- 09-07-2020, 10:07 - admin 1021

Без «хеппі енду». «Ворскла» програє кубковий фінал «Динамо»

Кияни здобувають трофей у серії післяматчевих пенальті.
Без «хеппі енду». «Ворскла» програє кубковий фінал «Динамо»

Фінал Кубка України сезону 2019/20. “Динамо” (Київ) – “Ворскла” (Полтава) 1:1 (по пен. 8:7)

Протокол матчу.

Другий фінал Кубка України виявився невдалим для «Ворскли». Якщо одинадцять років тому команда Миколи Павлова створила сеснацію й обіграла донецький «Шахтар», то до київського «Динамо» підопічні Юрія Максимова ключів не знайшли.

Полтавці вирушили в Харків за день до гри. Перед від’їздом команду підбадьорили фанати, спаливши трохи піротехніки та проскандувавши відповідні заряди. Щось подібне відбувалося у день фіналу, коли при в’їзді на стадіон кілька десятків киян зустрічали автобус зі своєю командою. Всі розуміли важливість поєдинку.

Тому і стартові склади на гру здивували мало. У «Динамо» не встиг набрати оптимальну форму після пошкодження Денис Попов. Як і в матчі чемпоінату проти «Шахтаря» на поля з’явився молодий захисник Олександр Сирота. На лаві запасних залишився Віктор Циганков. Півзахисник був готовий до матчу й у разі потреби підсилив би гру своєї команди. Що й сталося в другому таймі. У «Ворскли» здивувала поява на полі з перших хвилин Якубу. Ганієць пропустив кілька останніх матчів через травму, тому я особисто не очікував його появи.  З іншого боку, розрахунок Юрія Максимова був зрозумілим: швидкі фланги (Кане – лівий і Якубу – правий) мали розганяти контратаки полтавців.

У перші десять хвилин тактика тренера ворсклян працювала. На 9-й хвилині Сирота лише ціною попередження зірвав небезпечний прохід по правому флангу Кулача. Розіграш штрафного від Скляра й Кане спочатку завершився кутовим. З другої спроби малієць виконав подачу до штрафного майданчика, грубо помилися Сидорчук, а на дальній штанзі на свій шанс вже чекав Руслан Степанюк. Нападник полтавців пробивав у дотик з близької відстані, тому Бущан не мав шансів допомогти своїй команді. Так рахунок було відкрито.

Після голу «Динамо» заграло агресивніше. Кияни увімкнули свій фірмовий пресинг і у «Ворскли» виникали серйозні проблеми при виході в атаку зі своєї половини поля. За великим рахунком, контргри до перерви не було. Підопічні Михайличенка повністю забрали ініціативу до своїх рук й почали створювати небезпечні моменти біля воріт Різника. На 15-й хвилині під поперечину головою після навісу з кутового пробиває Сирота – воротар ворсклян переводить м’яч на кутовий. На 26-й хвилині Різник ще раз рятує «Ворсклу». Це Вербіч замикає простріл Миколенка ударом з близької відстані – воротар неймовірним чином встигає зреагувати на удар. А на 28-й хвилині динамівці рахунок усе ж зрівняли. На перший погляд не найнебезпечніший навіс з правого флангу трансформувався в гол.  Де Пена виграв повітря у Пердути й скинув м’яча на Вербіча. Словенець швидко розвернувся й пробив з близької відстані. Володимир Чеснаков заблокувати удар не встиг, а в Різника шансів не було – 1:1. До перерви Беньямін ще раз потурбував воротаря полтавців підступним ударом метрів з двадцяти. Різник витягнув м’яча з правого нижнього кута.

Після перерви тиск на ворота «Ворскли» якщо й послабився, то несуттєво. «Динамо» й надалі вперто шукало шляхи до воріт суперника. На 62-й хвилині полтавців знову врятувала неймовірна реакція Різника. Дмитро в останній момент ногою відбив пас Шепелєва, який перетворився на удар після рикошету від Ндіайе. Зовсім трохи забракло  влучності Цітаїшвілі. На 70-й хвилині кияни забили гол, однак його відмінили через положення «поза грою». Повтор показав, що рішення арбітра було сумнівним.

«Ворскла» у контратаки виходила нечасто, проте пару напівмоментів мала. На початку другого тайму Кане не зміг влучити під дальню стіку, пробиваючи з гострого кута. А небезпечний вихід на ворота Степанюка й Кулача завершився неточним ударом останнього. Пас від Степанюка пішов не дуже зручний, а Кулач не зумів швидко підлаштуватися під удар.

Додатковий час для «Ворскли» позначився двома вимушеними замінами. Через пошкодження покинули поле Скляр і Степанюк. Замість них вийшли Шехіч і Баєнко. Можливо, десь через це не отримав свого шансу Ісенко. Юрій Максимов не випустив молодого воротаря на серію післяматчевих пенальті. А проходила вона цікаво й видовищно. Перші сім гравців кожної з команд пробивали без шансів для воротарів. Єдине, що насторожувало – це те, що Бущан постійно падав у правильному напрямку, а Різник зовсім не вгадував, куди б’ють суперники. На восьмому ударі схибив Сапай – Бущан дістав м’яча з лівого кута. За мить все повторолися: Різник відбиває удар Миколенка. Але промах Баєнка наш воротар компенсувати не зумів. Шабанов приніс «Динамо» Кубок України.

Підсумкова перемога «Динамо» виглядає закономірною. Розрахунок на те, що кияни будуть втомленими після гри з «Шахтарем», а «Ворскла», основа якої в матчі чемпіонату відпочивала, виглядатиме свіжіше, не справдився. Кияни витримали 120-ть хвилин й більшу частину матчу пресингували суперника, що привело до великого відсотку браку у гравців полтавської команди. Плюс до всього, тренерський штаб киян добре розібрав команду Юрія Максимова. Ібрахім Кане, який виділявся в останніх матчах, нічим не запам’ятався. До серії післяматчевих пенальті дійшло лише завдяки самовіддачі полтавських футболістів та хорошій грі Дмитра Різника. За це команду варто похвалити. Проте все одно шкода, що виграти кубок не вдалося. Хто знає, через скільки років команді знову випаде шанс поборотися за трофей.

Олександр Данник з Харкова спеціально для Сайту вболівальників ФК «Ворскла»

Фото Олександра Осипова

Погода