Блоги - 30-01-2022, 06:01 - admin 9583

Третій – не зайвий?

Захисник Джоко Зайков може стати третім гравцем з Північної Македонії, який одягне футболку «Ворскли».
Третій – не зайвий?

На цьому тижні «Ворскла» оголосила про перше повноцінне зимове поповнення. Гравцем полтавського клубу став 26-річний центральний захисник збірної Північної Македонії Джоко Зайков.

Зайков перейшов до «Ворскли» з болгарського «Левські» в статусі вільного агента. Після того, як Юрій Максимов вирішив не продовжувати оренду Валерія Бондаренка, центр захисту ворсклян потребував поповнення і його отримав. Чи зможе Зайков підсилити полтавську команду? Звісно, зараз про це говорити рано, але певні передумови є. І базуються вони на попередньому досвіді співпраці «Ворскли» з македонськими гравцями.

Перший млинець – глевкий

Як це часто буває, спочатку «Ворскла» обпеклася. Трапилося це після приходу на тренерський місток Миколи Павлова взимку 2008-го року. Мудрий тренер відразу не став ламати всі схеми попередньої співпраці клубу з агентами. Микола Петрович розумів, що якщо рубати з плеча й не досягти результату, то йому відразу пригадають запрошення «своїх людей» – Остапенка, Платонова, Цихмейструка та Єсіна. Тому крім них до команди з залученням попередніх каналів комплектації прийшли інші гравці. Серед них – на той момент 22-річний македонський нападник Хрістіан Кіровскі. Гравець вже намагався закріпитися в Україні, однак не зміг витримати конкуренцію в запорізькому «Металурзі» та львівських «Карпатах». Однак, це не завадило Хрістіану отримати повноцінний контракт з «Ворсклою». І все б нічого, якби Кіровскі на той момент не вичерпав ліміт клубів, за які мав право зіграти протягом сезону 2007/08. Чому і як це сталося, зараз вже, напевне, не має значення. Та й в історії полтавського клубу випадки, коли відомі гравці перебували на контракті й не зіграли жодного офіційного матчу за головну команду траплялися як до, так і після. Варто згадати Албана Драгушу, Лашу Джакобію, Роберта Гришая, Євгена Пісоцького та Хуана Мануеля Гарсію Рея.

Філіп Деспотовскі

Один гравець з тих, які до цього не були знайомі з Павловим, до двору все ж прийшовся. Разом з Кіровскі «Ворсклу» поповнив 25-річний македонський півзахисник Філіп Деспотовскі. Не відразу, але Філіп виграв конкуренцію за місце в стартовому складі й став основним гравцем полтавської команди.

У півфінальному матчі Кубка України сезону 2008/09 проти харківського «Металіста» саме дві класні передачі Деспотовскі на Василя Сачка принесли «Ворсклі» путівку в фінал. Зіграв македонський півзахисник і в вирішальному матчі турніру, вписавши своє ім’я в історію полтавського клубу.

Проте співпраця Філіпа з «Ворсклою» тривала не так довго, як могла тривати. Навесні 2010-го року полтавці надали Деспотовскі статус вільного агента. Гравець з часом пояснив це тим, що його дружина хотіла повернутися додому. У вболівальницьких колах подейкували, що причина була іншою: грою півзахисника був дуже незадоволений Микола Павлов.

У цілому період Деспотовскі в Полтаві можна оцінити позитивно: 57 офіційних матчів, 2 голи та виграш Кубка України. Саме з «Ворскли» Філіп отримав перший виклик до національної збірної Македонії.

Адіс Яховіч

Нападник національної збірної Македонії Адіс Яховіч з’явився в «Ворсклі» по ходу першого кола сезону 2013/14. Головний тренер полтавців Василь Сачко не злякався неоднозначної репутації гравця. До цього Яховіч виступав у Швейцарії, де одного разу отримав десятиматчеву дискваліфікацію за погрози на адресу головного арбітра.

Тренер і нападник швидко знайшли спільну мову й Адіс радував уболівальників своєї грою. Як нападник Яховіч на полі вмів робити якщо не все, то майже все. Того сезону Адіс зіграв за «Ворсклу» 20 офіційних матчів, у яких забив 7 голів. Після завершення річного контракту Яховіч не захотів залишатися в Полтаві, мотивувавши своє рішення страхом за безпеку своєї сім’ї, що було пов’язано з початком окупації Криму й бойових дій на Сході України.

Період Яховіча в Полтаві хоч і був нетривалим, але теж може вважатися вдалим. Нападник виконував поставлені завдання, забивав і добре підігрував партнерам.

Будемо сподіватися, що Джоко Зайков проявить себе в «Ворсклі» як мінімум не гірше за Філіпа Деспотовскі та Адіса Яховіча.

Олександр Данник

Фото – Прес-служба ФК «Ворскла»

Погода