- 05-03-2021, 02:03 - admin 8372

ТОП-5 найпам’ятніших матчів «Маріуполя» та «Ворскли»

Від битви за виживання до битви за фінал.
ТОП-5 найпам’ятніших матчів «Маріуполя» та «Ворскли»

Черговий матч чемпіонату між «Маріуполем» та «Ворсклою» – хороший привід згадати найпам’ятніші побачення цих команд. Отже, поїхали.

1. 13.07.1997. «Металург» (Маріуполь) – «Ворскла» (Полтава) 2:5

Перший матч між командами у вищій лізі, який більше запам’ятався подіями за межами поля. Хоча й на самій грі глядачам нудьгувати не довелося, адже вони побачили відразу сім голів. Діючий бронзовий призер легко переміг новачка елітного дивізіону. На той момент команди знаходилися в різних вагових категоріях.

Однак, тренеру «Металурга» Юрію Погребняку здалося, що якби не деякі рішення суддівської бригади на чолі з Вадимом Шевченком, то його команда могла б претендувати на очки. Усе закінчилося побиттям Вадима Шевченка та його асистента Олександра Козаченка в готелі вже після матчу. Юрія Погребняка було дискваліфіковано довічно, проте згодом покарання було пом’якшене й тренер продовжив працювати в футболі.

2. 12.06.1998. «Ворскла» – «Металург» (Маріуполь) 0:2

Матч другого кола того ж чемпіонату. Ця гра цікава тим, що в ній вперше в якості тренера маріупольців «Ворсклі» протистояв Микола Павлов. Для полтавців результат не мав принципового значення. Команда тільки починала «переварювати» несподівану відставку Віктора Пожечевського, а Олександр Довбій лише входив у курс справ. Натомість «Метулургу» три очки були потрібні для збереження прописки в вищій лізі. У підсумку досвідчений Павлов легко виграв той матч, з якого, по суті, й розпочався шлях маріупольців від аутсайдера до команди рівня Кубка УЄФА.

3. 17.06.2007. «Ворскла» – «Іллічівець» (Маріуполь) 3:0

Славнозвісна «полтавська битва» за збереження прописки в вищій лізі. Сезон 2006/07 «Ворскла» проводила не так і погано, але перемагала мало й часто грала внічию. У результаті питання збереження прописки в вищій лізі потрібно було вирішувати в останньому турі з основним конкурентом. Команда Віктора Носова була у більш виграшному становищі, тому що «Ворсклу» влаштовувала нічия.

До голу йшла нервова гра, яку «розкрив» своїм точним ударом Сергій Кравченко. У другому таймі гості почали ще більше нервувати, не забили пенальті й заробили два вилучення. А вже ближче до кінця зустрічі остаточно виліт «Іллічівця» в першу лігу оформили Деніс Главіна й Йован Маркоскі.

4. 13.11.2010. «Іллічівець» – «Ворскла» 2:6

«Ворскла» важко грала в Маріуполі аж до того моменту, поки полтавців не очолив Микола Павлов. У цей період ворскляни не лише вперше виграли на полі азовців, а й здобули поки найбільшу свою перемогу в історії взаємовідносин з маріупольцями.

Полтавці забивали голи на будь-який смак, а найбільше в цьому досяг успіху Василь Сачко, який оформив хет-трик.

5. 24.06.2020. «Маріуполь» – «Ворскла» 1:1 (по пенальті 2:3)

Матч півфіналу розіграшу Кубку України сезону 2019/20 уже став легендарним. Таким його зробило несподіване рішення Юрія Максимова випустити на серію післяматчевих пенальті 16-річного воротаря Павла Ісенка. Несподіваним воно стало не лише для вболівальників, а й для гравців «Маріуполя», які не змогли знайти підходів до тактики Ісенка й забили лише два пенальті з п’яти.

У фіналі гравцям «Динамо» в серії одинадцятиметрових протистояв уже Дмитро Різник. Хто знає, ризикни другий раз Юрій Максимов і у трофея, цілком можливо, зараз був би інший володар…

Фото – Прес-служба ФК “Ворскла”

Погода