Стрічка новин - 25-02-2021, 10:02 - admin 8606

Гетри футбольні: як правильно підібрати тип і розмір

Гетри футбольні: як правильно підібрати тип і розмір

З часу появи футбол пройшло вже майже 150 років. За часи існування гри, вона суттєво еволюціонувала.

Зміни стосувалися як правил, так і екіпіровки, в якій виходили на поле судді й гравці. Наприклад, ще наприкінці 80-х років минулого століття воротарю дозволялося брати м’яч у руки після пасу назад від свого гравця. Але є моменти, які зберігаються постійними протягом тривалого часу. Зараз уявити футболіста без гетр складно. Це обов’язковий елемент форми, під який одягаються захисні щитки. Саме про гетри ми розповімо вам трохи в цій статті.

Типи гетр

Можна виділити кілька ознак, по яким умовно ділять гетри. Перша – це спосіб в’язки й друга – товщина. Якщо доводиться грати кілька разів на тиждень, то доцільно обирати гетри складної в’язки з товщиною, що забезпечує хорошу вентиляцію ноги й оперативне відведення вологи назовні для швидкого випаровування. Якщо ж футбол у вас трапляється не частіше, ніж раз на кілька місяців, то можна обирати моделі більш простої в’язки. Вони непогано вентилюють ногу та швидко перуться. Але є менш довговічними, ніж гетри складної в’язки.

Також гетри відрізняються по функціональності. Часто на тренуваннях гравці не одягають захисні щитки, тому що грають проти своїх одноклубників, які не зацікавлені грати грубо й травмувати свого товариша. Тому тренувальні гетри мають виконувати й легку захисну функцію на випадок мінімальних стиків. Ігрові гетри зазвичай мають класичну висоту до коліна й передбачають розташування під ними захисних щитків. Так звані «низькі» гетри частіше використовуються для бігу, але можуть одягатися й на тренування. Ну і, звісно, потрібно розрізняти дитячі й дорослі футбольні гетри.

Як правильно обрати розмір гетр

Якщо ви визначилися, які саме гетри вам потрібні в плані товщини матеріалу й функціональності, то саме час перейти до визначення розміру. Якихось складних секретів тут немає.

Зазвичай при виборі розміру гетр використовують той же принцип, що й для більшості іншого одягу. Продавці цього товару пропонують розмірну сітку, по якій покупець може визначити той розмір гетр, який йому потрібен. Ми ж зосередимо увагу лише на кількох нюансах.

Зазвичай гетри виробляються з розрахунком на три основних розміри. Наприклад, 39-41 або 42-44. Також потрібно враховувати, що чим ширше стопа, тим більші гетри потрібні. Якщо по довжині відповідно до розмірної сітки ви вперлися в максимальне значення і маєте широку стопу, то в цьому випадку краще «перескочити» в наступний розмірний діапазон. Це не буде зайвим, оскільки під час гри або тренувань ноги мають здатність отікати й розмір, обраний без запасу, буде явно замалий.

Чи будуть цікавими вам статті про інші елементи футбольної форми? Залишайте свою думку в коментарях.

Погода