Новини - 09-04-2009, 12:04 - sasa 332

Чи скаже Павлов знову “вибачте”?

Микола Павлов

Днiпро – Ворскла (0:1)*

11 квітня. Дніпропетровськ, стадіон “Дніпро-Арена”, початок о 18.00

Пряма трансляція на каналі ТЕТ

Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 2:0

Починалися стосунки команд дуже приємно для Полтави. 1958 року наш “Колгоспник” у першій грі нового сезону в Дніпропетровську розгромив тодішній “Металург” – 3:0. Що цікаво, та гра пройшла на старому стадіоні “Металург”. Нині на цьому місці побудовано сучасну “Дніпро-Арену”. Отож, можна сказати, що “Ворскла” повертається на старе місце, де півстоліття тому нанесла першу поразку дніпрянам. От би повторити той успіх зараз!

Загалом у чемпіонатах СРСР команди провели не так вже й багато поєдинків. Згодом “Дніпро” піднявся дивізіоном вище, а “Ворскла” залишилася на своїх попередніх позиціях. Винятком став лише 1969 рік, коли команди перетнулися між собою в 2 групі класу “А” (аналог нашої першої ліги). Тоді дніпряни вдома здолали наш “Будівельник” – 2:0, а в Полтаві була зафіксована нічия – 1:1. Саме того сезону “Дніпро” виборов перше місце і вже ніколи не повертався в другу лігу союзного футболу. А тому матчі з Полтавою були лише товариськими.

Нова офіційна зустріч відбулася через 27 років! “Ворскла” нарешті досягла вершини вітчизняного футболу й змогла зустрітися з “Дніпром”. Перша гра відбулася 17 серпня 1996 року. Як не дивно, але біло-зелені завітали тоді в Дніпропетровськ як одні з лідерів чемпіонату. Гра пройшла цікаво й напружено, а її результат – 1:1 (гол у ворсклян – Чуйченко). У другому колі полтавці в страшенну зливу так і не змогли розпечатати ворота дніпрян. Саме та нульова нічия зробила значний крок до бронзових нагород 1997 року. І саме “Дніпро” тоді був головним конкурентом полтавців.

Наступного сезону “Ворскла” змогла двічі обіграти “Дніпро”. А в сезоні 1998/99 команди вже обмінялися перемогами і “Дніпро” зміг вперше перемогти “Ворсклу” – 2:0. У прем’єрному матчі сезону 1999/2000 у Полтаві “Ворскла” змогла наколотити чотири “сухих” м’ячі у ворота дніпрян. Це, до речі, найбільша перемога суперників у матчах між собою. А ось перемога “Дніпра” в останньому матчі того сезону – 2:1, дозволила супернику залишитися у вищій лізі.

Один цікавий факт: у перших десятьох матчах команд в еліті сім разів зустрічі обслуговував Сергій Татулян. Причому часто-густо і матч першого, і матч другого кола судив саме Татулян!

З 2000-х років нашого століття шальки терезів у суперечці команд помітно хитнулися в бік “Дніпра”. Це й не дивно, адже футбол у Дніпропетровську почав потроху відроджуватися, а у Полтаві, навпаки, занепадати. Отож п’ять матчів поспіль “Дніпро” легко виграв із загальним рахунком 10:3. Загалом у новому столітті “Ворскла” всього тричі змогла перемогти “Дніпро”. І всі перемоги прийшли до команди в рідному місті: 2003-го – 2:0, 2007-го – 2:1 і, нарешті, минулого року – 1:0.

А ось на виїзді після 1998 року “Ворсклі” так і не щастить перемогти. Єдина нічия за весь цей час була навесні 2006-го – 0:0. Та все це було, як відомо, на “Метеорі”. А як буде вперше на “Дніпро-Арені”? Тим паче, Микола Павлов, який не один рік працював з “Дніпром”, а ще раніше – успішно грав там, має намір перервати свою неприємну традицію – не перемагати дніпрян зі своїми новими командами у Дніпропетровську. Схоже, настав час зламати і цю неприємну традицію. Чи може в черговий раз Микола Петрович скаже на післяматчевій прес-конференції вже майже крилаті слова: «Вибачте?».

Погода