Новини - 26-02-2009, 11:02 - Nash 363

Перша весна Прем’єр-ліги

Перша весна Прем’єр-ліги

Анонс 18 туру

27 лютого поновляться матчі чемпіонату України. Відкриється друга частина чемпінату в Прем’єр-лізі матчем у Донецьку. Загалом перший весняний тур розтягнутий аж на п’ять ігрових днів. Уже в середу програму туру закриє його центральний матч – “Металіст” – “Динамо”. А поки, що подивимося на ті пари команди зіграють в першому весняному турі.

Металург Д – Кривбас (2:1)
27 лютого. Донецьк, стадіон “Металург”, початок о 18.00
Пряма трансляція на Першому національному
Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 2:1

Минулого сезону “Кривбас” зумів у Донецьку виграти 1:0. Однак загальна картина стосунків команд у чемпіонаті України наразі не на корись криворіжців. Уже в цьому сезоні “Кривбас” поступився на власному полі – 1:2. “Металург” зимував на третій сходинці в турнірній таблиці. Команда за зиму практично не змінила свій склад. Кілька футболістів пішли, і стільки ж прийшли їм на заміну. Так що навесні на поле вийде практично той самий “Металург”, який ми бачили минулого року. А ось “Кривбас” в черговий раз зазнав ротацій у складі. Чергова партія футболістів відправилася за звичним маршрутом Кривий Ріг – Дніпропетровськ. Однак контрольні матчі команди Олега Тарана свідчать про значний потенціал “Кривбасу”.

Варто також сказати, що “Металург” доволі вдало грає на власному стадіоні. Принаймні очок з командами з нижньої частини турнірної таблиці вони не втрачають. Та й взагалі, цього сезону дончани вдома втратили лише три очки – поступилися харківському “Металісту” – 0:2. Отже у цій парі команд варто очікувати перемоги господарів. Тим паче, що “Металург” претендує на призове місце, а боротьба за нагороди буде вестиметься дуже запекла. Тому втрата очок з таким суперником, як “Кривбас”, вважатиметься абсолютним провалом.

Металург З – Зоря (0:0)
28 лютого. Запоріжжя, стадіон “Славутич-Арена”, початок о 14.00
Пряма трансляція на каналі “Футбол”
Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 1:1

Луганська “Зоря” їде в Запоріжжя, де ще жодного разу в чемпіонаті України не тільки не перемагала, а й навіть голу не забивала! Шість попередніх поєдинків на полі “Металурга” принесли господарям поля п’ять перемог і одну нульову нічию. Крім того, запоріжці тричі перемагали “Зорю” вдома з великим рахунком: 5:0 (1995-го і 1996-го) та 3:0 (у 2007-му). Отож, луганці, напевно, прагнутимуть змінити цю сумну статистику і, нарешті, вперше забити в Запоріжжі, а то і, навіть перемогти. Тим паче, досвід руйнування власних антитрадицій зоряни в цьому сезоні вже мають. Одначе й “Металург” не така вже й поступлива команда, особливо на власному полі. Цього сезону команда на “Славутич-Арені” програла лише раз – 1:3 “Чорноморцю”. Тому запорізькі уболівальники можуть розраховувати на першу перемогу своєї команди у новому році.

Днiпро – Львiв (1:0)
28 лютого. Дніпропетровськ, стадіон “Арена-Дніпро”, початок о 18.00
Пряма трансляція на каналі ТЕТ
Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 2:0

Дніпряни перший матч року проведуть вдома проти ФК “Львів”. За зиму “Дніпро” в черговий раз значно оновив свій склад. Керівництво клубу розлучилося з цілою групою футболістів, натомість взяли нових. А ось новачкам ліги – львів’янам, як-то кажуть, не до жиру. Власник клубу Юрій Кіндзерський в період всесвітньої кризи переживає не найкращі часи. Дочірні команди “Княжа” та “Княжа-2” бізнесмен змушений був розпустити. До того ж, клуб другу частину чемпіонату має намір проводити не у Львові, а у маленькому містечку Добромиль – на батьківщині Кіндзерського. Тому звичайно, за зиму в команду ніхто із відомих футболістів так і не прийшов. А ось досвідчений Владислав Ващук команду покинув. Тому, наставнику “левів” Сергію Ковальцю доведеться пускати в бій молодих хлопців. Та, зрештою, цій команді і в першому колі бракувало вправних виконавців. Однак , молодечий запал і наполегливість іноді приносили “Львову” очки. Тому від цієї команди можна чекати сюрпризів. А особливо – у зустрічі з “Дніпром”. Не секрет, що дніпропетровці грають дуже нерівно, можуть втратити очки в будь-якій грі. І хоча в першому колі “Дніпро” здобув перемогу над “Львовом”, розраховувати на те, що й на власному полі команда Володимира Безсонова легко візьме очки – не варто. Буде бій.

Арсенал – Харкiв (1:1)
1 березня. Київ, НТК імені Банникова, початок о 14.00
Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 0:0

Узимку до “Арсенала” була прикута особлива увага. Ще б пак! Чимало ЗМІ безупину говорило про продаж клубу. Та зрештою ніхто так з впевненістю сьогодні не зможе сказати, кому належить клуб. Усі ймовірні покупці в публічних висловлюваннях говорили, що вони не є власниками “Арсеналу”. Як би там не було, але весну “каноніри” розпочинають зі значно оновленим складом. От тільки минулорічні проблеми так і залишилися. Перш за все це стосується власного стадіону – його як не було в киян, так і немає. Кожен домашній матч киян – то загадка, де ж пройде гра. Чи то на “Динамо”, чи то на “Оболоні”, чи то на НТК імені Банникова, чи взагалі за межами столиці. Цікаво, що в перший день весни зустрінуться дві команди безхатченків. “Харків”, яким володіє виконувач обов’язків президента Прем’єр-ліги Віталій Данилов, ось вже скоро як рік вимушений грати свої домашні матчі за межами Харкова. У першій частині сезону рідними для харків’ян стали Суми. Напевно, і цього року команда прийматиме своїх суперників там.

У попередніх матчах перевага у цій парі на боці “Харкова”. “Арсенал” ще жодного разу не перемагав слобожан. Удома каноніри незмінно грали з “Харковом” внічию: двічі по 0:0 і раз – 1:1. А ось на полі суперника столичні футболісти тричі поступилися і лише раз, у першому колі, зіграли внічию.

Карпати – Чорноморець (0:3)
1 березня. Львів, стадіон “Україна”, початок о 16.00
Пряма трансляція на Першому національному
Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 1:0

Пара команд, які в матчах між собою, як правило, беруть очки на власному полі. Особливо в цьому найбільше досяг “Чорноморець”. Команда з Південної Пальміри жодного разу не поступалася в себе вдома. Причому чотири останні візити “Карпат” закінчувалися “сухими” поразками, дві з яких принесли великі перемоги “Чорноморцю” – 4:0 та 3:0. А ось у Львові одеситам особливо нічим хвалитися. Хоча дві перемоги на “Україні” синьо-чорні все ж мають. 1993-го і 2007-го “Чорноморець” мінімально перемагав 1:0. В інших поєдинках сильнішими були “Карпати”. Минулого сезону гра у Львові принесла перемогу господарям 2:0.

Іллiчiвець – Шахтар (0:3)
2 березня. Маріуполь, стадіон “Іллічівець”, початок о 19.00
Пряма трансляція на каналі “Україна”
Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 0:2

У маріупольської команди давня хвороба у матчах з “Динамо” та “Шахтарем”: “Іллічівець” жодного разу за всю історію зустрічей не перемагав ці клуби. З сусідами з обласного центру в доробку “іллічів” всього дві нічиї, здобуті в 1998-му році (2:2 у Донецьку) та 2007-му році (1:1 у Маріуполі). Гірники п’ять разів обігравали маріупольців з великим рахунком. В останній раз – у першому колі в Донецьку – 3:0.

“Іллічівець” нині переживає не найкращі свої часи. За зиму колектив лише втрачав футболістів. Команда практично усю зимову перерву готувалася вдома. Фінансова криза боляче зачепила Маріуполь, не оминула вона й футбольну команду. Наразі багато фахівців вважають “Іллічівець”, разом із “Харковом” та “Львовом”, головними кандидатами на виліт. Однак команда Іллі Близнюка боротиметься до кінця. Так, свій останній матч минулого року азовці, хоч і програли вдома “Динамо”, але боролися до кінця, про що свідчить і підсумковий рахунок – 3:4! Чи зможуть господарі дати бій і “Шахтарю”? Не виключено. Тим паче, що дончани будуть виснажені після нелегкого матчу Кубка УЕФА у Лондоні.

У дужках – результати матчів першого кола.

Погода