Мотобол - 09-04-2010, 01:04 - sasa 224

\”Заруба\” земляків відкриє новий сезон

\”Заруба\” земляків відкриє новий сезон

Офіційні матчі нового мотобольного сезону на пострадянському просторі розпочнуться 18 квітня в Україні, коли в місті Кіровському Донецької області відбудеться одна з перших ігор чемпіонату Східноєвропейської ліги \”Антрацит\” (Кіровське, Україна) – \”Металург\” (Видне, Росія). Це буде справжня \”заруба\” земляків – колишніх вихованців мотобольної школи Полтавщини.

У складі \”Антрацита\” вже не перший рік виступають колишні вихованці команди \”Нива\” з села Вишняки Хорольського району Полтавської області – Володимир Бойко та Іван Костюк. Вони – багаторазові чемпіони і володарі Кубка України, призери чемпіонатів Європи з мотоболу і кращі бомбардири в історії національної збірної України. На європейських чемпіонатах Іван Костюк забив 52 м\’ячі, не набагато відстає від нього й Володимир Бойко.

Їхніми суперниками у складі підмосковного \”Металурга\” будуть їхні ж земляки – вихованці \”Ниви\” (Вишняки) Олександр та Володимир Сосницькі (обидва – сини воротаря \”Ниви\” і збірної України – Олексія Сосницького – колишнього чемпіона та володаря Кубка України, чемпіона Спартакіади УРСР та призера Спартакіади народів СРСР з мотоболу) та вихованець полтавського \”Вимпела\” Геннадій Миць.

Саме трійця наших земляків є основним кістяком \”Металурга\” – багаторазового чемпіона Росії та Східноєвропейської ліги і національної збірної Росії. Володимир Сосницький декілька років тому прийняв капітанську пов\’язку збірної Росії від легендарного Олександра Царьова. Володимир – 13-разовий чемпіон Європи з мотоболу. За цим показником нашого земляка випереджають лише два мотоболісти сучасності – Олександр Царьов (17 перемог на європейських першостях) і Сергій Часовських (14). Володимир Сосницький є неперевершеним мотобольним бомбардиром – у матчах чемпіонатів Європи він забив 174 м\’ячі. Кращий показник в історії європейських чемпіонатів має лише легендарний форвард збірної Білорусі Антон Власовець – 257 м\’ячів.

Рідний брат Володимира – Олександр Сосницький – воротар збірної Росії. Він – 12-разовий чемпіон Європи з мотоболу. Такої кількості перемог у європейських чемпіонатах не мав жоден голкіпер з будь-якої національної збірної.

Вихованець полтавського \”Вимпела\” Геннадій Миць (народився в селі Петрівка Полтавського району) – 8 разовий чемпіон Європи у складі збірної Росії, а перед тим він був призером чемпіонату Європи у складі збірної України (в якій виступав разом з Володимиром Бойко та Іваном Косюком). На чемпіонатах Європи (у складах збірних України та Росії) він забив 65 м\’ячів. Геннадій є типовим представником школи полтавського \”Вимпела\”, тож зовсім не випадково, що за манерою своєї гри він чимось нагадує легендарного гравця \”Вимпела\” і збірної СРСР Юрія Алексенського – 11-разового чемпіона Європи, одного з найтехнічніших гравців радянського мотоболу. Геннадій Миць також є неперевершеним майстром комбінаційної гри, справжнім \”диригентом\” і \”Металурга\”, і збірної Росії.

І там же, у місті Кіровському, вже 21 квітня розпочнеться традиційний міжнародний турнір Кубок профспілки працівників вугільної промисловості України, в якому виступлять чотири команди. Серед них: \”Антрацит\” (Кіровське), російський \”Кіровець\” (станиця Полтавська), білоруський ПЕМ (Лунінець) і ХЕБО. Команда ХЕБО – це своєрідний варіант клубної збірної Європи, в якій планується виступ кращих мотоболістів Росії та Німеччини й, можливо, Франції та Білорусі. У команді ХЕБО виступлять колишні наші земляки Володимир Сосницький та Геннадій Миць. Так що й через декілька днів після матчу у Східноєвропейській лізі, знову відбудеться чергова \”заруба\” наших земляків. Матч \”Антрацит\” – ХЕБО пройде 22 квітня (початок о 17:00) – це буде гра 2 туру Кубка профспілок працівників вугільної промисловості України. Якщо і \”Антрацит\”, і ХЕБО гарно зіграють на попередньому етапі, то вони зможуть продовжити свою гру у фінальному матчі, який відбудеться через два дні – 24 квітня (початок о 17:00). Тож, можливо, що вже на самому початку сезону – протягом лише одного квітневого тижня – відбудеться одразу аж три «заруби» за участю теперішніх найкращих вихованців мотобольної школи Полтавщини.

Це, звісно, дуже гарно. Але сумно стає від того, що подібні «дербі земляків» найвищого європейського мотобольного рівня відбуватимуться не в наших краях, а далеко за межами Полтавщини – того регіону України, де народилися і починали свою кар’єру теперішні справжні суперзірки сучасного європейського мотоболу.

Ігор ЧЕРЧАТИЙ

Погода