Блоги - 30-04-2013, 04:04 - sasa 184

Воротарі Ворскли: спроба аналізу

Воротарі Ворскли: спроба аналізу

Каждый мнит себя стратегом, видя бой со стороны.
Шота́ Руставе́ли  «Витязь в тигровой шкуре»

Як відомо, у футболі розбираються всі. Якщо не в тактиці чи побудові тренувального процесу, то принаймні в селекції. Завжди здається, що запросити можна було значно сильніших гравців, або принаймні наявних використати більш раціонально.

Тому хочу запросити небайдужих до долі нашої «Ворскли» подискутувати про селекцію. Щоб не звалювати все в купу, поговоримо про всі лінії і почнемо, логічно, з воротарів.
Аби не збиватись на «кораблі бороздящіє» пропоную мати на увазі, що ФК орієнтується на:

1. Вихованців полтавського футболу.

2. Вільних агентів

Але запрошення (не масове) легіонерів та гравців «на контракті» можливе.

Отже, що ми маємо із воротарями.

Сергій Долганський

Ризикну відразу ж взяти за основу не беззаперечну істину: не зважаючи на низку останніх помилок і втрату місця в основі, воротарем номер один у Полтаві нині є Долганський. 39 років – безумовно той вік, коли питання про завершення кар’єри завжди актуальне. Але випадок Долганського нетиповий. Зовсім не травми і не втрата фізичних кондицій є його головними проблемами. Сергій Миколайович має репутацію високого професіонала, режимщика, фанатично відданого своїй справі. Візуально ви не побачите у нього зайвих кілограмів, а його рухи все такі ж рвучкі і пружні, як у юних спортсменів. Але раптом виникла проблема парадоксального характеру. Як правило, воротарі із набуттям досвіду стають більш розважливими, краще читають епізоди. Нажаль, у нинішньому сезоні Долганський здійснив цілу низку помилок невимушеного характеру саме через неправильну оцінку ігрових епізодів.  Деякі, як, наприклад, у домашньому матчі із Чорноморцем або виїзному із Ілічівцем, вирішили долю матчів. Його гра на лінії як і раніше чудова, але сучасний воротар повинен і активно «знімати» верхові м’ячі в межах досяжності, і підігрувати захисникам в рамках забутого уже амплуа «ліберо». Те, як це робив останнім часом Долганський, не збільшувало ігровий потенціал команди, а вносило нервозність.

На мою думку, тут зіграла свою роль недостатня конкуренція для нього з боку молодших колег. Після деякої паузи і «творчого переосмислення» варто очікувати повернення Долганського в основу.

Дмитро Непогодов

Дмитро Непогодов знаходиться на переломному етапі кар’єри. Хай мене вибачать за категоричність, але кар’єра Непогодова останні 4 роки стабільно розвивалась по низхідній траєкторії. Був безсумнівний успіх у вигляді контракту із першою командою Марселя, але потім… у Марселі закріпитись не зміг, клуб у Франції не знайшов, десяток невдалих оглядин, контракт із МетаДоном у статусі одного із найперспективніших українських молодих воротарів і… лавка, оренда у Бананц і розрив контракту за взаємною згодою. Далі перехід у Ворсклу і знову глухий запас. При цьому не було ні якоїсь трагічної низки травм, ні проблем дисциплінарного характеру. А людині уже 25 років…

Взимку стояло питання про припинення співпраці із Непогодовим, але клуб і гравець вирішили продовжити стосунки. Не останню роль зіграло те, що не підійшли керівництву кіпери, які перебували на оглядинах (спочатку Ситніков із Зірки, а потім Тімофєєв із динамо2). І ось такий шанс. У матчі із Таврією Непогодов грав у основі і значних помилок не допустив (втім, як і сейвами не відзначився). Власне, імовірні два варіанти: або Непогодов безпомилково відстоїть матчі до кінця чемпіонату і стане основним голкіпером, або наробить помилок і залишить команду влітку. Думаю, що повернення до статусу запасного у його випадку виключене. Бажаю йому успіху, але схиляюсь до другого варіанту.

Олексій Казаков

Ми говорили про базові принципи комплектації Ворскли. Отже, говорячи про Олексія Казакова ні на мить не треба забувати, що це вихованець полтавського футболу. Те, що ніколи не може бути вибачене Непогодову, може бути лише етапом кар’єри Казакова. Якщо починав сезон Олексій другим воротарем, то нині він уже третій. Є тому причини як футбольного, так і нефутбольного характеру. У Казакова репутація фізично обдарованого, стараного і працьовитого, але емоційно незрілого спортсмена. Є підстави вважати, що із набуттям психологічної стійкості, різко підуть вгору і ігрові показники Казакова. У будь-якому випадку, найближчим часом він буде або основним, або запасним голкіпером Ворскли.

Окрім згаданих трьох голкіперів основного складу, в молодіжному складі на контракті перебувають іще 5 голкіперів, зокрема, Бурдейний і Ванюков, але, очевидно, поки що говорити про їх реальну перспективу ігор за основу, підстав немає.

Висока імовірність, що наступний сезон Ворскла почне із тими ж трьома кіперами: Долганський, Непогодов, Казаков. Але існує також деяка імовірність як завершення кар’єри Долганського, так і трансферу Непогодова, тому варто оцінити можливе підсилення воротарської позиції під час наступного міжсезоння. Зважаючи на декларовані принципи селекції, очевидно, що варто орієнтуватись на українських воротарів, що можуть прийти як вільні агенти, і мають відповідну УПЛ кваліфікацію.

Євген Боровик

Нажаль, наступного літа, швидше за все, припинить виступи в УПЛ Кривбас. Гравці отримають статус вільних агентів і зможуть безперешкодно підписувати контракти з іншими клубами. Окрім прогнозованого інтересу до вихованців кременчуцького футболу Льопи і Пашаєва, варто звернути увагу і на кіпера Боровика. Манерою гри він досить схожий на Непогодова, але більш досвідчений і стабільний.

Станіслав Богуш

Ще недавно гравець збірної України нині забутий. Між тим, влітку добігає завершення його контракт із київським Динамо і Станіслав горить бажанням знову грати, заради чого готовий укласти угоду із клубом рангом нижче, на більш скромних фінансових умовах. У жовтні йому виповнюється 30, але гравець такого класу може грати іще років 5-7, якщо тільки стан здоровя дозволить.

Денис Сидоренко

На мою думку, нині кращий голкіпер першої ліги, виступає за харківський Геліос. Денис не став очікувати шансу в боротьбі із Горяїновим та Дішленковічем, перейшов із Металіста у Геліос і досить стрімко прогресує. Нині до нього є предметний інтерес декількох команд УПЛ.

Олег Шевченко

Талановитий, але досить строптивий футболіст. Через конфлікт із керівництвом запорізького Металургу нині ось уже півроку як не грає, тренується самостійно. При цьому є основним воротарем молодіжної збірної, яку тренує Сергій Ковалець.

Владислав Леванідов

Іще один гравець першої ліги. 20-річний кіпер Олександрії, який після декількох помилок Зарубіна здобув місце в основі і грає досить впевнено.

Владислав Ганєв

Ще один талановитий молодий голкіпер із першої ліги. Тут ситуація ускладнюється тим, що Сталь нині впевнено іде до здобуття путівки в УПЛ і якщо спонсори клубу виявляться готовими до підвищення у класі, то вихопити основного голкіпера із цієї команди буде непросто.

DrRust

Погода