Новини - 02-04-2009, 05:04 - sasa 309

Кому очки потрібніші?

Кому очки потрібніші?

• Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Анонс 22 туру

Ворскла – Іллiчiвець (3:1)
4 квітня. Полтава, стадіон \”Ворскла\”, початок о 16:00

Пряма трансляція на Першому національному

Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 1:1
Протистояння Полтави та Маріуполя час від часу підносило чимало цікавих, а головне – доленосних матчів для обох команд. Що цікаво, долі клубів чимось теж схожі. Обидві команди чимало разів змінювали назви, то піднімалися, то падали, то взагалі на деякий час зникали з футбольного небосхилу України.
Уперше команди зійшлися між собою 1960 року. У Полтаві \”Колгоспник\” переміг 2:0, а у Маріуполі зазнав поразки від тамтешнього \”Авангарду\” – 0:1. І з того часу суперники зустрічалися між собою мало не кожного сезону, інколи роблячи один одному боляче. Так,1982 року, за три тури до завершення першості у другій лізі, полтавський \”Колос\” приймав жданівський \”Новатор\”. Лише перемога давала непогані шанси полтавцям, аби залишитися у другій лізі. Та, на жаль, \”Колос\” поступився 0:2 і фактично звів нанівець усі зусилля залишитися у лізі майстрів. \”Колос\” за підсумками сезону став останнім, був змушений вилетіти з другої ліги, а згодом – взагалі припинити своє існування. 
Загинув \”Колос\”, який через рік перетворився у \”Ворсклу\”. І як тільки-но біло-зелені повернулися до другої ліги, вони сповна поквиталися за образу 1982 року. У сезоні 1987 року \”Ворскла\” 19 червня у Полтаві розгромила \”Новатор\” – 7:0! До речі, ця перемога й досі є найбільшою в історії команди.
Після розпаду союзної першості команди на деякий час розійшлися по різних лігах. Полтавці виступали у першій, а маріупольці, які потому змінили кілька разів свою назву, у другій. Однак знову командам судилося зустрітися вже на найвищому рівні. Спочатку до вищої ліги потрапила \”Ворскла\”, а через рік, \”експресом\” з другої – \”Металург\”. 13 липня 1997 року команди провели свій перший поєдинок у вищій лізі. Що цікаво, дебютний матч маріупольців у когорті найсильніших закінчилося домашнім розгромом від \”Шахтаря\” – 0:5. Полтавці теж не відстали від гірників, накидавши у ворота азовців таку ж кількість голів, але в свої пропустили два. Однак не це головне. Той матч запам\’ятався усім грандіозним скандалом. Після гри тодішній наставник \”Металурга\” Юрій Погребняк вдерся до готельного помешкання арбітра поєдинку і побив головного рефері Вадима Шевченка (до речі, теперішнього голову суддівського корпусу України) та його асистентів. Цей інцидент закінчився дискваліфікацією і відставкою Погребняка. Згодом конфлікт був трохи підзабутий. Погребняк на деякий час зник з обрію, а маріупольську команду очолив Микола Павлов. Саме з ним пов\’язані усі успіхи в новітній історії \”Іллічівця\”.
Уже в другому колі сезону 1997/98 до Полтави команду привіз Микола Петрович і, несподівано для всіх, переміг \”Ворсклу\” – 2:0. Тим самим, за тур до завершення чемпіонату забезпечивши собі місце у лізі найсильніших наступного сезону. 
Що характерно – та дивна перемога азовців у Полтаві поклала початок \”чорної смуги\” для \”Ворскли\” у матчах з маріупольцями. Наша команда майже п\’ять років не могла здолати колектив з берегів Азовського моря. Причому в гостях \”Ворскла\” неодмінно поступалася. За цей період команда лише двічі вигравала: 2:1 – 2002-го та 3:1 – 2003-го. Останній матч теж закінчився з присмаком скандалу. Справа у тому, що допінг-тест дав позитивний результат у тодішнього гравця полтавської команди Русміна Дедіча. Однак і цей скандальчик вдалося тихенько залагодити. Очок з Полтави ніхто не знімав, хоча на цьому й наполягав \”Іллічівець\”. Єдиний, хто постраждав у цій ситуації – це словенський легіонер \”Ворскли\”. Він був дискваліфікований, контракт із ним розірвано, а його самого було відправлено на батьківщину.
А найважливішою грою сучасних стосунків команд став матч 2007-го року. Це був останній поєдинок команд у сезоні 2006/07. Обидва клуби перед очною зустріччю перебували на межі вильоту з еліти. Ближчими до цього були маріупольці, яким у заключному поєдинку, аби залишитися у вищій лізі потрібна була лише перемога, натомість \”Ворсклу\” влаштовувала і нічия. Саме гра у Полтаві мала визначити, хто з цих команд зайвий. Однак, полтавці не залишили жодних шансів \”Іллічівцю\”, перемігши їх – 3:0. Таким чином маріупольці змушені були попрощатися з елітним дивізіоном.
Однак – ненадовго. Через рік команда повернулася назад, але вже у Прем\’єр-лігу. У першому колі суперники знову зійшлися між собою. Тепер уже \”Ворсклою\” керував Павлов. І диво сталося: полтавці вперше з 1997-го року змогли привезти очки з Маріуполя – 3:1. Схоже, сам Павлов зняв маріупольське прокляття \”Ворскли\”, яке сам колись і наклав.
Найближчий матч команд знову має стати принциповим. Від полтавців чекають лише одного – перемоги, адже весняна частина чемпіонату для \”Ворскли\” пройшла не дуже вдало. Тим паче, амбіції керівників клубу просто зобов\’язують футболістів діяти виключно на перемогу. З іншого боку, \”Іллічівцю\” очки зараз потрібні, як ковток свіжого повітря. Команда перебуває на передостанньому місці і кожна поразка наближає \”Іллічівець\” до повернення до першої ліги. Отож, має бути боротьба…

Чорноморець – Таврiя (3:1)
4 квітня. Одеса, стадіон \”Спартак\”, початок о 14.00

Пряма трансляція на каналі \”Футбол\”

Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 1:1
Після домашньої поразки від \”Чорноморця\” подав остаточно у відставку наставник \”Таврії\” Михайло Фоменко. Минулого року одесити двічі гостювали у Сімферополі. Спочатку \”Чорноморець\” програв 3:0, а в першому колі поточного чемпіонату вже переміг – 3:1. У домашніх поєдинках футболісти Південної Пальміри двіч поспіль не пропускали від \”Таврії\”, а востаннє поступалися в рідному місті 2006 року – 1:2.

Арсенал – Львiв (1:0)
4 квітня. Київ, НТК імені Банникова, початок о 14.00

Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 0:1
Зустріч безхатченків. На щастя, місце проведення цього поєдинку вже відоме – \”Арсенал\” до кінця сезону підписав угоду, за якою буде догравати чемпіонат на київському НТК імені Банникова. Отож, хоч одною проблемою стало менше. У першому колі \”каноніри\” здобули перемогу над \”Львовом\” – 1:0. Однак зараз обидві команди вже не ті. І хоч львів\’яни майже не поміняли свій склад, але гра галичан помітно покращилася. А ось \”Арсенал\”, навпаки, змінив мало не наполовину свій склад, але гра практично залишилася на тому ж рівні, що й була.

Кривбас – Зоря (2:1)
4 квітня. Кривий Ріг, стадіон \”Металург\”, початок о 17.00

Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 2:0
Минулого року \”Кривбас\” двічі з однаковим рахунком перемагав \”Зорю\” – 2:1, причому зробив це у Луганську. Взагалі луганчани в Кривому Розі перемагали лише раз – 2007-го – 2:1. До речі, до цього зоряни навіть забити на полі \”Кривбаса\” не могли. П\’ять поєдинків у Кривому Розі господарі виграли з загальним рахунком 9:0!

Карпати – Харкiв (1:1)
4 квітня. Львів, стадіон \”Україна\”, початок о 18.00

Пряма трансляція на каналі \”Мегаспорт\”

Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 1:0
У попередніх п\’яти матчах команди на двох забили п\’ять голів. Усі матчі у Львові \”Карпати\” вигравали з рахунком 1:0, а на виїзді галичани поступилися лише раз, і теж з рахунком 0:1 у 2007-му. Так що, як бачимо, команди не дуже воліють радувати уболівальників забитими голами у матчах між собою.

Металург Д – Динамо (0:1)
5 квітня. Донецьк, стадіон \”Металург\”, початок о 16.00

Пряма трансляція на Першому національному

Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 1:1
Давно вже минули ті часи, коли \”Металург\” пишався перемогами над \”Динамо\”. Однак дончани залишаються однією з небагатьох команд, які змогли перемогти киян, причому не один раз. До того ж, змогли це зробити двічі протягом одного сезону. Хоча й програють гранду «металурги» не так вже часто. З 2006-го року, коли столичні футболісти перемогли \”Металург\” – 3:0, три поєдинки принесли нічийний результат. Так що, зважаючи на статус команд, можна з впевненістю вважати поєдинок у Донецьку центральним у турі.

Металург З – Шахтар (2:2)
5 квітня. Запоріжжя, стадіон \”Славутич-Арена\”, початок о 16.00

Пряма трансляція на каналі \”Україна\”

Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 1:3
Цікавий і непердбачуваний суперник для гірників. І хоча запоріжці не так часто ображали \”Шахтар\”, та все одно, грати із \”Металургом\” завжди непросто. Вони можуть програти з великим рахунком, а можуть і перемогти. Востаннє це вони робили 2007-го коли у Донецьку обіграли напівоснову \”Шахтаря\” – 2:0. Були близькими \”металурги\” взяти три очки і в першому колі. Двічі \”Металург\” вів у рахунку, та, зрештою, так і не зміг утримати переможний рахунок – 2:2.

Металiст – Днiпро (0:2)
5 квітня. Харків, стадіон \”Металіст\”, початок о 18.00

Пряма трансляція на каналі \”Мегаспорт\”

Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 1:0
Принциповий поєдинок двох непримиренних команд. Усім відоме протистояння фанів цих клубів. Минулого року, коли команди грали у Харкові на \”Динамо\”, події на трибунах ледь не перетворилися на масову бійку. Довелося втручатися не тільки працівникам міліції, а й деяким футболістам. Та, на щастя, все обійшлося без кровопролиття. Що стосується, виключно футбольного аспекту, то в цій парі команд попереду \”Дніпро\” – 13 перемог у 25 матчах. Причому, ще у пам\’яті харків\’ян поразка їх улюбленого \”Металіста\” вдома 0:6 у квітні 2006-го. Правда, з того часу слобожани двічі вдома змогли перемогти \”Дніпро\” з мінімальним рахунком 1:0.

Примітка: у дужках – результати першого кола

Погода