Новини - 04-04-2009, 11:04 - Nash 317

Павлов ”повертає борги”

Павлов ”повертає борги”

Матч з ”Іллічівцем” очікувався одночасно і з нетерпінням, і з пересторогою.

По-перше, хотілося подивитися, як виглядатиме ”Ворскла” після перерви в чемпіонаті. Чи пішла вона їй на користь, чи зміг Микола Павлов повернути гравцям ”психологію переможця”. По-друге, хоч ”Іллічівець” і перебуває у зоні вильоту, але є досить незручним суперником у полтавців. І навіть в тих сезонах, коли ”Ворскла” перебувала в лідерах, досить регулярно відбирав очки у полтавців.
”Ворскла” розпочала гру традиційно з одним нападником. Цього разу свій шанс отримав Олексій Чичиков, якому мали активно допомагати Маркоскі і Ярошенко в центрі і Кулаков з Єсіним на флангах. У ”Іллічівця” небезпеку біля воріт суперника мав створювати тріумвірат Воробей-Ситник-Кривошеєнко.

З перших хвилин ”Ворскла” на правах господаря заволоділа територіальною перевагою, але говорити про гострі моменти не доводилося. Оборона гостей працювала надійно. За такої гри гол, який відбувся на 16-й хвилині виглядав не зовсім логічно. Ярошенко обрізався недалечко від власного штрафного майданчика, м’яч підхопив Кашевський і, пройшовши вперед метрів десять, не довго думаючи пробив. Удар у маріупольця сильним не вийшов, але м’яч, зачепивши по дорозі ногу когось із захисників, дуже повільно закотився у кут, протилежний тому, у який кинувся Долганський – 0:1. За таких умов ”Ворскла” по логіці мала б спрямувати шквал атак на ворота ”Іллічівця”. Але все відбувалося зовсім навпаки. Гості після забитого голу заграли розкутіше і значно активніше в атаці. Уже через дві хвилини Ситник хорошим дальнім ударом ледь не подвоїв рахунок, але цього разу Долганський зіграв уважно. ”Ворскла” ж перший удар у ствір воріт суперника нанесла лише на 28-й хвилині. Єсін непогано пробив з-за меж штрафного майданчика, але Шуховцев у ефектному кидку м’яч забрав. Відігралися ж полтавці на 37-й хвилині. Ярмаш знайшов навісною передачею у штрафному майданчику Маркоскі, який далеко з не найкращого положення класно вирізав м’яча у дальній кут. Ігор Шуховцев хоч до м’яча і дотягнувся, але нічим зарадити не зміг – 1:1.

У першому таймі гравці ”Ворскли” дуже часто помилялися. Потрібно було щось змінювати  і Микола Павлов пішов на ризик, випустивши другого нападника Янузі, а також замінивши Краснопьорова на Деспотовскі, який мав навести порядок у центрі поля. І слід сказати, що такі перестановки у складі пішли ”Ворсклі” на користь. Але спочатку шанс відзначитися втратив Воробей, який вийшовши під кутом до воріт не зміг переграти Долганського. А полтавці своїм шансом скористалися сповна. Прострільна передача Кулакова знайшла у штрафному майданчику Янузі, який відкинув м’яча Чичикову. Олексій чи то пробивав, чи то прострілював, але м’яч після серії рикошетів потрапив до Маркоскі, який без проблем з близької відстані переграв Шуховцева.

Після голу глядачі мали змогу спостерігати за відкритим футболом. М’яч майже не затримується в центрі поля, одна атака змінює іншу, при чому шанси відзначитися має як одна, так і інша команда. У ”Іллічівця” небезпечні атаки виходять переважно з правого флангу, де дуже активний Дмитро Воробей. Це був один із небагатьох матчів, коли Цуррі, який на думку фахівців, є одним з кращих лівих захисників чемпіонату, вчисту програв своєму опоненту. У маріупольців шанс відзначитись змарнував Кривошеєнко (надійно зіграв Долганський), а у полтавців – Чичиков, який невдало обробив м’яча і не реалізував вихід сам на сам.

І тут настала черга пред’явити свої козирі Іллі Близнюку. Коли матч потихеньку підходив до завершення і ”Ворскла” вже готувалася відзначати перемогу, Андрій Оберемко, який вийшов на заміну, рахунок зрівняв. Воробей, немов на велосипеді, ”об’їхав” Бойка, і прокинув м’яч мимо Долганського, який кинувся йому назустріч. Першим зорієнтувався Оберемко, який ударом головою з відскоком від землі спрямував м’яча під поперечину. Йшла 87-ма хвилина. Розчаровані глядачі потихеньку потягнулися до виходу, а жаль. Бо розв’язка була ще попереду. ”Іллічівець” не влаштовувала нічия і він ”добив” деморалізованих ворсклян. На 90-й хвилині Долганський невпевнено зіграв після навісу з правого флангу, а Воробей (якого можна назвати найкращим гравцем матчу) був першим на підбиранні. Дмитро все зробив класно: не став обробляти м’яча, а зльоту вколотив його під поперечину – 2:3. Так Воробей був винагороджений за свою активність протягом усього матчу, а ”Іллічівець” – за жагу боротьби і бажання досягти потрібного результату. І хоча арбітр додав чотири хвилини, але ”Ворскла” виглядала наскільки розгубленою, що створити щось путнє біля воріт суперника так і не змогла.

По грі ”Ворскла” не заслуговувала на поразку. Більш справедливим результатом, мабуть, була б нічия. Але незручний суперник залишався незручним до останніх хвилин. Таким чином, команди обмінялися в цьому сезоні гостьовими перемогами. Микола Петрович програв колись рідній для нього команді. Що ж, очки маріупольцям зараз і справді необхідніші. Зона єврокубків, про яку говорило керівництво, починає виглядати не так реально, як після поновлення чемпіонату. Про це на післяматчевій прес-конференції натякнув і Микола Павлов.

Олександр Полтавець

Погода