02.04.1988.
Ворскла (Полтава) - Кривбас (Кривий Ріг)
3 : 0


Друга ліга. 6 зона


Ворскла 3 : 0 Кривбас
Ворскла (Полтава) Кривбас (Кривий Ріг)
02.04.1988. 16:00
3 тур
Стадіон: Колос (Полтава) . 17000 глядачів (вміст 34000)
 
Суддя: Олександр НАУМЕНКО (Полтава)
Перший асистент: Борис РОМАНОВСЬКИЙ (Полтава)
Другий асистент: Віктор ПАНЧЕНКО (Диканька)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
1 Вр Україна МОРГУН Олег 1 Вр Україна ЧУМАК Юрій
2 Зх Україна ХОДИРЄВ Сергій 2 Зх Україна ШАРІППО Юрій
3 Зх СРСР КИТАЙКО Ігор 3 Зх СРСР ПАЩЕНКО Ігор
4 Зх Україна ДЕЙНЕКО Юрій 4 Зх Україна ТАРАН Вадим
5 Зх Україна ЛУКАШ Сергій 5 Зх Україна ШЕВЧЕНКО Сергій
6 Пз СРСР БОГДАНЕЦЬ Валерій 6 Пз СРСР МОТУЗ Сергій
7 Пз СРСР ІВАНЧЕНКО Іван 7 Пз СРСР ТИМОФЕЄВ Юрій
8 Пз СРСР ЮДАНОВ Ігор 8 Пз СРСР ГАМАН Віктор
9 Нп Україна КИСЛОВ Ігор 9 Пз СРСР ШЕК Валерій
10 Нп СРСР РЄЗНІК Юрій 10 Пз СРСР УСТИНОВ Юрій
11 Нп Україна ШАРІЙ Іван 11 Нп Україна ЧАЙКА Олег
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
   
Пз Україна ПРОКОПИНЕНКО Володимир Зх Україна ЗОЛОТНИЦЬКИЙ Євген
Зх Україна СЕВЕРИН Андрій Зх Україна КОПИЛ Віктор
Нп СРСР ВАСИЛЬЧЕНКО Владислав Нп Україна СОФІЛКАНИЧ Валерій
Пз СРСР ОВЧИННИКОВ Олег  
   
   
 
Головні тренери
Україна Віктор ПОЖЕЧЕВСЬКИЙ СРСР Герман КУДЗІЄВ

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
ЮДАНОВ Ігор yellow_card.png 30
ШАРІЙ Іван goal.png 30
КИСЛОВ Ігор goal.png 35
ПРОКОПИНЕНКО Володимир
БОГДАНЕЦЬ Валерій
substitution.png 46
КИСЛОВ Ігор goal.png 52
60 substitution.png СОФІЛКАНИЧ Валерій
ЧАЙКА Олег
60 substitution.png ЗОЛОТНИЦЬКИЙ Євген
ТАРАН Вадим
ОВЧИННИКОВ Олег
РЄЗНІК Юрій
substitution.png 70
75 substitution.png КОПИЛ Віктор
ГАМАН Віктор
СЕВЕРИН Андрій
ЮДАНОВ Ігор
substitution.png 80
ВАСИЛЬЧЕНКО Владислав
КИСЛОВ Ігор
substitution.png 80

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

ЗА ГРУ — «П’ЯТІРКА»


«Давно чекали прихильники футболу цього дня. Й усі, хто прийшов минулої суботи на стадіон «Колос» після піврічної перерви, одержав справжню задоволення. Понад 26 тисяч глядачів стали свідками спортивного свята. У програмі його були парад учасників, підйом прапора нового сезону в Полтаві, вручення призів кращим гравцям, відбулися перший у нинішньому році тираж речової лотереї, а головне — футбольний матч,
красива гра, голи, власне, заради чого йде глядач на стадіон. 260 тисяч уболівальників побувало торік на полтавському стадіоні «Колос», гаряче підтримуючи футболістів «Ворскли», які, повернувшись у другу лігу команд майстрів, зуміли у підсумку зайняти 9 місце. Подумалося, якщо «Ворскла» показуватиме таку гру, як минулої суботи, у цьому сезоні глядачів буде ще більше.
Приймаючи в третьому турі чемпіонату СРСР «Кривбас» із Кривого Рога, полтавці нагадували чимось стиснену пружину, яка, підкоряючись волі тренерів, в окремі моменти випрямлялася і вражала ціль.
Правда, спочатку гості діяли більш активно, але потім гра вирівнялася і ініціативою заволоділи господарі, вони не поступилися нею до кінця матчу. Рахунок відкрив Іван Шарій, скориставшись передачею головою з правого флангу на кут штрафного майданчика, що її зробив дебютант «Ворскли», молодий нападаючий Ігор Кислов. А потім І. Кислов двічі відзначився сам. Полтавці вели атаки через фланг, через центр, й усюди встигав настроєний на боротьбу молодий футболіст. Цілком заслужено І. Кислова, а у гостей — майстра
спорту СРСР Сергія Мотуза було визнано кращими гравцями зустрічі.
Після перерви гості активізувалися, могли відквитати м'яч або два. Та в одному випадку нападаючий, перебуваючи у штрафному майданчику, пробив м'яч високо над штангою, в іншому чітко зреагував капітан «Ворскли» Олег Моргун і відбив м’яч на кутовий.
Отже, 3:0. Красива, впевнена перемога «Ворскли», у якої тепер 4 очка з 6 можливих, й усі, хто дивився матч, уже заінтриговані: що покажуть наші футболісти не тільки завтра, у зустрічі з «Шахтарем» (Павлоград), а й у ході усього чемпіонату. Настроєність на активний футбол є. І це головне. Слід лише тренерам мати на увазі, що нинішній сезон буде небагато важчим, ніж попередній: «Ворскла» заявила вже про себе, як про серйозну команду, й суперники вже ставитимуться до неї з підвищеною відповідальністю.
Слід віддати належне бригаді полтавських арбітрів. Чітко справилися із обов'язками суддів на лінії Б. Романовський, учитель з Диканьки В. Панченко, якому нещодавно присвоєно звання судді республіканської категорії. Був принциповим і суддя в полі О. Науменко. Минулого сезону він добре провів дев'ять матчів команд, що виступають у другій лізі всесоюзної першості. Й цього разу оглядова комісія поставила арбітрам «п'ятірки».
Після матчу відбувся перший (із 10 запланованих протягом року) тираж речової лотереї. Із реалізованих 21403 білетів виграшний фонд становив 11 127 карбованців. Десятки щасливців пішли додому з футбольними м'ячами, матрацами надувними, спальними мішками, туристськими примусами «Джміль». Був ще розіграний мотоцикл «Ява». А на білет № 018 серії 00458 випав головний виграш — автомобіль «Москвич». Не встигла закінчити роботу тиражна комісія з працівників виконкому Ленінської районної Ради народних депутатів, як об'явився власник білета — військовослужбовець з Полтави Володимир П'ятачков».


П. КАРНАУХ.
«Зоря Полтавщини» № 78 (16878), 5 квітня 1988 (вівторок).


У МІСТО ПРИХОДИТЬ ГРА


2 квітня на полтавському стадіоні «Колос» відбулося відкриття весняно-літнього спортивного сезону
«Футбол прийшов у місто. І його чекали як доброго друга: статистика свідчить, що на матчах минулорічного чемпіонату країни серед команд другої ліги не стадійні «Колос» побувало понад 26 тисяч полтавців. Приклад того, як цікава гра команди плюс пошук нових форм пропаганди масових видовищ повертають на трибуни спортивної арени глядачів.
Безумовно, успіх «Ворскли» у сезоні-87 — найкраща реклама. І є підстави сподіватися на те, що 51-й чемпіонат країни в футболу стане для полтавців ще однією сходинкою до висот спортивної майстерності, а значить, і збільшить кількість прихильників футболу.
На бігових доріжках стадіону — прапороносці. Відкриває парад колона ветеранів полтавського футболу. Уболівальникам «із стажем» добре відомі імена В. Борисова, А. Віткова, І.Петрова, А. Максименка, М. Дорошенка, А. Качуєва, Є. Назарука, С. Басюка, В. Попіневського. У минулі роки їх гра приносила задоволення, радувала серця уболівальників. Більшість з ветеранів залишивши виступи, не пішли зі спорту, а передають свій досвід юним шанувальникам шкіряного м'яча, плідно працюють з футбольними колективами фізкультури.
Ще одна ознака часу і свідчення популярності гри - жіночий футбол. Разом з командами - учасницями Всесоюзного турніру на приз ЦК ВЛКСМ «Шкіряний м'яч» у параді взяли участь і футболістки «Юності» та «Вікторії».
— Сподіваємося, що новий сезон стане сезоном вагомих досягнень, значних перемог, принесе радість і спортсменам, і їх численним прихильникам, — сказала у своєму виступі заступник голови виконкому міської Ради народних депутатів В. М. Золотухіна.
Глядачів, учасників матчу «Ворскла» — «Кривбас» привітали піонери. Прапори Союзу Радянських Соціалістичних Республік і Української РСР піднімають капітани футбольних команд Сергій Шевченко та Олег Моргун.
А потім був матч третього туру першості країни, в якому господарі поля приймали криворізьких спортсменів.
Початок гри видався спокійний; «Ворскла» не виявляла активності в центрі поля і в лінії нападу, в «Кривбас», у свою чергу, теж не поспішав загострювати ситуацію.
Втім, поступово ініціативою заволоділи гості. На 20-й хвилині першого тайму вони двічі подають небезпечні кутові на ворота «Ворскли», частіше володіють м'ячем, пробують прориватися у штрафний майданчик ворсклян за допомогою крайніх нападаючих і досвідчених півзахисників майстра спорту Ю.Тимофєєва і С. Мотуза.
Полтавці теж переходять до більш рішучих дій. Кілька гострих моментів створюють Ю. Рєзник, В. Богданець, І, Кислов. У постійній напрузі тримає своїх «опікунів» І. Шарій.
На 28-й хвилині гри пресинг «Ворскли» дає результат: невідпорний удар з ходу майстра спорту Івана Шарія – рахунок відкрито
Господарі поля продовжують атакувати, урізноманітнюють свої дії поблизу воріт суперника, чергуючи флангові проходи і навесні передачі з проходами центром, підключенням до атаки півзахисту.
37-а хвилина гри. Ігор Юданов посилає м'яч у воротарський майданчик «Кривбасу», й Ігор Кислов у високому стрибку забиває дуже красивий м'яч під перекладину воріт.
Гості вдруге розпочинають з центру, і буквально за кілька секунд свою майстерність після підступного удару в кут воріт уже демонструє О. Моргун.
Під час перерви матчу соліст міського Будинку культури Ігор Птушкін подарував глядачам пісні полтавських авторів. І поки над стадіоном линуть їх мелодії, беремо коротке коротеньке інтерв’ю у десятирічного Михайла Рєзніка.
— Тобі подобається, як сьогодні грає тато?
— Подобається. Кілька разів він робив точні передачі на фланги. Щоправда, бити по воротах йому поки що не дають захисники...
— Слід розуміти, ти теж футболіст?
— Так, майже два роки я тренуюся у московському «Динамо». Нашу групу веде відомий у минулому гравець Володимир Володимирович Козлов.
— Більшість хлопчиків прагнуть грати у нападі і забивати голи. Ти теж?
— Забивати м'ячі приємно, але я хочу бути півзахисником. Як тато...
У другій половині зустрічі замість В. Богданця на поле вийшов В. Прокопиненко. Ця заміна підсилила атаки полтавців. Захисники «Кривбасу» грали з повним навантаженням, полтавці змушували їх помилятися.
Однією з таких помилок і скористався Ігор Кислов, котрий гарматним ударом у «дев'ятку» на 52-й хвилині гри ставить крапку в цьому матчі. Отже, переконлива перемога «Ворскли» — 3:0.
Та не тільки рахунок задовольнив уболівальників. «Ворскла» показала націленість на ворота суперників, цікаві, награні комбінації, злагоджені колективні дії — та те, чого чекають від команди, те, що робить футбол видовищним і захоплюючим. Слід відзначити також і чіткі, кваліфіковані дії суддівської бригади полтавських арбітрів О. Науменка, Б. Романовського і В. Панченка.
По завершенні футбольної зустрічі відбувся перший тираж спортивної речової лотереї.
...Футбол прийшов у місто!. Його чекали, за ним скучили. І вже сьогодні тисячі полтавців поспішатимуть після роботи на стадіон «Колос», щоб подивитися чергову гру ворсклян з павлоградським «Шахтарем».
Отже, в добру путь, гра!».


Ю. ВОЛКОВ.
«Комсомолець Полтавщини» № 41 (4757), 5 квітня 1988 (вівторок).


Три голи господарів


«Ворскла»(Полтава) – «Кривбас» 3:0(2:0)
«Рахунок було відкрито на 28-й хвилині. Захисники «Кривбасу» саме намагалися завадити форвардам у створенні небезпечної ситуації. І досвідний Шарій, одержавши м'яч від партнерів у межах штрафного майданчика, точно спрямував його у стійку воріт.
Другий м'яч у наші ворота забив Кислов. Трибуна ще не встигла заспокоїтися, як знову гол… «Кривбас» у другому таймі мав можливість відігратися. Були моменти коло гол здавався неминучим. Та в усіх трьох ситуаціях неточним виявився Тимофєєв».


В.Валер'єв.
«Червоний гірник» №67(16540), 6 квітня 1988 (середа)
 

Фото гри


1988_04_02__-____001.jpg
Офіційна програма матчу

Погода