Новини - 08-03-2009, 01:03 - sasa 343

Тест на зрілість

Тест на зрілість

У неділю полтавська “Ворскла” проведе матч у столиці проти беззаперечного лідера нинішнього чемпіонату київського “Динамо”.

Про статистику зустрічей цих команд думаю особливого сенсу говорити немає, адже “Динамо” і досі залишається одним із найнезручніших суперників для полтавців. У матчах цих команд було все: і несподівана перемога “Ворскли” вже у першому офіційному матчі цих команд у вищій лізі, і подальші розгромні поразки полтавців з рахунками на будь-який смак: від 0:3 до 0:8, і вимучені перемоги киян на останніх хвилинах, і сумнівні пенальті у ворота “Ворскли” на тих таки останніх хвилинах… Правда в останні сезони намітилися невеличка тенденція до деякого покращення статистики для полтавців, але “Динамо” і надалі залишається непереможним для нас у Києві.

Тож у цьому матеріалі більше хотілося б зупинитися на ігрових та психологічних моментах. Мабуть, вперше з весни 97-го року матч “Динамо”-“Ворскла” носитиме статус центрального в турі, адже, як не дивно, зустрічаються перша і третя на даний момент команди чемпіонату України. Майже в усіх попередніх матчах цих команд на “Ворсклу” постійно тиснув “комплекс аутсайдера”, що не завжди дозволяло не лише брати очки в матчі з флагманом українського футболу, а й демонструвати більш-менш пристойну гру. І варто було “Ворсклі” наприкінці минулого чемпіонату вирватися з дна турнірної таблиці і позбутися ярлика аутсайдера, як тут же була продемострована цілком пристойна гра у виїздному матчі проти “Динамо”. Полтавці правда поступилися на останніх хвилинах – 1-2, але продемонстрували досить непогану гру: не було звичного “Сталінграду”, коли майже вся команда увесь матч стоїть у своєму штрафному майданчику, сподіваючись лише на одне – не пропустити. Полтавці грамотно оборонялися і коли це було потрібно – контратакували.

У подібному ключі проходив і матч першого кола у Полтаві. Хоча деякою перевагою володіли динамівці, але полтавці досить грамотно використали нечисленні помилки в обороні лідера – 2:2. З матчем першого кола намічається певна паралель: тоді матч “Ворскли” і “Динамо” припав напередодні суперважливих матчів киян у кваліфікації ліги чемпіонів з московським “Спартаком”. Зараз же дуель Києва і Полтави передує двохраудовому протистоянню Києва і Харкова в кубку УЄФА. І хоча Юрій Сьомін і заявив про те, що не розділяє матчі на важливі і неважливі, але, гадаю, маємо шанс побачити у складі киян відносно нові обличчя. Матчі з “Валенсією” показали, що в ”Динамо” чимало проблем в обороні. Перш за все це стосується правого флангу, де на незвичній для себе позиції грав Несмачний і постійно губив там гравців. Тому, думаю, маємо шанс побачити в стартовому складі Олега Гусєва, який відновився після травми. Оскільки пропустить матч через перебір карток Каддурі, то Несмачний скоріш за все повернеться на звичне місце лівого захисника. Може з’явитися шанс і у Шовковського, якого глядачі давненько не бачили у стартовому складі “Динамо”. Прогнозований вихід в старті екс-ворсклянина Кравченка. Та і зірковий новачок киян Гільєрме має отримати ігрову практику напередодні важливих єврокубкових матчів.

Матч з “Металістом” попри увесь негатив із суддівством показав, що кияни поступово виходять на пік форми. Якщо у матчах з “Валенсією” “Динамо” виглядало не дуже переконливо попри розбалансованість суперника, то у матчі з “Металістом” ми побачили старих добрих киян: добре підготовлених функціонально, здатних атакувати вміло як позиційно, так і ловити суперника на контратаках. Тож полтавцям доведеться несолодко.

У “Ворскли” проблем зі складом виникнути не повинно. Є правда кілька сумнівів. Перший стосується автора гола у ворота “Таврії” Андрія Бойка. Арменд Даллку повертається після дискваліфікації. Ризикнемо припустити, що в центрі захисту побачимо дует Бойко-Даллку. Не виключено, що зайвим у цій грі стане ветеран команди – Геннадій Медведєв. На лівий фланг, скоріш за все, повернеться Дебатік Цуррі. Зі слів Миколи Павлова попередній матч на уколах відіграв Дмитро Єсін, тому пару “крайків” можуть скласти два Дениси – Кулаков та Главіна. Є ще деякі питання у вболівальників по Сачку. При моделі гри з одним нападаючим йому дуже важко. Він старається, бореться. Але головним критерієм для форварда є забиті м’ячі. А з цим у Василя поки не густо.
І наостанок про котування букмекерів. Вони не дуже вірять у перемогу “Ворскли”. Перемога киян оцінюється коефіцієнтом 1,3, нічия – 4,7, а перемога полтавців – 9,5. Трохи дивні коефіцієнти, враховуючи той факт, що зустрічається перша і третя команда чемпіонату. Тож у полтавців є чудова нагода осоромити скептиків, піднести гарний подарунок чарівним полтавкам до 8-го березня, і в перспективі обійти “Металіст” в турнірній таблиці. Ну і реанімувати чемпіонську гонку… На скільки, на скільки це можливо в даній ситуації.

Динамо – Ворскла

8 березня. Київ, стадіон “Динамо”, початок о 18.00

Пряма трансляція на каналі ТЕТ

Арбітр: Ю.Можаровський (Львів)

Прогноз www.fcvorskla.com.ua – 2:1

Вартість квитків: 5-50 грн.

Прогноз погоди: температура +4…+6оС, вологість повітря 95%, вітер 2-5 м/с, хмарно.

Орієнтовні склади команд:

“Динамо”: Шовковський, Гусєв, Бетао, Михалик, Несмачний, Кравченко, Вукоєвич, Єрьоменко, Алієв , Мілевський, Кравець.

“Ворскла”: Долганський, Краснопьоров, Даллку, Бойко, Ярмаш, Цуррі, Маркоскі, Кулаков, Главіна, Ярошенко, Сачко.

Олександр ПОЛТАВЕЦЬ

Погода