- 28-12-2009, 11:12 - sasa 260

10 найпомітніших спортивних подій 2009 року

10 найпомітніших спортивних подій 2009 року

Рік добігає кінця. Ще трохи і він стане надбанням історії. Яким він був у спортивному житті області? Що вдалося досягти, які найбільші події запам\’яталися, а що, може, не вдалося зробити. Про це в нашому передноворічному хіт-параді найпомітніших спортивних подій 2009 року!

Перемога “Ворскли” в Кубку України
Невже це – правда? Невже це не солодкий сон, а дійсно важка, сенсаційна, по-справжньому кубкова перемога, рівних за значимістю якої ще не було в історії полтавського футболу? Та, чорт візьми, це вже не сон, це реальність, це тріумф, якого, мабуть, і не чекали. Але вірили в диво. Це був тріумф на зло. Тріумф всупереч!
Футболісти \”Ворскли\” зробили того вечора все, що могли. Полтавці стрибнули вище за голову, ставши всього лише четвертим клубом за історію, який зумів виграти Кубок країни. І як виграти – з першої ж спроби! До цього в трофея були три господарі – \”Динамо\”, \”Шахтар\” і грізний на початку 90-х років \”Чорноморець\”.
Про уболівальників – окрема тема для розмов. Ті, хто підтримував біло-зелених в Дніпропетровську, напевно запам\’ятають цей виїзд на все життя. Наші земляки підтримували ворсклян так несамовито, що легко перекричали донецьку «торсиду»!

Ганна Мельниченко – бронзовий призер Кубка світу
У жіночому заліку першу позицію посіла українка олімпійська чемпіонка Пекіна-2008 Наталя Добринська з сумою 19489 очок, набраних на трьох найкращих своїх стартах. У срібної призерки берлінського чемпіонату світу німкені Дженіфер Есер – 19255 очок. Лише 19 балами їй поступилася кременчужанка Анна Мельниченко, котра на чемпіонаті світу в Берліні посіла шосту сходинку. А крім того наша землячка виборювала два других місця – на першому етапі Кубка світу з багатоборств в Австрії і на другому – в Італії. А ще Ганна Мельниченко цього сезону другий рік поспіль завоювала Кубок Європи з жіночого семиборства.

Чемпіонат Європи з мотоболу у Вишянках
З часів незалежності в Україні відбулося вже чотири чемпіонати Європи з мотоболу. Три з них пройшли на Полтавщині: 1995 (Кременчук, Вишняки, Руденківка), 2007 і 2009 (Вишняки) і один – на Донбасі – 2003 (Шахтарськ, Єнакієве). Український мотобол переживає найскрутніші свої часи в історії. Звісно, і раніше наша збірна інколи посідала п’яті, а колись і 6-е місце, але настрій був зовсім інший. Тепер же українських мотоболістів вважають «прохідною» командою, на гру з якими можна виставляти другий-резервний склад і забивати у наші ворота з десяток м’ячів. Це й підтвердив Євро-2009, який щойно закінчився у Вишняках. Та не зважаючи на такий стан речей, свято мотоболу в Вишянках удалося на славу, і, уже точно стало подією серпня 2009 року

Велика Багачка – п’ятиразовий чемпіон Полтавщини!
Схоже, що провінційна Велика Багачка найближчим часом поб’є усі можливі й неможливі рекорди в обласному футболі. Раніше переможну гегемонію на Полтавщині тримали два найбільших міста – Полтава та Кременчук. Але це було в минулому столітті, а в новому тисячоліття полтавською аматорською футбольною столицею можна по праву вважати Багачку. П’ять років команді з райцентру немає рівних в області. П’ять разів однойменна команда – чемпіон! Таким досягненням може похвалитися хіба що легендарний полтавський «Локомотив», якому теж не було рівних в далеких 50-х. П’яте обласне золото далося багачанам не легко. Для виявлення переможця довелося грати «Золотий матч», в якому лише в серії післяматчевих пенальті шальки терезів схилилася в бік «Великої Багачки».

«Ворскла» – «Бенфіка»: четвертий похід у Європу
Дев’ять років Полтава жила без Єврокубків. І ось, перемога в Кубку України дозволило «Ворсклі» знову вступити в боротьбу за один із європейських кубків. Відверто, швейцарський жереб зіграв злий жарт з полтавцями. З одного боку він подарував полтавським уболівальникам побачити на власні очі одну з кращих команд Старого світу, а з іншого, чого гріха таїти, хотілося суперника по-слабше, аби пройти далі в груповий раунд Ліги Європи і побачити в Полтаві ще більше футболу європейського рівня. Нажаль, сенсації не відбулося, «Ворскла» вщент була бита в Лісабоні на «Да Луж» – 0:4. Однак у Полтаві ворскляни змогли показати своє справжнє обличчя, здолавши «Бенфіку» – 2:1. І хоч двома матчами четвертий єврокубковий похід біло-зелених закінчився, все одно це свято футболу залишиться на довго в серцях полтавських шанувальників футболу.

«Фаворит» у фіналі чотирьох Кубка України
Провінційний лубенський клуб «Фаворит» вже не перший рік вважається грозою авторитетів у чоловічому волейбольному чемпіонаті. Команда, хоч і виступає у вищій лізі, однак, якщо справа торкається кубкових змагань тут лубенці справжні фаворити змагань. Особливо потужно команда Сергія Сосніна грає в рідних станах, де він ніколи не обділена увагою глядачів. Багато в чому присутність уболівальників допомогла лубенцям вперше в історії пробити до «Фіналу чотирьох» національного кубка. Однак досвіду, аби здобути почесний приз, «Фавориту» не вистачило, але вже саме потрапляння до фіналу неабиякий успіх.

ФК «Полтава» – за крок до першої ліги
Створений на швидкоруч у літку 2007-го року муніципальний футбольний клуб «Полтава» міг цього року пробитися до першої ліги вітчизняного чемпіонату, але зупинився в одному кроці від мети. Команда амбітного президента Леоніда Соболєва тривалий час лідирувала в першості другої ліги, де в матчах із головними конкурентами перемогла на своєму полі. Здавалося ось вона омріяна перша ліга вже на горизонті показалася. Однак фініш у команди не вийшов. Довелося навіть змінювати наставника «городян». На зміну Олександру Омельчуку прийшов легендарний Іван Шарій. Та надолужити втрачене Івану Григоровичу не вдалося. Команда фінішувала другою в групі, поступившись переможцю кіровоградській «Зірці» лише за додатковими показниками. Однак і після цього полтавці ще мали шанс пробитися до першої ліги. «Полтава» провела додатковий перехідний матч з білоцерківським «Арсеналом», але, нажаль, поступилася супернику з мінімальним рахунком 0:1 і подарувала їм додатковий квиток до другого дивізіону. Мрії про першу лігу доведеться відкласти на наступний рік.


Гандбольне «Динамо» в Єврокубках
Свої виступи, вперше, в єрокубках гандболісти полтавського «Динамо» розпочали ще минулого року, але завершили в лютому 2009-го. Якщо білоруський бар’єр полтавцям з великими потугами вдалося пройти, то обіграти міцний австрійський «Кремс» не вдалося. Однак вже сама участь в Кубку Виклика неабиякий успіх.


Михайло Буланий – чемпіон світу з пауерліфтингу!
На чемпіонаті світу, що відбувся в столиці Індії – Делі, полтавецю Михайло Буланному, не було рівних у ваговій категорії до 90 кг. Для Михайла це досягнення стало найвищим в його спортивній кар’єрі. Цікаво, що до цього в пауерліфтингу вигравали лише українські жінки!

100 років полтавському футболу
Віковий ювілей полтавського футболу почали відзначати якось мляво, але немов сніговий ком, з часом він набував все більших обертів. Перемога «Ворскли» в кубку України стала головним каталізатором проведення цього дійства. Апогеєм 100-ліття стало святкування в міському будинку культури за участі влади міста і області. А вінцем всього цього став вихід книги «100 років полтавському футболу», яка стала справжньою енциклопедією футболу нашого краю.

Сайт уболівальників \”Ворскла\”

Погода