Волейбол - 12-04-2011, 07:04 - sasa 177

Яніна Жуковська виводить Южний до Суперфіналу

Яніна Жуковська виводить Южний до Суперфіналу

Минулого року вихованка полтавського волейболу Яніна Журовська (Яковлєва) – гравець збірної України, чемпіонка і володарка Кубка Франції 2007 року – стала чемпіонкою України у складі \”Галичанки\” (Тернопіль), після чого перейшла до команди \”Хімік\” (Южний), яка лише у вересні 2009 року дебютувала в українській жіночій Суперлізі.

У НОВІЙ КОМАНДІ – ДО «ЗНАЙОМОЇ» ВЕРШИНИ

Не в останню чергу завдяки зусиллям нашої досвідченої землячки, яку у 2005 році було визнано кращою волейболісткою України, \”Хімік\” блискуче переміг у регулярному чемпіонаті Суперліги. А щойно команда Яніни Журовської вперше у своїй історії вийшла до суперфіналу, в якому визначиться жіночій чемпіон України з волейболу 2010-2011 років.

У матчах серії плей-офф Суперліги \”Хімік\” переміг \”Континіум-Волинь-Університет-ОДЮСШ\” (Луцьк), який у регулярному чемпіонаті був 4-м. На своєму майданчику команда Яніни Журовської перемогла – 3:1 і 3:2, а в Луцьку програла – 2:3 і перемогла – 3:0, здобувши тим самим перемогу в серії з рахунком – 3:1. Тепер у перших матчах суперфіналу вже цього тижня (15 і 16 квітня) \”Хімік\” прийматиме на своєму майданчику переможця іншого півфіналу, в якому грали \”Жнінестра\” (Одеса) і \”Сєверодончанка\” (Сєверодонецьк) – його переможець визначився учора увечері, після останнього – п\’ятого матчу в серії, перед яким у протистоянні цих команд була нічия – 2:2. Отже вихованка полтавського волейболу Яніна Журовська (Яковлєва) другий рік поспіль, але вже у складі зовсім іншої української команди, може стати чемпіонкою України.

ПАВЛОВ ЗАЛИШИВСЯ БЕЗ МЕДАЛІ

А ось в інших вихованців полтавського волейболу, які грають в російському чемпіонаті, справи йдуть не дуже \”гладко\”. Команда нашого земляка Миколи Павлова – \”Локомотив\” (Новосибірськ) – нинішній володар Кубка Росії, який завершив регулярний чемпіонат на 3-му місці, у чвертьфіналі російського плей-офф програв усі три матчі бєлгородському \”Локомотиву-Білогірр\’я\” (6-е місце у регулярному чемпіонаті) – 2:3, 0:3, 0:3. Тож Микола Павлов, який у кожному з цих трьох матчів був кращим \”снайпером\”, набравши загалом 40 очок, уже не зможе поборотися зі своєю командою за медалі чемпіонату.

«ПОЛТАВСЬКЕ ДЕРБІ» В РОСІЙСЬКОМУ ПЛЕЙ-ОФФ

Команда іншого вихованця полтавського волейболу Максима Пантелеймоненка – \”Зеніт\” (Казань) – діючий чемпіон Росії і фіналіст європейської Ліги чемпіонів зустріла у чвертьфіналі плей-офф шалений опір \”Ярославича\” (Ярославль), в якому також виступає вихованець полтавського волейболу Олексій Плужников. Минулого року вихованець полтавського тренера Анатолія Офата гостював у своїй рідній Полтавській СДЮШОР-2, після того, як став чемпіоном Європи серед юніорів у складі збірної Росії. Ніхто не очікував такого гострого протистояння у \”полтавському дербі\” \”Зеніт\” – \”Ярославич\”. Адже ярославці є новачками російської Суперліги, які в цьогорічному чемпіонаті посіли 7 місце, але вони змогли дати справжній бій фіналісту цьогорічної європейської волейбольної Ліги чемпіонів. Після чотирьох матчів тут рахунок у серії був – 2:2. У першій грі переміг \”Зеніт\” – 3:0 (Пантелеймоненко набрав 8 очок, Плужников – 1), у другій – \”Ярославич\” – 3:2 (Пантелеймоненко – 16 очок, Плужников – 1), у третій – знову переміг \”Ярославич\” – 3:0 (тут обидва наші земляки не набрали жодного очка), у четвертій сильнішим став \”Зеніт\” – 3:0 (Пантелеймоненко – 1 очко, Плужников – 3). Суперечка цих команд виявилася єдиною у чвертьфіналі, для переможця якої треба було грати п\’ятий матч. Він відбувся 8 квітня в Казані. Програючи на своєму майданчику за ходом зустрічі (1:2), \”Зеніт\” таки переміг – 3:2 (Пантелеймоненко – 2 очка, Плужников – 1) і тепер у півфіналі плей-офф зіграє з \”Динамо\” (Краснодар) – цьогорічним дебютантом російської волейбольної Суперліги.

Ігор ЧЕРЧАТИЙ

Погода