Ретро - 27-03-2009, 11:03 - sasa 310

Футбольне життя міста 20-х років

Футбольне життя міста 20-х років

У 1924 році Центральний робітничий клуб став керівним центром з організації гуртків фізкультури при клубах союзів. Йому було передано губбюро \”Спартак\” і спортивний майдан на Сінній площі. У липні того ж року для об\’єднання діяльності футбольних організацій Полтави та регулювання змагань при Губрадфізкульті було створено футбольну секцію. На спортивні майданчики допускалися лише команди, які мали дозвіл Губрадфізкульту на заняття спортом.

 

На той час у Полтаві з\’явилося багато нових команд: \”Індустріальний технікум\”, \”Чекіст\”, \”Повітробаза\”, \”3-й держмлин\”, \”Будівельник\”, \”Харчосмак\”, команди 25-ї дивізії, 14-ї піхотної школи, Н-ської дивізії та багато інших. Команда \”Поділ\” була перейменована в \”Південрайон\”.
Особливої популярності набув футбол серед виробничої молоді: з\’явилися команди харчовиків, будівельників, металістів, шкіряників, назви яких свідчили про належність до тієї чи іншої галузі промисловості. Опікало ці команди правління \”Спартака\”. Воно контролювало графік проведення матчів, допомагало у підготовчий період, забезпечувало тренерськими кадрами.
Із гравців того часу засоби масової інформації не раз відзначали майстерність Кавунникова (\”Будівельник\”), Дроздова, Журавльова, Кричевського, Гулака (3-й держмлин), Буяновера, Соломона (\”Повітробаза\”), Кочукова (\”Спартак\”).
Футбольна секція, яку було створено в липні 1924 року, з великою відповідальністю поставилася до підготовки власних і суддівських кадрів. Уже 13 серпня вона провела у приміщенні Губвійськкомату іспити на звання рефері з футболу. Участь в іспитах могли взяти усі бажаючі.
7 вересня 1924 року у Полтаві відбулася перша міська виробнича спартакіада в якій брали участь харчовики і будівельники. По закінченні спортивних змагань відбувся футбольний матч між командами цих галузей. Матч закінчився з рахунком 1:0 на користь харчовиків. Того ж місяця на плацу 14-ї піхотної школи відбулася корпусна спортивна олімпіада за участю спортсменів 7-ми дивізій Полтавського і Потоцького таборів. До програми змагань входили військове п\’ятиборство, легка атлетика, стрільба і, звичайно ж, футбол.
У 1925 році першість Полтави проходила за новою схемою. Команди були розподілені на клас \”А\” і \”Б\”. Чемпіоном міста став \”Спартак\”, а серед команд класу \”Б\” переможцем вийшла команда ТППШ (торгово-промислова профспілкова школа). 
Того ж року полтавці провели дві товариські зустрічі з командою Червонограда. 17 липня проти гостей виступили футболісти \”22-го держмлина\” і перемогли 6:0. В іншому матчі проти червоноградців виступила команда міста, сформована із футболістів \”Спартака\”, \”22-го держмлина\”, \”Авіобази\” та \”Південрайону\”. Гості знову програли з рахунком 0:2. Цікаво, що під час цієї зустрічі грав духовий оркестр, що викликало велике задоволення у глядачів.
Тоді ж на Полтавщині започаткувалися шефські зв\’язки місцевих команд із сільською молоддю, яка грала у футбол. Приклад у цьому подала команда \”22-го держмлина\”. У газеті \”Більшовик Полтавщини\” №168 за 25 липня 1925 року знаходимо: \”…Далі 22-й держмлин\” гадає зв\’язатися з підшефним селом. Молодь там теж зацікавлена футболом. Це все було б добре, якби молодь не забувала про свої обов\’язки. Засідання Політпросвіту проходять тихо. Молодь на футболі. Забив він їй голову\”.
Чемпіонат міста 1926 року, як і попередній, проходив також у двох лігах. У класі \”А\” брали участь чотири команди: ТППШ, \”Південрайон-1\”, \”Харчосмак\”, \”Індустріальний технікум\”, а у класі \”Б\” – шість колективів (\”Будівельник\”, \”Південрайон-2\”, \”3-й держмлин\”, \”5-й держмлин\”, \”25-дивізія\”, \”Металіст\”).
Лігові матчі проходили на спортивному майдані ОРПС (окружної Ради професійних спілок, колишній спортмайдан \”Спартака\” – вул. Жовтнева, 68) по вівторках, четвергах, суботах та неділях. Переможець визначався за найбільшою кількістю набраних очок.
Ціна квитка – від 10 до 25 копійок. Неабиякого успіху добилася команда ТППШ. Перемігши у попередньому чемпіонаті серед команд класу \”Б\”, вона відмінно провела сезон і у вищому класі, завоювавши звання чемпіона міста. Команді було передано ОРФК (окружною радою фізичної культури) перехідний приз міста Полтави за перше місце у ліговому розіграші по футболу за 1926 рік. Урочиста церемонія відбулася 9 жовтня у перерві товариського матчу між ТППШ і збірною Харківського технологічного інституту – учасником першості Харкова, серед команд класу \”А\”. Перемогу серед команд класу \”Б\” святкувала команда \”Металіст\”. І це не зважаючи на те, що її було створено лише влітку. Велика заслуга в становленні колективу належала правлінню спілки та її капітану – В.Петтеру. Цей досвідчений футболіст свого часу захищав кольори \”Сокола\” та збірної Полтави. Команду було нагороджено пам\’ятним листом ОРФК, а представник правління спілки \”Металіст\” Бєліков передав гравцям спілчанські значки. 17 жовтня \”Металіст\” провів перехідний матч з командою \”Південрайон-1\”. В разі перемоги \”Металіст\” отримав би право на перехід до класу \”А\”, та матч закінчився внічию – 0:0.

Напрочуд насиченим для полтавських команд видався сезон на міжміські матчі. Загалом було зіграно 19 матчів, з яких, 8 полтавці виграли, 4 програли і 7 звели внічию. Різниця забитих та пропущених м\’ячів 40:27 на користь наших земляків.

Хронологія міжміських матчів 1926 року
3 липня. \”Будівельник\” (Полтава) – \”КІМ-2\” (Красноград) – 4:1.

4 липня. \”Південрайон- 2\” (Полтава) – \”КІМ-2\” (Червоноград) – 2:0.

17 липня. Збірна (\”Індустріальний технікум\”, \”Південрайон\” Полтава) – НРК (Новоселівський робітничий клуб Харкова) – 0:1.

18 липня. збірна ОРПС (Полтава) – НРК (Харків) – 2:1

1 серпня. НРК (Харків) – Збірна ОРПС (Полтава) – 0:0.

Після матчу спеціалісти визнаного футбольного центру України дали високу оцінку грі полтавської команди. Особливо їм сподобався наш лівий крайній К. Ткагунов \”…Полтава може висунути кандидатуру гравця ОРПС т. Ткагунова К. на місце лівого краю в збірну УРСР (газета \”Робітник\”, №179 за 6 серпня 1926 р.).

14 серпня. Збірна учнів (Полтава) – ХТІ (Харківський технологічний інститут) – 1:1.

15 серпня. ОРПС (Полтава) – ХТІ (Харків) – 6:1.

19 серпня. \”Штурм\” (Мала Перещепина) – \”5-й держмлин\” (Полтава) – 0:3.

28 серпня. \”Харчосмак\” (Полтава) – \”Просвіта\” (Харків) – 2:5.

12 вересня. \”Штурм\” (Мала Перещепина) – \”ТППШ\” (Полтава) – 0:9.

9 жовтня. ТППШ (Полтава) – ХТІ (Харків) – 2:1.

10 жовтня. ОРПС (Полтава) – ХТІ (Харків) – 1:1.

17 жовтня. \”Залізничники\” (Крюків)- ТППШ (Полтава) – 5:0 (Чемпіон Полтави виступав резервним складом).

23 жовтня. \”Харчовик\” (Полтава) – \”Залізничники\” (Крюків) – 0:0.

24 жовтня. ТППШ (Полтава) – \”Залізничники\” (Крюків) – 2:2

31 жовтня. \”Залізничники\” (Крюків) – \”Південрайон-2\” (Полтава) – 0:1.

14 листопада. Збірна Мерефи – \”Південрайон-2\” (Полтава) – 4:1.

20 листопада ТППШ (Полтава) – Збірна Мерефи – 2:2.

21 листопада. \”Південрайон-2\” (Полтава) – Збірна Мерефи – 2:2.

20 листопада збірна Полтави на своєму полі зустрілася вперше зі збірною Одеси. На жаль, результат цього матчу невідомий.
Слід додати, що матчі, як правило, проходили на спортивному майдані ОРПС (вул. Жовтнева, 68). До початку сезону спортмайдан було огороджено та побудовано лави для глядачів.
Ще одна важлива подія відбулася у 1926 році в Полтаві. 12 вересня на Сінній площі відкрито Центральний стадіон ОРФК (Окружної ради фізичної культури). Планували стадіон відкрити 5 вересня і присвятити цю подію до Міжнародного юнацького дня та п\’ятої річниці Спортінтерну, але завадив цій події дощ. Тому Окррада ФК ухвалила об\’єднати змагання, що були заплановані з осінніми змаганнями на першість міста з легкої атлетики.
Футбольний сезон 1927 року у Полтаві було відкрито 8 травня матчем між \”Південрайоном\” та \”Харчовиком\”. Напружений поєдинок закінчився бойовою нічиєю – 2:2. У червні до нашого міста завітала відома харківська команда \”Желдор\”. 4 та 5 червня вона провела два матчі з \”Південрайоном\” та збірною міста і в обох здобула перемогу – 2:0 та 1:0. Треба відзначити, що календар змагань збірної того року був надзвичайно насиченим, адже вона готувалася до матчів першості України в рамках Всеукраїнської Спартакіади. 2 червня полтавці помірялися силами зі збірною Крюкова і перемогли 1:0. Але не тільки зі старими знайомими зустрічалися наші земляки. 12 червня уперше до Полтави завітала краща київська команда \”Райкомвод\”, якій протистояла збірна господарів. Полтавці продемонстрували хороші фізичні якості, що й позначилося на кінцевому результаті. За сім хвилин до фінального свистка кияни вигравали 2:0, але не змогли втримати натиск наших футболістів, яким вдалося зрівняти рахунок. 
У сезоні 1929 року у лігових змаганнях міста взяли участь 20 команд. 14 у класі \”А\”: \”Динамо\”, \”Шкіряники-1\”, \”Житлокооп N\”8\”, ФЗУ борошномелів-1, команда черепичного заводу, Холодобойня\”, \”55 стрілкова сотня\”, \”Шкіряники-2\”, \”Медсанпраця\”, \”Залізничники-1\”, \”Залізничники-2\”, \”Шевці\”, \”Ромбис\”, \”Південрайон\”. Клас \”Б\” – ФЗУ борошномелів-2, \”Деревообробник\”, \”Бекон\”, \”Житлокооп №6\”, \”Металіст\”.
Сильнішими за інших були шкіряники та динамівці. Але в очному поєдинку, що відбувся 26 травня, \”Динамо\” у красивому і стилі розгромило суперника – 6:0.
За традицією широкі зв\’язки підтримували полтавці з командами інших міст. Так, 1 червня 1929 року в Полтаві на новому стадіоні ОРФК команда ФЗУ борошномелів-1 зустрілася із збірною Карлівки. Протягом перших десяти хвилин у ворота гостей влетіло три сухих м\’ячі. Надалі поєдинок тривав із перемінним успіхом, команди по чотири рази обмінялися голами. У підсумку – 7:4 на користь борошномелів. Наступного дня проти карлівчан грала команда \”Динамо\”, у складі якої виступали майже всі найкращі футболісти міста. У першому таймі гості ще якось відбивалися від динамівських атак, але в другому не встояли і зазнали поразки 1:4. 21 червня динамівці зустрілися з харківською командою \”Ромбис\”, але невдало зігравши в захисті, поступилися з рахунком 0:2. Наступного дня суперником \”Ромбису\” були залізничники, для яких це була перша гра у новому сезоні. Залізничники мали деяку перевагу, але матч закінчився внічию – 1:1.
Наступного місяця полтавці вперше познайомилися з представником іншого регіону – краматорським \”Металістом\”. Спочатку їхнім суперником була перша команда шкіряників – чемпіон Полтави 1928 року. Як відзначала преса, гра пройшла надзвичайно цікаво, коректно і закінчилася внічию – 3:3. У другому матчі проти гостей виступала перша команда залізничників і поступилася з рахунком 1:2.

Цикл міжміських матчів завершився приїздом до Полтави одеського \”Харчосмаку\” та двох харківських команд. 27 та 28 липня з одеситами зіграли збірна міста та \”Динамо\”. Матчі закінчилися відповідно 1:1 та 2:0 на користь гостей. 17 серпня команду залізничників екзаменував харківський Основ\’янський робітничий клуб (ОРК). Рахунок зустрічі – 4:1 на користь гостей. Матч наступного дня проти збірної міста завершився внічию – 2:2. Щоправда, склад збірної був дещо послаблений відсутністю двох кращих гравців – захисника Решетька та правого інсайда Кузнецова. Впевнено зіграв воротар Ткачек. Після ОРК до Полтави приїхала харківська команда залізничників. Цього разу гості обидві зустрічі програли з великим рахунком. 19 жовтня \”Динамо\” – 0:6, а 20 жовтня своїм полтавським одноклубникам – 0:4.

 

Чемпіони Полтави 20-х років:

1920 – \”Сокіл\”
1921 – \”Сокіл\”
1922 – \”Сокіл\”
1923 – \”Сокіл\”
1924 – \”Спартак\”
1925 – \”Спартак\”
1926 – ТППШ
1927 – \”Південрайон\”
1928 – \”Шкіряники\”

1929 – \”Динамо\”

 

Підготував Олександр СТАДНИЧЕНКО

Погода