Ретро - 09-03-2013, 02:03 - sasa 122

Як “Шахтар” у Полтаві в свої ворота забивав…

Як “Шахтар” у Полтаві в свої ворота забивав…

За часів СРСР доволі популярними були так звані товаризькі матчі між командами різних ліг

Такі поєдинки, у містах, де не було, як казали раніше, виликого футбол, були справжнім святом для місцевих уболівальників. Як правило, подібні матчі збирали переповнені стадіони. Полтава, яка за радянських часів грала виключно в нижчих дивізіонах, теж не рідко бачила провідні команди Союзу. Мало не щороку до нашого міста приїздило київське  “Динамо” і частенько в своєму бойовому складі. На нашому стадіоні грали московські “Динамо”, ЦСКА, “Спартак”, “Локомотив”. Гостювали в нашому місці такі популярні колективи, як ташкентський “Пахтакор”, алма-атинський “Кайрат”. А також географічні сусіди – харківський “Металіст”, дніпропетровський “Дніпро”. Ну, і, звичайно, донецький “Шахтар”, який тоді не дуже хапав зірок з неба, але був досить місцним колективном, який, до речі, вигравав і не раз Кубок СРСР.

1965 року донецька команда вперше завітала до Полтави. До цього гірники вже двічі вигравали Кубок країни у 1961 та 1963 роках, а 1964 року “Шахтар” був фіналістом кубка. Олег Ошенков – один із найуспішніших тренерів донеччан, привіз на матч із “Колосом” практично основний склад “Шахтаря”. Однак полтавська команда, яка того року була одним із лідерів української зони класу “Б” змогла виграти у гірників – 3:1.

Ось що писала про цей матч обласна газета “Зоря Полтавщини” у №233 (10050) за 1 жовтня 1965 року:

Заслужена перемога

В перші хвилини матчу і гравці і болільники сподівались, що гості розкриють свою майстерність, покажуть на ділі перевагу. На жаль цього не сталось. І на 18-й хвилині господарі поля домагаються першого успіху. По лівому краю швидко проривається В.Братусь, б’є по воротах, м’яч – в сітці “Шахтаря”.

Окрилені успіхом, полтавчани впевнено ведуть гру. На 23-й хвилині в одній з чергових атак захисник “Шахтаря” В.Мещеряков забиває головою м’яч у власні ворота. У гірників з’явився спалах чудової швидкої гри. На 31 хвилині першого тайму В.Левченко забиває перший і останній м’яч.

Після перерви гірники так і не спромоглися налагодити гру, направити її у бажане русло. На 54 хвилині матчу Борис Маслов забиває у ворота гостей третій м’яч. З рахунком 3:1 на користь команди “Колос” закінчився цей цікавий поєдинок.

Погода