Ретро - 17-01-2021, 03:01 - admin 7588

Збірна легіонерів «Ворскли» часів незалежності

Версія сайту вболівальників
Збірна легіонерів «Ворскли» часів незалежності

Як відомо, на думку більшості тренерів, легіонери у футболі є невід’ємною частиною, але вони повинні бути на голову сильнішими за місцевих гравців.

За часів незалежності в Україні були як відомі та неймовірні майстри, так і «випадкові пасажири». У цій статті ми пропонуємо збірну легіонерів полтавської «Ворскли» за версією Сайту вболівальників. Отже, починаємо.

Голкіпер

Олексій Круц (Латвія). Роки виступів: 1997-2001, кількість ігор: 4. За часів панування в рамці воріт “Ворскли” Андрія Ковтуна латвієць лише у кількох іграх займав «пост номер один», і то тільки через травми та дискваліфікацію партнера. Після Полтави провів багато гарних років у «Металурзі» з Лієпаї. Одним з небагатьох конкурентів Круца на цій позиції міг стати Арменд Даллку, який одягав воротарські рукавички в матчі проти словацької “Жиліни”.  Але він краще виглядає в захисті.

Захист

Арменд Даллку (Албанія). Роки виступів: 2005-2016, кількість ігор: 338, 5 голів. Появою легіонера з екзотичної для України Албанії «Ворскла» має завдячувати Віктору Носову, котрий запросив до лав «біло-зелених» ще юного 22-річного Арменда. Вже з перших ігор він не бачив рівних собі на правому фланзі захисту. Пізніше став одним з кращих центральних оборонців УПЛ, якого боялись та поважали суперники, а також обожнювали вболівальники. Нині Арменд у себе на батьківщині працює тренером.

Саша Джурічіч (Хорватія). Роки виступів: 2005-2008, кількість ігор: 73, 4 голи. Ще однією знахідкою Носова став хорват Джурічіч, що швидко зумів закрити проблемну для тогочасної «Ворскли» позицію центрбека. За чотири неповні сезони Саша встиг поносити й капітанську пов’язку.

Гарісон Омоко (Нігерія). Роки виступів: 2003-2004, кількість ігор: 42, 6 голів. Нігерієць, який не підійшов «Динамо», чудово вписався в ігрові схеми Андрія Баля та був чи не найяскравішим на полі у часи «легендарної» «Ворскли-Нафтогаз». Після того встиг пограти у багатьох клубах України та осісти на Київщині.

Дебатік Цуррі (Албанія). Роки виступів: 2005-2010, кількість ігор: 164, 20 голів. Ще один албанець «Ворскли», якого просто обожнювали полтавки й було дійсно за що! Окрім надійних дій на лівому фланзі захисту Дебатік був штатним пенальтистом і з 20 м’ячами є одним з кращих бомбардирів полтавців за час виступів у елітному дивізіоні.

Півзахист

Філіп Деспотовскі (Північна Македонія). Роки виступів: 2008-2010, кількість ігор: 57 ігор, 2 голи. Чарівна знахідка Миколи Павлова! За три неповні сезони македонець майже нікому не дозволив сумніватися в своєму праві грати на позиції опорного півзахисника. Сезон перемоги у кубку України став вишенькою на торті Філіпа, у якого за часи виступів у Полтаві народилася донька.

Йован Маркоскі (Сербія). Роки виступів: 2006-2015, кількість ігор: 263, 19 голів. Ще один представник Балканів запам’ятався більшості футбольної України своєю невисокою швидкістю та своєрідною манерою бігу. Втім, у серцях полтавців Йован залишився «своїм хлопцем». Протягом десяти років опорна зона «Ворскли» асоціювалась саме з іменем серба.

Санжар Турсунов (Узбекистан). Роки виступів: 2014-2016 (з перервою), кількість ігор: 76, 13 голів. Прихід узбецького легіонера багатьма сприймався не дуже оптимістично. Однак, вже за кілька ігор трибуни «Ворскли» не могли уявити правий фланг півзахисту без швидкого Санжара. Оцінили його дії і катарські шейхи, котрі викупили у «Ворскли» легіонера в сезоні 2015/16. За півроку Турсунов знову опинився в Полтаві, але ненадовго.

Зоран Павловіч (Словенія). Роки виступів: 2003, кількість ігор: 15, 5 голів. У «Ворсклу» він приходив як гравець збірної Словенії та учасник ЧС-2002. Уже з перших торкань м’яча Зоран змусив закохатись у себе всіх вболівальників. Плеймейкера такого рівня Полтава поки не бачила і тим більше шкода, що у «Ворсклі» словенець провів лише лічену кількість ігор.

Денис Главіна (Хорватія). Роки виступів: 2005-2010, кількість ігор: 103, 14 голів. Балканці у «Ворсклі» приживались, на диво, добре. Одним з таких швидких флангових хлопців був саме Денис, котрий виявився непотрібним київському «Динамо», а у Полтаві швидко став своїм.

Напад

Адіс Яховіч (Північна Македонія). Роки виступів: 2013-2014, кількість ігор: 20, 7 голів. У Полтаву Адіс переходив зі славою хулігана та майстра забивати важливі голи. Це він швидко довів забиваючи «Динамо» та «Шахтарю», але, на жаль, через військові дії в Україні вирішив покинути «Ворсклу». Хоча й мав тут приязнь вболівальників та керівництва.

Заміна

Альтернативні кандидатури: Йордан Петков (центральний захисник), Пітер Меркадо (опорний півзахисник), Младен Бартуловіч (лівий півзахисник), Олександр Кобахідзе (правий півзахисник), Сергій Єпуряну (плеймейкер), Лакі Ідахор (нападник), Ахмед Янузі (нападник).

А яких легіонерів і на яких позиціях бачите в символічній збірній ви? Залишайте свої варіанти в коментарях.

Дмитро Білозерцев

Погода