- 23-11-2019, 10:11 - admin 1059

Відступати далі нікуди

Анонс матчу "Дніпро-1""Ворскла".
Відступати далі нікуди

Сьогодні «Ворскла» проведе черговий матч у футбольній Favbet Лізі. Підопічні тепер уже Юрія Максимова на виїзді зіграють з «Дніпром-1». Ця гра має декілька особливостей, про які ми поговоримо нижче.

Нова мітла – по-новому мете?

На цьому тижні сталася подія, про яку в полтавській вболівальницькій тусовці говорили давно. Віталій Косовський залишив посаду головного тренера. Хоча після поразки у Львові екс-гравець «Динамо» впевнено заявляв, що керівництво йому довіряє й команда йде правильним шляхом.

Нового тренера призначили швидко. Ним став екс-наставник київських ЦСКА й «Оболоні», криворізького «Кривбаса», донецького «Металурга», казахського «Тараза» й азербайджанської «Кешлі» Юрій Максимов. Оперативність, з якою в «Ворсклі» відбулася тренерська рокіровка, свідчить про одне – пошуки нового тренера велися в той час, коли Косовський ще був головним. Можливо, з людської точки зору це не зовсім порядно по відношенню до Віталія Владиславовича. З іншого боку, не зовсім розуміло, чому Косовський сам не написав заяву на звільнення. Таке рішення напрошувалося ще кілька турів тому.

У спадок від попередника Максимову дістався розбалансований в психологічному й ігровому плані колектив. Щоб вирівняти турнірні показники новому коучу необхідно вживати радикальних заходів. Доїхати на старому багажі до Нового року не вийде, адже, за чутками, керівництво клубу дало Юрію Вілійовичу лише чотири гри на виправлення ситуації. Якщо в них полтавці здобудуть менше шести-семи очок, то це стане формальним приводом для чергової тренерської рокіровки взимку.

Логіка керівництва полтавського клубу не зрозуміла хоча б тому, що Максимов прийняв явного аутсайдера першості, для реанімації якого кількох тижнів замало. А Віталій Косовський – команду, яка боролася за потрапляння в «шістку», і за трансформацією команди в аутсайдера боси впевнено спостерігали кілька місяців.

Зустріч старих знайомих

Другий цікавий фактор – це тренерське протистояння. Юрій Максимов і Дмитро Михайленко разом грали за «Дніпро». Потім поїхали в «Динамо» слідом за Миколою Павловим. Далі шляхи футболістів розійшлися: Максимов відправився в «Вердер», після якого завершував кар’єру в Україні. Скуштував легіонерського хліба й Михайленко, який виступав в Ізраїлі, а потім також повернувся на Батьківщину. Досвід роботи з Лобановським і Павловим є у обох фахівців, а Юрій Максимов встиг пограти під керівництвом Томаса Шаафа й Фелікса Магата.

Кризове суперництво

Третій цікавий фактор – це суперництво кризових команд. У Favbet лізі “Ворскла» не виграє дев’ять матчів поспіль: одна нічия й вісім поразок. «Дніпро-1» не виграє сім матчів поспіль: одна нічия й шість поразок. Проте підопічні Михайленка краще провели стартовий відрізок. Тому вони випереджають полтавську команду на чотири очки. Перемога дозволить «Ворсклі» наблизитися до майбутнього суперника в турнірній таблиці. Поразку трагедією вважати не варто. Головні матчі кінця року для нашої команди все ж попереду. Перемагати вдома «Колос» і «Карпати» треба обов’язково.

Про роль лідера

Врятувати команду від вильоту можна тільки якщо вона має лідера. Недалекоглядна політика керівництва полтавського клубу призвела до того, що В’ячеслав Шарпар, який вів команду за собою, залишив Полтаву. А новачок Луїзао чи Артем Габелок, при всій повазі до цих футболістів, таку роль грати не можуть. Міг стати лідером капітан команди Чеснаков. Проте Володя, напевне, втомився від того, що відбувається останніми роками в клубі, й сам почав помилятися. А гру в Дніпрі пропустить через дискваліфікацію, як і Євген Мартиненко. Єдиний вихід полягає в тому, що лідером команди стане Юрій Максимов. Так, так. Саме йому доведеться відпрацьовувати на бровці за себе як за тренера й за того хлопця, який вже встиг стати чемпіоном Латвії. Як мінімум до Нового року.

Олександр Данник

Погода