Блоги - 06-02-2022, 02:02 - admin 12909

Чи справді в Полтаві погано ходять на футбол?

Аналіз відвідуваності матчів команд Прем’єр-ліги у першій частині сезону 2021/22.
Чи справді в Полтаві погано ходять на футбол?

У Полтаві знову порожній стадіон. Навіщо Полтаві команда Прем’єр-ліги? Для кого команда грає в Полтаві?

Упевнений, що кожен уболівальник «Ворскли», який відвідує спеціалізовані футбольні й спортивні ресурси не раз чув такі та інші подібні коментарі від мешканців інших міст. Та чи справді у Полтаві погано ходять на футбол? Сайт уболівальників ФК «Ворскла» проаналізував статистику відвідуваності команд УПЛ у першій частині сезону 2021/22 і дійшов цікавих висновків.

Середня відвідуваність матчів команд УПЛ

Ковід вніс певні корективи в статистику відвідуваності, проте доля матчів, які відбувалися за порожніх трибун не така велика, як у минулому сезоні. Тому середня кількість уболівальників за підсумками тих ігор, які відбувалися з глядачами більш-менш об’єктивно відображатиме цікавість публіки. Нижче наведено таблицю середньої відвідуваності команд УПЛ за підсумками вісімнадцяти турів.

Середня відвідуваність матчів команд УПЛ

 

З таблиці бачимо, що наразі «Ворскла» є п’ятою командою ліги за середньою відвідуваністю – 3850 глядачів на одному матчі. Попереду прогнозовано розташувалися «Динамо» і «Шахтар», а також «Металіст-1925» і «Дніпро-1». Наздогнати дует лідерів буде складно, а ось відрив від харків’ян і дніпрян мінімальний.

Середня відвідуваність домашніх матчів

Якщо поглянути на середню відвідуваність домашніх матчів, то тут у «Ворскли» теж не все так погано. Полтавці займають четверте місце, поступаючись «Динамо», «Шахтарю» й «Металісту-1925». Середній показник відвідуваності матчів нашої команди складає 4521 глядач на матчі.

Середня відвідуваність команд УПЛ у домашніх матчах 

Скептики можуть сказати, що пишатися особливо нічим: ця цифра є невеликою, більшість обласних центрів не мають команд Прем’єр-ліги, а колективи з райцентрів і сіл не можуть забезпечити високу відвідуваність через меншу чисельність населення. Це правда. Але правда також і те, що якщо поглянути на співвідношення між загальною чисельністю населення (по даним Вікіпедії) та відвідуваністю домашніх матчів, то по цьому показнику «Ворскла» випередить і київське «Динамо», і харківський «Металіст-1925». Кожен домашній матч «Ворскли» збирає на трибунах 1,59% населення міста, «Динамо» – 0,33%, а «Металіста-1925» – 0,42%.

Тому говорити про те, що в Полтаві не люблять футбол і «Ворсклу» – не можна. Скоріше має місце загальне падіння інтересу населення до цього виду спорту. По середнім і відносним показникам відвідуваності наша команда є одним з лідерів. Так само люблять свою команду, наприклад, і в «Олександрії», кожен домашній матч якої збирає 2% від населення міста.

Перспективи «Ворскли» в другій частині сезону 2021/22

Перед стартом другої частини чемпіонату «Ворскла» має всі шанси для того, щоб за підсумками сезону посісти місце в трійці за середньою відвідуваністю. Обійти «Дніпро-1» і «Металіст-1925» більш ніж реально. Відвідуваність домашніх  матчів харків’ян, скоріш за все, впаде на фоні прогресу в першій лізі відродженого «Металіста» Олександра Ярославського. А в протистоянні «Дніпро-1»-«Ворскла» усе вирішать результати й гра, яку демонструватимуть команди навесні. Хто набере більше очок, той і буде вище в таблиці відвідуваності.

Однак є для «Ворскли» і прихована небезпека. Навесні однозначно в плані відвідуваності додасть «Чорноморець». Якщо в першому колі значна частина одеських уболівальників ігнорувала домашні матчі команди в знак протесту проти кадрової політики керівництва, то в другому колі вони підуть на футбол. Цьому сприяє повернення на тренерський місток Романа Григорчука й активна трансферна кампанія з відмовою від явного перекосу в сторону орендованих гравців київського «Динамо».

Олександр Данник

Погода