавець – воротар Олег Моргун, також разом з Ангелом Чевенковим, у складі “Етира” вперше в історії дебютували у розіграші Кубка європейських чемпіонів (нині цей турнір змінив назву на Лігу чемпіонів УЄФА). Тоді “Етиру” відверто не пощастило з жеребом. Уже в першому раунді змагань болгари “потрапили” на чемпіонів ФРН – “Кайзерслаутерн”. У першому матчі в Німеччині “Етир” програв – 0:2. При цьому воротар Олег Моргун рятував свою болгарську команду стільки разів, що його грі легендарний футбольний журналіст з Москви Володимир Перетурін у програмі “Футбольний огляд” на Центральному телебаченні СРСР присвятив майже весь телесюжет. У матчі-відповіді у Велико-Тирново “Етир” зіграв унічию з “Кайзерслаутерном” – 1:1. Рахунок у тому матчі відкрив на 44-й хвилині саме Ангел Червенков.

1991 рік. “Етир” перед початком матчу Кубка європейських чемпіонів з “Кайзерслаутерном”. Перший справа – Олег Моргун, третій зліва – Ангел Червенков

Відомий болгарський футболіст, колишній захисник збірної Болгарії Ангел Червенков, який нині є головним тренером “Севастополя”, добре знайомий не лише з Іваном Шарієм, Ігорем Кисловим та Олегом Моргуном, а й з багатьма іншими полтавськими футболістами. Бо у ті часи наші земляки часто гостювали у Болгарії не тільки на підготовчих зборах, а й грали там багато товариських матчів. Зокрема “Ворскла” (як і раніше – “Колгоспник”, “Будівельник”, “Колос”) неодноразово зустрічалася з командою “Етир” – це були традиційні міжнародні матчі футболістів двох міст-побратимів – Полтави та Велико-Тирново.

Ігор ЧЕРЧАТИЙ

Погода