06.12.2020.
Десна (Чернігів) - Ворскла (Полтава)
1 : 0


Прем'єр-ліга


Десна 1 : 0 Ворскла
Десна (Чернігів) Ворскла (Полтава)
06.12.2020. 17:00
12 тур
Стадіон: імені Ю.Гагаріна (Чернігів) . 0 глядачів (вміст 12060)
Погода: штучне освітлення , Температура: -3ºC
Трансляція: Футбол 1 Футбол 1
 
Суддя: Катерина МОНЗУЛЬ (Харків)
Перший асистент: Марина СТРІЛЕЦЬКА (Суми)
Другий асистент: Олександра АРДАШЕВА (Київ)
Резервний арбітр: Анастасія РОМАНЮК (Івано-Франківськ)
Делегат: Геннадій ПРОКОПОВИЧ (Чернігів)
Інспектор: Сергій БЕРЕЗКА (Київ)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
44 Вр Україна ПАСТ Євген 31 Вр Україна РІЗНИК Дмитро
4 Зх Естонія ТАММ Йоонас 23 Зх Україна САПАЙ Вадим
5 Зх Україна ЄРМАКОВ Віталій 92 Зх Франція НДІАЙЕ Пап-Альюн
7 Пз Україна ОГІРЯ Владислав 13 Зх Україна ЯВОРСЬКИЙ Серій
9 Пз Україна АРВЕЛАДЗЕ Леван 4 Зх Україна ПЕРДУТА Ігор
11 Пз Україна КАЛИТВИНЦЕВ Владислав 5 Пз Гана ЯКУБУ Наджееб
14 Пз Україна МУДРИК Михайло 28 Пз Хорватія ПУЦЛІН Давід
17 Зх Україна ГІТЧЕНКО Андрій 6 Пз Україна СКЛЯР Олександр
22 Пз Україна МОСТОВИЙ Андрій 11 Нп Україна СТЕПАНЮК Руслан
26 Зх Україна КОНОПЛЯ Юхим 99 Пз Україна ЩЕРБАК Дмитро
28 Нп Україна БУДКІВСЬКИЙ Пилип 38 Пз Україна ЧЕЛЯДІН Артем
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
72 Вр Україна ЛИТОВКА Ігор 21 Вр Україна ТКАЧЕНКО Олександр
3 Пз Україна ПОЛЕГЕНЬКО Павло 82 Пз Україна РЕБЕНОК Павло
8 Пз Україна ДОМБРОВСЬКИЙ Андрій 37 Зх Україна ДУБКО Валерій
12 Нп Україна КАРТУШОВ Єгор 42 Пз Україна ГАДЖУК Ілля
25 Нп Україна ГУЦУЛЯК Олексій 9 Пз Хорватія ПЕШИЧ Іван
77 Нп Україна ДЕГТЯРЬОВ Максим 14 Нп Україна КРАВЧУК Данило
89 Нп Україна ВОЛКОВ Олександр 77 Пз Україна ВАСІН Денис
 
Головні тренери
Україна Олександр РЯБОКОНЬ Україна Юрій МАКСИМОВ

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
19 yellow_card.png СТЕПАНЮК Руслан
ЄРМАКОВ Віталій yellow_card.png 30
АРВЕЛАДЗЕ Леван
ДОМБРОВСЬКИЙ Андрій
substitution.png 73
КАРТУШОВ Єгор
МУДРИК Михайло
substitution.png 73
КАЛИТВИНЦЕВ Владислав yellow_card.png 74
74 substitution.png КРАВЧУК Данило
ЩЕРБАК Дмитро
80 yellow_card.png ЯВОРСЬКИЙ Серій
ГУЦУЛЯК Олексій
ЄРМАКОВ Віталій
substitution.png 83
84 red_card.png СТЕПАНЮК Руслан
ДЕГТЯРЬОВ Максим
КАЛИТВИНЦЕВ Владислав
substitution.png 90+2
ВОЛКОВ Олександр
МОСТОВИЙ Андрій
substitution.png 90+2
ДЕГТЯРЬОВ Максим goal.png 90+4

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

Головний матч першого кола для «Ворскли»

Спортивні журналісти люблять вживати вирази на кшталт «центральний матч туру», «центральний матч першого кола» чи «центральний матч чемпіонату».

З одного боку, за перемогу в будь-якій грі команді нараховується три очки. А з іншого, коли зустрічаються команди-сусіди в турнірній таблиці, перемога однієї з них має й супутні ефекти в вигляді психологічної переваги над безпосереднім суперником.

Свій центральний матч першого кола зіграють у дванадцятому турі в Чернігові «Десна» та «Ворскла». Зараз полтавці йдуть третіми й випереджають майбутнього суперника на два очки. Тому в випадку перемоги господарі зможуть обійти «Ворсклу». Якщо ж три очки здобудуть підопічні Юрія Максимова, то вони випереджатимуть «Десну» вже на п‘ять залікових балів.

Зустріч суперників на спаді

Обидві команди зараз переживають спад. «Ворскла» з п’яти останніх офіційних матчів виграла лише один, а в середу програла кубковий матч «Агробізнесу» з Волочиська. Ця поразка так розчарувала Юрія Максимова, що він не прийшов на післяматчеву прес-конференцію. Емоції тренера зрозуміти можна: після фіналу минулого року закінчувати виступи вже в 1/8 фіналу після зустрічі з першоліговою командою не дуже приємно. Проте все має причини. У випадку «Ворскли» – це кадрові проблеми. У матчі з «Агробізнесом» повернулися Вадим Сапай та Денис Васін. Але продовжують відновлюватися Владислав Кулач, Євген Опанасенко та Володимир Чеснаков. Сам Чеснаков дуже хоче зіграти проти «Десни». Сподіваємося, що це станеться. Допомога капітана дуже знадобиться «Ворсклі» в важливому матчі.

До кадрових проблем під час першого кола додалися проблеми з дисципліною. Через необов’язкове вилучення в матчі з «Динамо» гру в Чернігові пропустить один з лідерів полтавців Ібрахім Кане, якого КДК УАФ покарав двома матчами дискваліфікації.

Причини спаду «Десни», ймовірно, мають іншу природу. Чернігівці не змогли виграти в двох останніх матчах чемпіонату, в одному з них несподівано поступившись удома ПФК «Львів». Олександр Рябоконь має ширший вибір виконавців, ніж Юрій Максимов. Тому необов’язкова втрата очок зумовлена або психологічними причинами, або недооцінкою суперника.

Цікаві факти

  • «Десна» стала першим суперником «Ворскли» в розіграшах кубка після проголошення незалежності України. 16 лютого 1992 року полтавці перемогли вдома 1:0  й вийшли до 1/16 фіналу;
  • останній офіційний матч між собою «Ворскла» й «Десна» також зіграли в Кубку України. У минулому сезоні полтавці перемогли в Чернігові в рамках 1/4 фіналу з рахунком 1:0;
  • нинішній головний тренер «Десни» Олександр Рябоконь виступав за «Ворсклу» в сезоні 1987-го року;
  • зараз за «Десну» грають захисник Артур Западня й нападник Дмитро Хльобас, які раніше захищали кольори «Ворскли»;
  • у сезоні 2018/19 «Ворскла» змогла відігратися, програючи після першого тайму «Десні» з рахунком 0:3. Той матч завершився внічию 3:3;
  • усього в чемпіонатах та Кубках України команди провели між собою чотирнадцять матчів. Вісім разів перемагала «Ворскла», тричі – «Десна» й ще три матчі закінчилися внічию.

Де  дивитися

Трансляція матчу 12-го туру «Десна»-«Ворскла» запланована на телеканалі «Футбол 1», початок 6-го грудня о 17:00.

"Ворскла" мінімально поступається в Чернігові

Не позаздриш зараз Юрію Максимову. На фініші першого кола «Ворскла» нагадує корабель, який через втрату частини екіпажу збився з курсу й пробує виправити ситуацію. Але не виходить.

У важливому виїзному матчі проти чернігівської «Десни» з «полтавського екіпажу» були відсутні Ібрахім Кане й Владислав Кулач. Жевріла надія на те, що до гри встигне відновитися капітан команди Володимир Чеснаков, однак вона виявилися марною.

Місце Чеснакова в стартовому складі, як і в матчі проти «Агробізнесу», зайняв Вадим Сапай, а замість Ібрахіма Кане гру з перших хвилин розпочав Артем Челядін.

Олександр Рябоконь дещо здивував тактикою на матч. У першому таймі «Десна», незважаючи  на те, що відставала від «Ворскли» в турнірній таблиці на два очки й грала вдома, переважно діяла другим номером. Хоча якщо згадати матч цих команд в Чернігові, який відбувся в першому колі минулого чемпіонату, то нічого дивного тут немає. Тоді «Десна» у подібному ключі переграла «Ворсклу» Віталія Косовського.

Полтавці частіше перебували в позиційних атаках, а господарі намагалися знайти свій шанс на контратаках. Під час однієї з них на 13-й хвилині сам на сам з Різником виходив Мудрик. У цьому моменті вдало зіграв воротар ворсклян, який  вчасно вийшов з воріт і відбив удар півзахисника чернігівців. «Ворскла» відповіла ударом Челядіна з середньої відстані. Паст відбив м’яча на кутовий.

Після перерви тривалий час йшла позиційна боротьба й на хід матчу вплинуло вилучення в складі «Ворскли». На 84-й хвилині Руслан Степанюк отримав друге попередження чи то за удар після свистка, чи то за надто емоційну реакцію на ігровий епізод. Так полтавці залишилися в меншості на останні хвилини гри.

«Десна» відразу взяла м’яч під контроль й пішла виривати перемогу. І це чернігівцям вдалося. Якубу сфолив проти суперника на правому фланзі недалеко від штрафного майданчика. Порушення не обов’язкове, але від того не легше. Компенсовані три хвилини спливли, проте Катерина Монзуль дала завершити останню атаку. Пішов навіс, верхову боротьбу виграв Дегтярьов, який тільки-но вийшов на заміну. Удар головою нападника господарів Дмитро Різник відбив лише після того, як м’яч перетнув лінію воріт. Втім, це не мало значення, адже естонський захисник Тамм відразу добив його в ворота. Після розіграшу з центра поля відразу пролунав фінальний свисток…

«Ворскла» програла важливу битву і хочеться сподіватися, що не війну. У першому колі наша команда ще зіграє проти «Миная» й перемога в цьому матчі ой як не завадить. Здобувати її доведеться без основних нападників. Ні Владислав Кулач, ні Руслан Степанюк команді в останньому матчі року не допоможуть.

Олександр Данник

Фото гри



Офіційна програма матчу

Погода