- 15-11-2009, 11:11 - sasa 228

Футбольна Полтавщина в роки війни

Футбольна Полтавщина в роки війни

14 квітня 1940 року в Кременчуці відбулася міська конференція футболістів. В керівні органи були вибрані Розенберг, Соколов, Кабанов,  а також Фільчинський (від молодих футболістів).

6 травня стартували ігри  розіграшу Кубка Кременчука за участю двадцяти команд. Як серед дорослих, так і серед юнаків володарями призів стали динамівці. Дорослий склад біло-блакитних у фіналі з рахунком 17:0 переграв «Схід», а юнацький – «Спартак» – 1:0.

У червні в боротьбу за Кубок області включилися команди 14 районів Полтавщини. Успішно в ньому стартували минулорічні володарі трофею – кременчуцькі динамівці. В 1/8 фіналу вони обіграли миргородський «Мукомел» – 5:0, у чвертьфіналі – одноклубників з Петрівки­Роменської – 6:0, а в півфіналі розгромили карлівський «Рот фронт» – 9:0. У фіналі, який відбувся 24 червня в Полтаві, динамівці зустрілися з місцевим «Спартаком» Але цього дня переможець не був виявлений. Нічия – 0:0. Через три дні у повторному матчі спартаківці доволі легко забивають у ворота  кременчужан шість «сухих» м’ячів і вперше здобувають Кубок області. Свій високий клас полтавці підтвердили і в розіграші першості Укрради «Спартак». 7 липня у відбірковому матчі на стадіоні «Харчовик» спартаківці переграли кіровоградський «Сільмаш» – 6:1, а 13 вересня – маріупольських  одноклубників – 4:3 (м’ячі забили Омельчук, Матюшко­2, Коркішко) і завоювали путівку на фінальний турнір до Одеси.

Крім полтавців до фіналу змагань пробились спартаківські колективи Одеси, Вінниці та Львова. В перших двох матчах наші земляки здобули дві перемоги з великим рахунком: відповідно над одеситами – 5:1 (чотири м’ячі на рахунку Матюшка) та вінничанами – 6:1, і перед заключним матчем з львів’янами реально претендували на перше місце (обидві команди набрали по 4 очки). Все вирішувалося в очному поєдинку між ними. На жаль, полтавці програли 1:3 і посіли друге місце.

Того ж року у спортивному житті Полтавщини  відбулася неординарна подія. Воротаря кременчуцького «Спартака» Федора Зливка, як одного з кращих фізкультурників республіки, було запрошено для участі у Всесоюзному параді  фізкультурників на Красній площі у Москві.

2 травня 1941 року було піднято прапор на честь відкриття нового футбольного сезону. 11 травня відбулися перші поєдинки за Кубки Полтави і Кременчука. В обласному центрі у фінальному матчі, який відбувся 1 червня, «Динамо» обіграло ВАТУ і здобуло Кубок міста. У Кременчуці 25 травня у вирішальному двобої зустрілися «Динамо» і «Дзержинець». Перемогли більш досвідчені динамівці – 4:1. Відзначилися Осипчук, Кальченко, Фурса, Кешту – Бойко. Цікаво, що за два тижні до цього «Дзержинець» у товариському матчі обіграв «Динамо» – 4:3. Як би там не було, а динамівці третій раз поспіль заволоділи Кубком міста. Серед юнацьких команд приз дістався «Дзержинцю», який переміг «Динамо» з рахунком 2:1, взявши, таким чином, своєрідний реванш за поразку дорослої команди.

15 червня, за тиждень до початку війни між сталінським СРСР і гітлерівською Німеччиною відбулися перші матчі третього розіграшу Кубка області. Ось їх результати:
«Рот фронт» (Карлівка) – «Райцентр» (Глобине) – 5:0, «Мукомел» (Миргород) – «Спартак» (Полтава) – 4:4 (призначено перегравання), ВАТУ – «Спартак» (Кобеляки) – 17:0.

В той же день у Полтаві місцеві динамівці зустрілися в товариському матчі з одноклубниками із Сум. Гості виявилися сильнішими – 2:1.

Це були футбольні поєдинки на полях Полтавщини напередодні війни. Отже, розіграш Кубка області 1941 року залишився незавершеним. Не відбувся й чемпіонат Полтавщини, початок якого намічався на липень. Мирне життя українського народу перервав напад гітлерівської Німеччини на сталінський СРСР.

…За час військового лихоліття Полтава була зруйнована до невпізнання. Засукавши рукава, жителі міста взялися за її відбудову. Поступово в звичну колію входить і спортивне життя області.

На початок 1944 року спортивне товариство «Спартак» об’єднувало 29 центрів в області. В товаристві відновили роботу секції з легкої атлетики, гімнастики і волейболу. Були організовані і проведені товариські зустрічі по підняттю тягарів, киданню гранат, футболу. Товариство «Спартак» бере активну участь у всіх заходах, що проводить комітет фізичної культури  і спорту. Облрадою «Спартака» було організовано кілька семінарів з підготовки інструкторів різних видів спорту.

23 липня 1944 року в спортивному житті Полтави відбулася надзвичайно важлива подія. До дня Військово­Морського Флоту було здано до ладу відбудований міський стадіон «Динамо». В цей день на ньому відбулося грандіозне спортивне свято за участю фізкультурників Полтави і Н-ської військової частини.

Восени 1944 року відновилася першість Полтави з футболу. В ній взяли участь футболісти «Динамо», «Спартака», «Крил Рад» і кілька команд військових частин. Ключовий матч першості відбувся 1 жовтня. На стадіоні «Динамо» футболісти «Спартака» розгромили динамівців з рахунком 8:0 і вибороли звання першого повоєнного чемпіона Полтави. Особливо відзначився в цьому матчі центральний нападаючий спартаківців Юрій Кисельов. На його рахунку п’ять забитих м’ячів!

На початку 1945 року в селі Чапаєвка Золотоноського району було відкрито новий колгоспний стадіон.

22–27 липня в Полтаві пройшла перша, після визволення, обласна спартакіада. В ній взяли участь спортивні товариства «Динамо», «Спартак», «Локомотив», «Трудові резерви», ряд кращих первинних організацій міста і збірні команди районів. На бігові доріжки і в спортивні сектори стадіону вийшли 2100 фізкультурників.

Спартакіадна програма передбачала п’ять видів спорту: легку атлетику, баскетбол, рукопашний бій та футбол. У легкоатлетичних стартах взяли участь представники  24 районів області. Перемогу в загальному заліку святкували спортсмени обласного центру – 10321 очко. Другими були кременчужани – 10009 очок, третіми – лубенці – 7871 очко. Серед спортивних товариств сильнішими стали спартаківці – 9056 очок, а серед колективів фізкультури – студенти сільськогосподарського інституту – 2977 очок. У турнірі футбольних команд сперечалися три полтавські команди – «Динамо», «Локомотив» і «Спартак». В такому порядку вони і розташувалися по закінченні змагань.

Обласній спартакіаді передували районні, в результаті яких по області було організовано 450 нових низових колективів  і  три спортивних товариства – «Мукомел» і «Колос» у Полтаві, «Стріла» ¬ в Кременчуці. До проведення районних спартакіад було відбудовано 15 стадіонів і 1144 спортивних майданчики.

На високому рівні пройшли спартакіади в Кременчуці, Лубнах, Пирятині, в Машівському і Карлівському районах. В Кременчуці в змаганнях взяли участь близько 500 фізкультурників. В період підготовки і проведення районних спартакіад 5049 осіб здали норми ГПО і 2500 піонерів та учнів – норми БГПО.

Спортивне товариство «Локомотив» обласного центру до середини літа 1945 року заново відбудовувало зруйнований під час війни  стадіон на Подолі…

На фото:

Полтава. Стадіон «Динамо». 1944 рік

Полтава. Стадіон «Локомотив». 1945 рік

Погода