Новини - 26-07-2011, 11:07 - sasa 184

У музеї Анатолія Кукоби багато речей пов’язаних зі спортом

У музеї Анатолія Кукоби багато речей пов’язаних зі спортом

У приміщенні полтавської галереї мистецтв відкрили музей багаторічного очільника міста Анатолія Кукоби.

Місце, в якому він знаходиться, не схоже на якісь звичні канони музею і насправді це був робочий кабінет Анатолія Тихоновича як очільника Фонду захисту і підтримки талановитих дітей. На відкриття, окрім нинішніх та колишніх керівників міста й області, завітали друзі, знайомі і ті люди, для яких Анатолій Кукоба зробив чимало добрих справ житті. Музей освятив єпископ Полтавський та Кременчуцький Федір.

Серед раритетних старовинних речей, величезної кількості відзнак та нагород є чимало таких, що стосуються спортивного життя міста. Загальновідомо, що Анатолій Кукоба всебічно підтримував спорт, був його шанувальником, але насамперед палким футбольним уболівальником.

– За часів Анатолія Тихоновича наша команда досягла найвищих висот за свою історію – розповів гендиректор ФК “Ворскла” Дмитро Яворський. – Знав я Кукобу шість років, і він постійно ситуацію з командою тримав на контролі. Пригадую ранкові планірки безпосередньо на газоні стадіону, а скільки коштів і праці було вкладено в головну спортивну споруду міста. Коли, “Ворскла” вийшла у вищу лігу, то після останнього матчу сезону Кукоба дав розпорядження переорати футбольне поле.

“Команда, яка тепер гратиме на вищому рівні, повинна грати на якісному газоні”, – резюмував тодішній міський голова.

– Це Кукоба знайшов для команди спонсора “Нафтогаз”, а потім у складні часи врятував “Ворсклу” від банкрутства – пригадує Дмитро Яворський.

– Анатолій Тихонович особисто був знайомий з найвищими футбольними чинами, тому “Ворсклу” не ображали. Безперечно, бронзові медалі в чемпіонаті України сезону 1996-1997 років значною мірою його заслуга.

– Коли “Ворскла” вперше вийшла до єврокубків, Анатолій Тихонович особисто літав на міжнародні матчі команди, – пригадує дружина Анатолія Кукоби Віра Пантелеймонівна. – Одного разу перед важливим вильотом до Ісландії він захворів, тому довелося відправитися замість нього. Ця північна країна виявилася доволі екзотичною, в цьому ми переконалися, дивлячись на густі хмари через ілюмінатори. По один бік – височенні гори, по другий – непроглядна впадина, тому, побачивши це, один з представників нашої делегації пожартував: “Так от чому Анатолій Тихонович не полетів до Ісландії!”.

Безперечно, найбільше речей музею, що пов’язані зі спортом, відображають футбольне життя Анатолія Кукоби. Окрім великої кількості світлин, майже на кожній полиці можна побачити футбольні м`ячі з автографами відомих особистостей. Але, як кажуть, не футболом єдиним опікувався міський голова. Значну підтримку він надавав представникам різних видів єдиноборств, особливо в шані були бойові мистецтва “Дракон”. Чимало коштів виділяв Анатолій Кукоба й для розвитку олімпійських видів спорту, зокрема, боротьбі. За його керівництва в ДЮСШ ім. Шемякіна робили ремонти, закупляли нове обладнання, організовували турніри пам`яті знаменитого борця, на честь якого названа школа.

Усі виступаючі на відкритті музею Анатолія Кукоби схилялися до головної думки, що ця людина любов до Полтави ставила вище особистих речей.

Володимир СУЛИМЕНКО

Фото Григорія Басса

Погода