Блоги - 19-12-2011, 04:12 - Sonyksson 141

Хроніки євровиїзду. День 0-1

Хроніки євровиїзду. День 0-1

Слово автора:
Ну от і відбувся мій перший євровиїзд. Вражень, емоцій і позитиву вистачить на книжку, тому буду намагатись більш-менш стисло викладати події. Але, можливо, цей текст допоможе комусь в майбутньому уникнути тих помилок, яких допускались ми. Тому прохання не плюватись, якщо будуть акценти на речах, які Вам уже відомі або не заслуговують на підвищену увагу. Все відносно. Отож, старт.
Початок відліку. Як усе починалось. \”Результат через нэдэлька\” (с)
Ворскляни силами Баранніка відправляли в Бухаресті червоних собак у нокаут, адміністратор інтернет-клубу одного з курортних міст вкотре прохав заспокоїтись невгамовного емоційного уболівальника, а в телефон уже лунали слова: \”Пройшли! Група! Три матчі на виїзді в Європі! А може…?\”. Жеребкування і розклад ігор принесли не самий легкий вибір – на Данію не встигаємо підготуватись, Бельгія відміняється по робочим причинам. Залишається зимова Німеччина, матч останнього туру в Ганновері. Їдемо!
Бажання скласти компанію в цій хвилюючій подорожі автору підтвердили \”волонтер\” і керівник сайту уболівальників Саша \”Пузирь\” та відданий уболівальник біло-зелених Саша \”Клео\”. Колегіальним обговоренням було прийнято рішення не звертатись у клуб за допомогою, а самим визначити маршрути, проживання, туристичну програму. Це має бути справжній європейський футбольний виїзд, а не лише відвідання матчу. В зв’язку з певними обставинами в міжнародній сфері співпраці України з іншими державами, довелося відмовитись від прямої поїздки в Німеччину. Після довгих годин моніторингу інтернет-ресурсів, численних спілкувань з досвідченими подорожувальниками, зупинились на варіанті Чехія-Німеччина. І вражень більше, і проблем менше.
Сайт Посольства Чеської Республіки дуже інформативний і якісний в плані пошуку необхідних даних. Там є довідкові телефони, за якими ввічливо і повно роз’яснять усі тонкощі отримання візи. Але дзвонити по них мені довелося лише раз після детального вивчення усіх розділів сайту – для того щоб підтвердити свої висновки. І розмова велася в стилі: \”а для того щоб…, треба зробити так?\” і відповідь: \”Так\”. Вказані усі реквізити, є зразок анкети, варіанти анкет для заповнення і роздруку, списки страхових агенцій, вимоги до подавача, інструкція по заповненню документів (яка насправді трішки не відповідає анкеті, бо дещо застаріла, але й без неї все чітко ясно). Запис на подання документів виключно в телефонному режимі. Ми зібрались разом і по черзі записались на один день з десятихвилинним інтервалом. Дівчина-оператор після чергового \”Доброго дня. Це Полтава\” навіть пожартувала, що можна було просто передавати трубку і цікавилась чи багато нас ще там.
Зібрали документи і поїхали. Дата подання виявилась для любителів нумерології символічною: 11.11.2011. Автомобілем проїхались до столиці, без проблем вручили необхідні папери, відповіли на питання і отримали обіцянку за 10 днів видати результат. Прогулялись до \”Олімпійського\”, тепло поспілкувались із столичними представинками ФХБ, встигли додому на матч Україна-Німеччина (символічно!). Уже в Полтаві зненацька намалювався ще один майбутній партнер по подорожі. Один з фанатів, Вова \”Чубайс\”, опинився в досить незручному становищі через зміни обставин його плану виїзду і радо став четвертим і останнім членом нашої делегації. У призначений час знову на авто прибули до Києва, де раптом отримали пропозицію пройти співбесіду. За її результатами нам знову було запропоновано прийти за кілька днів. Ще кілька додаткових діб переживань. Але третя поїздка, вже поїздом, принесла такий жаданий результат – тижнева Шенгенка! Жодних проблем з отриманням перепустки не виникло і у Вови, хоч подавався він впритул до запланованої дати від’їзду. Хух, відлягло, адже бачити в черзі раз за разом відмови і слухати песимістичні прогнози \”знавців\” якось почало впливати на нерви навіть найвиваженіших.
Щоб значно підвищити шанси на отримання візи варто чітко і розбірливо заповнити анкету максимально достовірними даними. Бажано в довідці про зарплату вказувати, що посада і оклад за Вами зберігається на період відпустки. Також дуже бажана хоча б часткова проплата готелю і транспорту. Ми мали оплачену бронь готелю в Празі на 5 днів, бронь квитків з 15-відсотковою оплатою на автобус до Праги і викуплені квитки на літак додому. Копії платіжок вітаються. До речі, виписка з банківського рахунку приймається у будь-якій формі. Ідеально, якщо у Вас там сума з розрахунку 100 євро на день. тим більше, якщо Ви вказували ціль поїздки – туризм, а в співбесіді довірливо зізнавались, що прагнете залишити кошти в бюджет країни на передріздвяних ярмарках. Не брешіть і не вигадуйте велосипед, особливо якщо не має до цього хисту.
День 0. Полтава-Київ. \”Чемодан, вокзал, столица\” (с)
Оплативши остаточну вартість автобусного квитка Київ-Прага (заодно навчили дівчину змінювати місця реєстрації пасажирів у новій програмі), можна було зі спокійною душею готуватися до виїзду. Рюкзак пройшов тест на відповідність аеропараметрам (55х40х20, 10 кг max). В таку подорож ніяк не можна було забути закордонний паспорт (головний документ малоправного українця в Шенгені), GPS-навігатор (з його чарівним жіночим \”изменение маршрута\”), гроші (без коментарів), прес-карту (відношення до журналіста за кордоном трішки інше), фотоапарат (і 4 комплекти акумуляторів), флешку (новенький Корсар має пройти випробування travel-stress), мобільний (хоч і дорого, але на всяк випадок, і там ще теж камера є), шкарпетки, білизну, футболку, штани, пресу в дорогу, жуйку, пару шоколадок, насіння (стоп сміх – без лушпайок), літрову пляшку горілки (на замовлення приймаючої сторони), записник, ручку, лінзи, мінімальний набір медикаментів, зарядне до КПК і телефона, пачку презервативів (випадки різні ж бувають), документи на підтвердження проїзду, кредитки, станок (а то в літак не пустять за тиждень без гоління), колоду карт, зубну щітку. Наче основне усе. Присісти на доріжку. Ще раз перевірити квитки (якщо забуду – атас, у мене – на всіх). Таксі вчасно. В затишному салоні вже чекає Пузирь. Полтава проводжає дощиком. На щастя.

 

Продовження статті і фото за посиланням: Хроніки євровиїзду. День 0-1

Погода