Новини - 07-04-2009, 01:04 - sasa 276

\”Ну що б, здавалося, слова…\”

\”Ну що б, здавалося, слова…\”


Отже, до завершення чемпіонату «Ворсклі» залишилося зіграти вісім матчів. Полтавці, не зважаючи на невдалий старт у весняній частині, все ж зберігають непогані шанси поборотися за місце в Лізі Європи. Однак, щоб це трапилося «Ворсклі» потрібно чим далі менше втрачати очок. Адже команда ось вже чотири тури поспіль не може перемогти, записавши до свого активу лише одну нічию. До того ж, команда у якої після зимової перерви була одна з найкращих захисних ліній на весні примудрилася пропустити вісім голів, практично скільки вони пропустили в 17 турах.

Звичайно серед суперників біло-зелених були вітчизняні лідери – «Шахтар» та «Динамо». Проте втрата очок у матчах з аутсайдерами «Львовом» та «Іллічівцем» дорого коштуватимуть «Ворсклі» в майбутньому. Тим паче нашу команду практично вже наздогнали головні конкуренти: запорізький «Металург» та «Дніпро». Тай «Карпати», які на весні грають на пристойному рівні, вже теж дихають у потилицю. Поки, що ми перебуваємо на п’ятому, але більше завдяки минулорічним здобуткам, однак очковий гандикап потихеньку розтанув, неначе сніг на весняному сонці.

Схоже, для «Ворскли» ключовими стануть наступні чотири поєдинки. Саме в них і вирішиться доля європейських претензій команди. Наступний матч – у Дніпропетровську проти «Дніпра». Для господарів гра стане дуже важливою, адже перемога дасть їм можливість ще ближче наблизитися до «Ворскли». У свою чергу перемога полтавців може в одну мить «убити двох зайців одночасно»: по-перше, довести усім, що спад у грі команди, то лише тимчасові негаразди, а по-друге, відірватися від «Дніпра» вже на 11 очок, практично «відчепивши» тих у боротьбі за зону Єврокубків. Та чи легко це зробити? Думаю надзвичайно важко, але, можна, якщо дуже постаратися. Не такий вже сильний нині «Дніпро». До того ж головна його вада – нестабільність. Хоча настрій на «Ворсклу» у дніпрян буде особливим.

Йдемо далі. 24 тур. Домашня гра з «Металістом». Що тут скажеш? Із Харковом ми зіграємо двічі за чотири дні. Спочатку в чемпіонаті, а згодом на виїзді в півфінальному поєдинку за кубок. І знову «Ворскла» має унікальний шанс довести всім свою вагомість. Перемога в кубку означатиме не тільки ще одну історичну подію в історії команди, але й вихід в омріяну президентом клубу Лігу Європи. Причому ми зможемо це зробити достроково, не очікуючи завершення чемпіонату. Думається чимало уболівальників стрибали б від щастя під стелю і простили б усі «грішки» «Ворсклі» заради цієї єдиної перемоги в кубку. Однак легко сказати – важко зробити. А можливо наша команда береже сили саме на цей найважливіший поєдинок не тільки цього сезону, але й останнього десятиліття? Хотілося б у це вірити.

Після кубкового півфіналу на полтавців чекає черговий календарний матч 25 туру проти «Карпат». Знову важливий матч із сусідом по турнірній таблиці. Сказати, напевне, як він закінчиться доволі важко, адже на нього багато у чому може вплинути кубкова гра. Виграємо в кубку, можемо розхлябано зіграти проти львів’ян, а програємо – треба очки брати. Іншого не дано.

І, нарешті, останній матч з когорти найближчих найважливіших – із запорізьким «Металургом» на «Славутич-Арені». Ця гра може остаточно все поставити на свої місця і дати відповіді на усі запитання. Не виключено, що саме в цьому поєдинку й вирішиться доля місця в лізі Європи. От чи тільки «Ворскла» до цього матчу претендуватиме на нього?

Про заключні чотири поєдинки з «Арсеналом», донецьким «Металургом», «Чорноморцем» та «Кривбасом» ще рано говорити. Можливо вони й матимуть для «Ворскли» велике значення, а можливо, й ні. Наразі головне питання, яке, виникає у багатьох уболівальників біло-зелених: а чи ще стоїть завдання у «Ворскли» здобути місце в Лізі Європи, чи слова президента Олега Бабаєва в черговий раз були лише словами. Чи «Ворскла» вже просто дограє поточний чемпіонат? 

Олександр СТАДНИЧЕНКО

Погода