Матчі - 21-07-2022, 10:07 - admin 5123

Оптимістичний початок

У Лізі конференцій «Ворскла» стартує з перемоги над шведським АІКом.
Оптимістичний початок

“Ворскла” (Полтава) – АІК (Стокгольм) 3:2 (2:2)

Протокол матчу

В останні роки єврокубки і «Ворскла» – це складна історія для полтавців. Вильоти в кваліфікаційних матчах від «Жиліни», «Локомотіви» та «КУПСа» ще свіжі в пам’яті полтавських вболівальників.

Не було особливого оптимізму й перед новим єврокубковим сезоном. Війна в Україні, відсутність офіційних матчів протягом семи місяців та втрата лідера команди Олів’є Тілля явно не вселяли впевненість. До того ж, не могли допомогти «Ворсклі» в матчі проти АІКа досвідчені Чеснаков і Скляр. Новому головному тренеру полтавців Віктору Скрипнику довелося вирішувати непросту задачу, розв’язок до якої він таки знайшов.

Стартовий склад виглядав більш-менш прогнозовано. З перших хвилин вийшли новачки Зайков, Бацула, Венсан Тілль, Олійник і Марлісон. Знайшлося місце й Козиренку, який повернувся в «Ворсклу» після оренди з Білорусі. Фактично на полі була наполовину нова команда з новим тренером. І що очікувати від неї було сказати складно.

Проте вже перші хвилини продемонстрували, що «Ворскла» не збирається пасувати перед суперником, якого вперед гнали шведські фанати. Полтавці розпочали впевнено й у перші хвилини без проблем доходили до штрафного майданчика АІКа. Наша команда демонструвала прекрасне взаєморозуміння й добре грала в пас. А на 4-й хвилині прийшов і гол. Бацула з Козиренком обігралися на лівому фланзі, після чого Козиренко виконав навіс в центр штрафного майданчика. А там свій хліб відпрацював Руслан Степанюк. Нападник зіграв на випередження й головою сильно пробив з близької відстані. Нордфельд намагався зреагувати, але м’яч від його рук відскочив у ворота – 1:0.

На 11-й хвилині пильність Нордфельда перевірив вже Денис Олійник. Удар гравця «Ворскли» з-за меж штрафного майданчика вийшов не дуже сильним, але підступним. Воротар впорався.

АІК відігрався відносно швидко. На 17-й хвилині Хуссейн зробив, на перший погляд, просте закидання до штрафного майданчика «Ворскли». Але Бацула втратив Стефанеллі й нападник шведів з другої спроби таки «пробив» Різника – 1:1.

Після голу в відповідь характер гри не змінився. Обидві команди грали в футбол самі й супернику дозволяли. Тому не дивно, що ще до перерви суперники знову обмінялися голами. На 24-й хвилині Козиренко точним ударом завершив атаку, яку довгою передачею з власної половини поля розпочав Яворський, а продовжив пасом на набігаючого партнера Пердута. А на 44-й хвилині Себастьян Ларссон опинився першим на підбиранні після перерваного прострілу з правого флангу й з лінії штрафного майданчика пробив повз Різника. Воротар «Ворскли» був прикритий гравцями й зреагувати на удар не встиг.

У цілому перший тайм вийшов цікавим, а гра була інтенсивною. Тому не дивно, що після перерви «Ворскла» трохи підсіла. АІК заволодів ініціативою, однак особливого зиску з цього не мав. Полтавці ж біля воріт Нордфельда в другій половині матчу гостювали не часто й усе вирішила заміна Віктора Скрипника. На 65-й хвилині замість Козиренка на поле вийшов Челядін. А вже через чотири хвилини Артем приймав вітання від партнерів. Півзахисник «Ворскли» зважився на дальній удар метрів з тридцяти. М’яч пішов по недосяжній для воротаря траєкторії, вдарився об праву стійку й відскочив у ворота! Гол-красень! 3:2!

До кінця матчу АІК намагався атакувати. Робили це шведи без особливої вигадки й у більшості випадків не ставили перед нашою обороною складних завдань. Не допомогли й виходи на заміну свіжих гравців.

Кінцівку матчу «Ворскла» проводила впевнено, але не обійшлося без традиційного «валідолу». На четвертій компенсованій до основного часу матчу хвилині Амар Ахмед зважився на дальній удар і м’яч пішов по неприємній траєкторії. На щастя, Різник був пильним й перевів «кулястого» з-під поперечини на кутовий, після виконання якого пролунав фінальний свисток.

Новий сезон підопічні Віктора Скрипника розпочинають з заслуженої перемоги. Хтось зіграв гірше, хтось – краще. Проте команда, незважаючи на велику кількість нових гравців та тривалу відсутність офіційних матчів, виглядала цілісно й упевнено на фоні суперника, чемпіонат якого зараз знаходиться в розпалі. Втім, радіти ще надто рано. Доля путівки в наступний раунд вирішиться через тиждень.

Олександр Данник   

Погода