Кубок Полтавщини - 29-03-2009, 10:03 - sasa 361

З почином!

З почином!

Велика Багачка — Металіст Хорол – 4:0
Ященко 21, Хижняк 52, Міславський 84, 89.
Велика Багачка: Бондаренко, Окриков, Калюжний (Макорин, 81), Гришанович, Федоришин, Безуглий, Ященко (Баштовий, 68), Ротань (Дубницький, 77), Миколаєнко (Міславський, 46), Коломієць (Хижняк, 46), Зав’ялов (Зіпунніков, 80).
Металіст: В. Волошин, Денісов, Бай, Плема, Кравченко, Голик, О. Волошин (Духно, 46), Голуб, Булін (М. Капустян, 73), Кузуб, А. Капустян.
Судді: Біліченко, Коломієць, Сидоренко (усі — Полтава).
Байрак. 29 березня. 300 глядачів.

Початку футбольного сезону у Великій Багачці очікували з нетерпінням. Без усякого перебільшення можу сказати, що протягом останнього тижня уболівальники просто на вулиці хапали за руки осіб, причетних до команди, щоб довідатися де, коли і з ким відбудеться гра. Навіть той факт, що матч Кубка області в силу природно-кліматичних обставин довелося перенести у Байрак, не остудив фанатського запалу. Більшість уболівальників склали саме жителі райцентру. Перед грою футболістів обох команд привітали з початком сезону президент «Великої Багачки» Володимир Журавель, голова місцевої райдержадміністрації Олег Діденко та голова районної ради Юрій Саковський.

Що ж до власне гри, не можу позбутися відчуття, що вона мала тренувальний характер для одного із суперників, і навчальний — для іншого. Тим паче, що у складі чинного чемпіона області з’явилося кілька перспективних новачків, яким потрібно було вписатися у загальнокомандний малюнок гри. Як на мене, з цим завданням вони цілком упоралися.

Між іншим, початок гри зовсім не налаштовував на те, що ми будемо свідками виносу однією з команд іншої. У перші хвилини команди обмінялися напівмоментами. Господарі — в процесі подачі кутового, гості — скориставшись непорозумінням між воротарем та захисниками «Великої Багачки» Кузуб (найактивніший у складі «металістів» в стартові хвилини) прорвався на небезпечну позицію, проте загрався і м’яча втратив. Бив з розвороту Безуглий — ефектно, але, за великим рахунком, не надто небезпечно. Хавбек гостей Бай, запресувавши юного Гришановича, змусив того винести круглого за лінію — перший кутовий для гостей. Парашута запукає Голик — з розрахунком закинути «за комірець» воротареві багачан, снаряд перелітає через перекладину. Подія за подією, хвилина за хвилиною, пів-тайму позаду. Був період, коли зусиллями Окрикова, Ротаня, Федоришина господарі за рахунок довгих пасів почали «розрізати» захист суперника і створювати справжні небезпеки для його воріт. «Металіст» відповідав стійкістю і атлетизмом. Щодо останнього, описую два епізоди. Зовсім не дрібний граючий тренер багачан Калюжний відлітає, наче м’яч після стику з Буліним; під час боротьби у повітрі зіштовхуються головами (ну прямо тобі бокс) Волошин з Ротанем: череп виявляється міцнішим у хорольського гостя. Подібна сувора (ніскільки не брудна) могла би тривати скільки завгодно довго, якби не епізод на 21-ій хвилині. Розіграш багача нами штрафного із зони кутового прапорця, після кількох рикошетів м’яч опиняється у Ященка і той забиває перший для господарів гол у сезоні-2009: 1:0. Момент став, у певному сенсі, ключовим. Після нього у хорольців (хорольчан?) наче бензин скінчився, і всі думки вони надалі сконцентровували на захисті власного останнього рубежа. Гра перемістилася майже виключно до їх воріт, проте аж до свистка на перерву гості мужньо трималися, гасячи усі пожежі, що виникали час від часу поблизу їхніх воріт.

Заміни, що їх «Велика Багачка» здійснила на початку другого тайму суттєво посилили і пожвавили її наступальні дії. Результат не забарився. Костянтин Хижняк настільки вправно закрутив м’яча зі штрафного, що той, оминувши усіх, приземлився точнісінько в сітці. Воротарська помилка очевидна, проте й удар вийшов навдивовижу гарним. До честі хорольського кіпера зазначу, що той промах був чи не єдиним у ході звітної гри. А скільки разів він рятував команду?! Певно, був чи не найкращим у її складі…

У «Великої Багачки» на звання «гравець матчу», знову ж таки, моя суб’єктивна думка, міг би претендувати Петро Ротань. І у відборі був корисний, і чимало атак розпочав. Одного разу міг навіть відкрити рахунок своїм голам за новий клуб — влучив у перекладину. 

Час так і спливав. Багачани систематично атакували, створюючи інколи силами Безуглого, Міславського, Зав’ялова та їх партнерів гольові моменти і не реалізовуючи їх. У діях чемпіона і володаря Кубка відчувалося, що рахунок 2:0 перед грою-відповіддю цілком їх влаштовує. А що «Метал»? У другому таймі відзначився Денісов, який зумів спрямувати після штрафного снаряд вище воріт практично із серединної лінії (!). Ще один гострий для гостей, неприємний для себе епізод багачами створили самостійно, знову не розібравшись, кому персонально володіти м’ячем. Довелося Бондаренкові вигравати забіг у хорольського опонента і виносити предмет розбрату чимдалі. 

Ближче до фінішу двічі продемонстрував майстерність Міславський, що дозволило довести рахунок до великого. Перший раз Олександр відзначився головою (що, загалом-то, не надто властиво його манері гри). Четвертий м’яч у ворота упалих духом металістів влетів після проходу Безуглого правим флангом. Юрій прострелив до карного майданчика, а там на м’яч уже чекав Міславський: пробив зі спротивом захисників, проте без шансів для воротаря. 4:0!

Переможець кубкової дуелі визначається за підсумком двох поєдинків. У цьому ж випадку не потрібно бути пророком, щоб передбачити: чотири м’ячі при такому розкладі сил не відігруються. 
Анатолій КАРПОВ 

Миргород – Пирятин – 1:0
Назаренко 41
Миргород: Верещака, Ніценко, Голиш, Цибулько, Кіссе (Небрат, 46), Осипенко, Назаренко (Чумарний, 80), Дяченко (Іванченко, 55), Халява, С.Ковтун, Овдієнко.
Пирятин: С.Бих, І.Бих, Ярмоленко, Бриленко, Проскурня, Курочка, Тимченко, Кирпиченко, Букша, Медяник, Ліпа. На заміну виходили Федан, Дудка.
Судді: Кулик, Юрченко, А.Павлюченко (усі – Лубни).
29 березня. Петрівці, 200 глядачів.

Гра рівних команд закінчилася перемогою миргордських футболістів. Єдиний гол на 41 хвилині забв Олександр Назаренко. До пропущеного голу гості мали самі виходити вперед. На 20-й хвилини за гру рукою в штрафному майданчику ”Миргорода” Цибулька арбітр призначив пенальті, однак пирятинці не змгли його реализувати. У кінці матчу гості мали ще кілька нагод не тільки зрівняти рахунок, але й вийти вперед, але найкращим чином зіграв воротар ”Миргорода” Верещака. У цій парі команд все вирішить матч відповідь, який відбудеться 5 квітня у Березовій Рудці.

Погода