Ретро - 18-06-2009, 03:06 - sasa 278

Футбольне життя міста. Рік 1936

Футбольне життя міста. Рік 1936

Уже стало традицією на першотравневі свята проводити в області різноманітні спортивні змагання. До цього дня в містах, селах, радгоспах приводяться до ладу стадіони, спортивні майданчики, облаштовується на суботниках прилегла до них територія, зводяться нові спортивні споруди. В Полтаві було відкрито літній майданчик при клубі ім. Кірова. Тут спорудили сцену, де часто влаштовувалися виступи самодіяльних гуртків, облаштовували майданчики для занять волейболом та крокетом.
«В артілі «Рік переламу» Кіровської сільради, організовано проходить підготовка до дня Першого травня. Колгоспники прибирають свої садиби, садять квіти, пороблено і засаджено квітами клумби.

Обладнали вже й фізкультурну площадку, фізкультурний гурток придбав футбол і в дні свят організоване футбольне змагання.

Сількор Пушкар А. «Більшовик Полтавщини». Понеділок, 28 квітня 1936 р., № 99 (2589).

Футбольний сезон у Полтаві відкрився 24 травня на стадіоні фізкультури турніром десяти команд міста. Усі команди розподілили на дві групи. До першої ввійшли кращі команди міста – «Динамо», заводу ім. Постишева, спортивних товариств «Локомотив» і «Спартак», ВПШ¬1 (військово­політична школа) та прядильно¬трикотажного комбінату. До другої – ВПШ¬2, військчастини, сільськогосподарського інституту та м’ясокомбінату. Кожен матч тривав 30 хвилин. Переможцем у першій групі стала футбольна команда «Динамо». Друге місце посіла команда військово­політичної школи. В другій групі перемогла команда військової частини, друге місце посіли футболісти м’ясокомбінату.
Цікава деталь. Під час турніру за грою команд спостерігали члени спеціальної комісії. За підсумками турніру вона відібрала 28 кращих футболістів, які були направлені у новостворену міську футбольну школу для навчання. Це була перша на Полтавщині спеціалізована школа з підготовки футболістів.
У чемпіонаті Полтави, який пройшов у травні¬червні, найсильнішою виявилася команда «Локомотив». Вона вперше за своє існування виборола звання чемпіона міста з футболу. Здала, на жаль, свої позиції футбольна команда «Динамо» – багаторазовий переможець першостей Полтави. В цьогорічному розіграші динамівці ледве зачепилися за третє місце. І це не випадково. За сезон «Динамо» не здобуло жодної перемоги. Капітан команди Михайлов і начальник учбової частини Рогінський не спромоглися за весь літній період організувати бодай одне тренування. Крім того, керівництво команди не приділяло належної уваги підготовці резервоного складу, а запрошувало футболістів з інших команд (наприклад, воротар Моргун із «Спартака»).
Крім участі в першості міста, футбольні команди змагалися між собою, а також проводили міжміські товариські матчі. 12 червня на стадіоні міськради фізкультури зібралося більш ніж 5 тисяч глядачів, щоб стати свідками двох цікавих футбольних поєдинків ВПШ – «Спартак» та збірна Полтави – збірна Н¬ської дивізії. В першому матчі була зафіксована бойова нічия 1:1, а в другому з рахунком 2:0 перемогла збірна міста. Наступного дня на цьому ж стадіоні команди педінститутів Полтави і Кременчука розійшлися миром – 3:3.
Треба зазначити, що досить нестабільну гру демонструвала збірна міста. 18 і 19 червня вона провела два матчі з харківською командою спілки медсанпраці. Перший матч наша збірна ганебно провалила, програвши з рахунком 1:9, а в наступному добилася нічиєї – 2:2.
На початку серпня вперше до Полтави прибули майстри шкіряного м\’яча справжнього футбольного центру – Ленінграда — команда заводу імені Кірова. Гості зустрілися з командою заводу імені Постишева (колишній «Метал») та збірною Полтави.

Матч Ленінград – Полтава. Перемога полтавчан
«5 серпня на стадіоні міськради фізкультури, відбулася зустріч футбольних команд заводу ім. т. Кірова – Ленінград та команди полтавського заводу ім. Постишева. Гра проходила надто цікаво і напружено. Постишевці показали виняткову майстерність гри. 

Увесь час ходу першого і другого хавтайму м’яч був біля воріт ленінградців. І вдалими ударами полтавчани забивали один за одним голи у ворота Ленінграда. Зрештою матч закінчився з рахунком 10:0 на користь заводу ім. Постишева. Варто відзначити, що це ще небувала перемога полтавчан за весь спортивний сезон цього року.

6 серпня ленінградці, поповнивши команду кращими ігроками, зустрілися із збірною командою Полтави. Цього дня як і напередодні, перемога була за полтавчанами. Не встигає м’яч доходити до середини футбольного поля, як полтавські футболісти вмілими ударами і пасовкою щоразу підводили його до ленінградських воріт.

Перший хавтайм закінчився з рахунком 1:0 на користь збірної міста. Гра в другому хавтаймі проходила напруженіше. І ленінградці, і полтавчани виявили більшу майстерність. Під кінець тайму полтавчани напружуються і влучно забивають другий гол. З таким рахунком (2:0 на користь Полтави) і закінчився матч».

В.Л. «Більшовик Полтавщини». Субота, 8 серпня 1936 р., № 161 (2671).

З 11 по 13 серпня в Полтаві пройшла традиційна зустріч спортсменів чотирьох міст – Полтави, Кременчука, Сум і Куп’янська. Це була значна подія в спортивному житті міста. До програми змагань входили легка атлетика, стрільба і, звичайно ж, футбол. Щодня на стадіоні міськради фізкультури збиралося до півтори тисячі глядачів, які з цікавістю спостерігали за перебігом подій на зеленому полі і в секторах. У перший день через дощову погоду легкоатлетичні змагання були відмінені. Відбулися лише два футбольних матчі: Полтава – Кременчук та Суми – Куп’янськ. Полтавці легко переграли кременчужан із рахунком 3:0, а ось футболістам Куп’янська довелось докласти чимало зусиль, щоб здолати своїх суперників з мінімальним рахунком 1:0. 12 і 13 серпня відбулися змагання з легкої атлетики, в яких перше місце завоювали спортсмени Сум, друге – Полтави, третє – Кременчука, четверте – Куп’янська. В змаганнях зі стрільби перше місце посіла команда Кременчука, друге – Куп’янська, третє – Сум, четверте – Полтави.
У турнірі футбольних команд перше місце поділили між собою футболісти Полтави і Куп’янська. Обидва колективи набрали по 5 очок. Наступні місця посіли відповідно команди Сум і Кременчука.
У загальнокомандному заліку змагань чотирьох міст переможцями вийшли фізкультурники Полтави – 14,5 очка. Полтавській команді вручили перехідний червоний прапор Харківської обласної ради фізкультури. Друге місце посіла команда Сум – 15 очок, третє – Куп’янська – 18 очок, четверте – Кременчука – 23 очка.

Особливою популярністю користувався футбол серед сільських мешканців. Футбольні поєдинки були для них справжнім святом. На матчі збиралося чимало глядачів. Приміром, 16 серпня в селі Ковалівці на матчі місцевої футбольної команди з командою колгоспу імені Благоєва Парасковіївської сільради зібралося понад 300 колгоспників. Цікавий футбольний поєдинок закінчився внічию – 1:1. Через два тижні ковалівці виїжджали на матч¬відповідь з командою села Парасковіївки. Цього разу гості виявилися сильнішими – 8:1.

У середині вересня в Полтаві було створено нову футбольну команду спортивного товариства спілки залізничного будівництва і метрополітену «Стріла». Ця подія не залишилась поза увагою преси.

Фізкультурне товариство «Стрела».
«Цими днями на будівництві паровозоремонтного заводу організовано футбольну команду фізкультурного товариства спілки залізничного будівництва і метрополітену «Стрела». 14 вересня команда провела перше треніровочне заняття. 

Цього року команда намічає провести зустрічі з двома фізкультурними колективами підприємств міста».

«Більшовик Полтавщини». П’ятниця, 18 вересня 1936 р., № 216.

Двадцять сьомого і двадцять восьмого вересня на полі стадіону міськради фізкультури пройшли футбольні матчі за участю одеської команди заводу кіноапаратури. Першого дня гостям протистояла команда заводу ім. Постишева. Одесити перемогли з рахунком 4:0. Наступного дня проти одеситів виступила збірна команда міста Полтави. Цього разу полтавці перемогли 2:0, взявши своєрідний реванш за поразку в першому матчі.

 

Погода