Інтерв'ю гравців, тренерів - 17-08-2012, 10:08 - sasa 183

Вадим Євтушенко: \”Мені не вистачило часу, щоб достукатися до гравців\”

Вадим Євтушенко: \”Мені не вистачило часу, щоб достукатися до гравців\”

Чотири поразки у п\’яти стартових матчах чемпіонату України призвели до зміни головного тренера у полтавській «Ворсклі». Після розмови з президентом клубу Олегом Бабаєвим Вадим Євтушенко пішов у відставку. При ньому ворскляни програли вдома «Кривбасу» і «Чорноморцю» з однаковим рахунком 0:1, в гостях поступилися «Волині» 0:1 і «Шахтареві» 1:4, а єдину перемогу здобули на рідному стадіоні, обігравши «Карпати» 3:1.

Як підсумок, після п\’яти турів «Ворскла» розташувалася на 14-му місці. Про відставку Євтушенко керівництво полтавського клубу оголосило в середу 15-го серпня, а от сам наставник, взявши невелику паузу, лише наступного дня погодився коротко підвести підсумок своєї роботи з «Ворсклою» і пояснити причини невдач.

– З командою я попрощався 15 серпня – почав свою розмову з журналістом «СЭ в Украине» Вадим Євтушенко. – Нічого особливого. Просто перед вечірнім тренуванням побажав хлопцям удачі і подякував за спільну роботу. Зараз перебуваю ще в Полтаві, займаюся переїздом до Києва.

– Вадим Анатолійович, при вас команда чотири рази програла в чемпіонаті. Яка з поразок виявилося самим образливим і несправедливим?
– Обидві домашні невдачі з «Кривбасом» і «Чорноморцем» вважаю незаслуженими. На жаль, така тренерська доля, коли, по суті, нічийні поєдинки волею випадку можуть виявитися як переможними, так і програними. Ми ті матчі програли 0:1, хоча будь удача на нашому боці все могло завершитися навпаки – перемогами 1:0. Гадаю, ці дві поразки зіграли свою фатальну роль для мене і команди.

– А крім невезіння, свої власні помилки і недоробки ви бачите в цих невдачах?
– Я зараз не хочу робити глибокий аналіз того, що сталося. Просто повторю свої слова, сказані після програного матчу з «Чорноморцем» – деякі наші футболісти, які успішно зіграли в третьому турі з «Карпатами», в наступному поєдинку з «Чорноморцем» не були схожі самі на себе. Я повірив в цих людей, поставив їх в стартовий склад, а вони зіграли погано. Це була моя помилка.

– Може вам не вистачило тренерського досвіду?
– Що значить – не вистачило тренерського досвіду? У мене 18 років тренерської роботи…

– Ситуація навколо Олексія Курилова, Євгенія Селіна та Романа Безуса, які в міжсезоння були об\’єктами «полювання» великих клубів, але так нікуди і не перейшли, мабуть, теж негативно позначилася на їхній грі і грі команди в цілому?
– Так, безумовно. Психологічний стан лідерів, а Безус, Курилов і Селін – це провідні гравці «Ворскли», виявилося далеким від ідеального. Сюди додайте ще й травми Селіна і Курилова. Обидва вони пропустили дуже важливі стартові матчі. А Курилова, після вдалої гри з «Карпатами», нам особливо не вистачило з «Чорноморцем».

– Ви згодні з докорами, що в цих п\’яти матчах «Ворсклі» не вистачало агресивності в атаці? Мовляв, за Павлова команда грала гостріше, а з вами – дуже обережно.
– Не згоден! Атакам я приділяв левову частку часу на заняттях. Можете запитати у гравців – вони підтвердять. Ми працювали над різними атакуючими схемами, я закликав хлопців активніше йти вперед, грати видовищно, для глядачів. Інша справа, що не завжди у нас виходило задумане.

А що стосується порівнянь моєї «Ворскли» з «Ворсклою» Миколи Павлова, то їх проводити не зовсім коректно. Скільки у нього було часу для створення команди і скільки у мене? Думаю, якраз часу мені й не вистачило, щоб достукатися до гравців, знайти з ними повне взаєморозуміння (з «Ворсклою» Євтушенко пропрацював 2 місяці і 8 днів. – Прим. С.В.). Якби наші результати на старті були трохи кращими – у мене й контакт із командою налагодився б швидше.

– Вадим Анатолійович, і що тепер? Будете продовжувати тренерську роботу в Україну?
– Ніяких планів поки немає. Ось зібрав речі, а чим буду займатися далі – ще не знаю.

– На телебачення не збираєтеся повернутися?
– Про це ще не думав. Зараз потрібно все переосмислити, зробити висновки і йти далі.

 

Святослав ВАСЫЛЫК

Погода