Матчі - 06-11-2021, 07:11 - admin 3156

Юрій Максимов уперше обігрує “Динамо”

"Ворскла" везе з Києва три очки.
Юрій Максимов уперше обігрує “Динамо”

“Динамо” (Київ) – “Ворскла” (Полтава) 1:2 (0:1)

Протокол матчу.

З моменту останньої перемоги «Ворскли» над «Динамо» пройшло більше п’яти років. Улітку 2016-го команда Василя Сачка перемогла в Києві за рахунок двох голів Юрія Коломойця.

Після того у матчах полтавців проти «Динамо» було багато чого: нечисленні нічиї, розгромні й не дуже поразки, а також досить конкурентний матч в рамках фіналу Кубка України. На жаль, з підсумком не на нашу користь. І перед черговою зустріччю ніякого передчуття щодо можливої перемоги «Ворскли», скажу чесно, не було.

Команда Юрія Макcимова, проваливши старт сезону за рахунок вильоту з Ліги конференцій, потім набрала хорошу форму, яку почала губити ближче до кінця року. Звісно, були на це об’єктивні причини. У першу чергу, травми важливих футболістів. Ось і до Києва не поїхав Олександр Скляр, а Володимир Чеснаков, хоч і потрапив у стартовий склад, на поле так і не вийшов. Скоріш за все, далася взнаки травма, від якої капітан ворсклян поки так і не відновився.

«Динамо», хоч і виходило на гру після матчу Ліги чемпіонів проти «Барселони» на фоні втоми, явно не розраховувало втрачати важливі очки. Індивідуальна майстерність виконавців й глибина складу дозволяє Мірчі Луческу обігрувати більшість суперників по чемпіонату «на класі». Однак, цього разу не вийшло.

Хоча гра могла піти в іншому руслі, якби Віталій Буяльський на перших хвилинах зумів покарати за грубу помилку Дмитра Різника. Небезпечний удар киянина заблокував Сергій Яворський. «Ворскла» не пропустила швидкий гол і зуміла втягнути господарів у в’язку гру.

Команда Мірчі Луческу продовжила атакувати й створювала моменти. Не сказати, що всі вони були з розряду стовідсоткових, але запах небезпеки у штрафному майданчику полтавців відчувався. Найближчим до успіху був Де Пена: м’яч після його удару з середньої відстані зачепив стійку воріт Різника з зовнішнього боку. А Рамірес надто довго «возився» на п’ятачку перед воротами й його «постріл» заблокував Олівьє Тілль.

«Ворскла» у перші півгодини гри центр поля з м’ячем перетинала лічені рази. А забила в одній із перших осмислених атак. Лукас Рангел двічі за хвилину пошив у дурні Забарного. Спочатку бразилець вдало розвернувся й змусив суперника сфолити на правому фланзі у метрі від лінії штрафного майданчика. А вже за мить Рангел ударом головою замикає подачу зі штрафного від Тілля. Рахунок стає 0:1 і розклади не те, щоб докорінно, але змінюються. До кінця тайму гра проходить у схожому ключі й суперники йдуть відпочивати за мінімальної переваги полтавців.

Старт другого тайму «Ворскла» проводить набагато активніше й створює один забійний момент. Після прострілу Степанюка з лівого флангу Кане трохи підкоригував політ м’яча на дальній кут воротарського майданчика, де вже чекав Рангел. Удар Лукаса з близької відстані заблокував Кедзьора.

«Динамо» продовжувало грати в своєму стилі. Кияни атакували багато, однак у їх діях відчувалася якась одноманітність. До того ж, фортуна цього вечора була прихильною до «Ворскли». Найкращий шанс зрівняти рахунок втратив Гармаш. Денис пробивав головою з близької відстані після закидання від Циганкова. У цьому моменті полтавців виручив Дмитро Різник.

А доля зустрічі вирішилася на 74-й хвилині. Руслан Степанюк був першим на підбиранні, прокинув собі м’яча на хід грудьми, після чого в нападника «Ворскли» врізався Сидорчук. Юрій Іванов спочатку проігнорував цей момент, хоча все відбувалося в штрафному майданчику киян. Та й полтавці не надто активно просили пенальті. Після перегляду відеоповтору одинадцятиметровий в ворота «Динамо» все ж був призначений. Тілль пробив низом під праву від Бущана стійку, довівши перевагу своєї команди до двох голів. У повітрі запахло сенсацією.

Могли ворскляни забивати і втретє. На останніх хвилинах в одній із нечисленних контратак дальній удар Степанюка прийшовся в стійку. На той момент підопічні Юрія Максимова вже грали в меншості. Молодий Кравчук, вийшовши на заміну, від надмірного бажання досить швидко заробив два попередження й пішов відпочивати достроково.

Усе, на що спромоглися «біло-сині» за десять плюс шість доданих хвилин – це гол Вітіньо. Бразилець вдало зіграв на добиванні після того, як Різник парирував удар Забарного головою, нанесений після розіграшу кутового.

До кінця гри залишалося близько дев’яноста секунд. «Динамо» спробувало врятуватися й мало два стандартні положення. До штрафного майданчика «біло-зелених» прибіг навіть воротар Бущан – безрезультатно.

Сьогодні був день «Ворскли» і Юрія Максимова. Тренер полтавців обіграв «Динамо» вперше в своїй тренерській кар’єрі. А наша команда зуміла перервати тридцятиматчеву безпрограшну серію підопічних Луческу в чемпіонаті.

Олександр Данник  

Фото – Прес-служба ФК “Динамо” (Київ)

Погода