- 17-03-2009, 10:03 - Nash 415

“Ворскла” – збіна Ефіопії.1987 рік

“Ворскла” – збіна Ефіопії.1987 рік

В 1987 році збірна команда Ефіопії з футболу проводила турне по СРСР в рамках підготовки до чемпіонату Африки. Одним із суперників африканська збірна обрала полтавську “Ворсклу”.

Зоря Полтавщини, 03.09.1987:

Міжнародний матч в Полтаві

З головним тренером національної збірної команди Ефіопії ми говорили без перекладача: Абайнех Деста добре оволодів російською мовою під час навчання у Київському інституті фізкультури, який закінчив у 1972 році.

— Мета нашого приїзду в СРСР — підготувати новостворену команду до чемпіонату Африки, – сказав він. — На міжнародній арені ми хочемо виступати краще, ніж було досі.

Футбол стає все більше популярнішим на нашому континенті. У національному чемпіонаті спочатку визначаємо кращі команди міст. Вісім фіналістів розігрують звання чемпіона країни.

Першу зустріч в Радянському Союзі команда Ефіопії провела в Києві з динамівцями. Забитий Вадимом Євтушенко гол наприкінці матчу виявився єдиним, але зазначимо, чемпіони СРСР виступали без гравців збірної країни, які в той час готувалися до матчу з югославською збірною. У райцентрі Баришівка Київської області матч африканських футболістів із місцевою командою закінчився нульовою нічиєю. Ну, а перший м’яч свого турне, гості забили позавчора в Полтаві: на 5-й хвилині гри з полтавською «Ворсклою» Гету Кабеде скористався навісною передачею зправа і відкрив рахунок. Через десять хвилин у подібній ситуації але біля протилежних воріт, відзначився нападаючий «Ворскли», майстер спорту Георгій Колядюк.

Протягом усієї зустрічі господарі поля атакували частіше і гостріше. Ефіопські футболісти порадували красивою технічною грою. Якщо вони зуміють краще налагодити і колективні дії, то готові будуть дати бій командам високого класу.

Гол, що вирішив долю цієї зустрічі, на 55-й хвилині дальнім ударом забив майстер спорту Юрій Рєзник.

– Ми не засмучені поразкою, – сказав Абайнех Деста. – Тим паче, що на поле через травми не змогли вийти три футболісти основного складу. Нам приємно було грати при такій численній аудиторії глядачів і взагалі побувати у вашому зеленому місті.

Далі шлях африканської команди проліг на Запоріжжя і Таллін, де вона зіграє іще два матчі.

С.Миколенко

Підготував Володимир КОСТЕНКО

Погода