- 21-12-2012, 01:12 - sasa 170

Програми \”Ворскли\”

Програми \”Ворскли\”

Колекціювання футбольних програм у світі зародилося з появою перших футбольних команд. Як і в театрі перед початком вистави продаються програмка, так і у футболі глядач має змогу ознайомитися перед початком дійства з тим хто грає, хто вийшов на поле, хто судить та дізнатися багато іншого.

В Україні футбольні програмки теж давно виходять до матчів команд. Вони усі різні як у вигляді, так і в змісті, подачі інформації, тощо. Однак всі вони – невід\’ємна частина футболу і історії команд зокрема. Звичайно, до матчів полтавської команди теж виходили і виходять програми вже багато років.

 

\"//program.fcvorskla.com.ua\"

 

Збирання програм було доволі популярним явищем. Свого часу футболофілів (так називають тих, хто збирає футбольні програми, календарі-довідники та решту футбольної літератури та атрибутики) у нашій країні було не менше ніж нумізматів чи філателістів. Пік цього виду хобі припав на 70-80 роки минулого століття. Цьому сприяв активний випуск програм мало не кожної команди різних рівнів. Не варто і забувати, що за радянських часів програми були доступні для всіх верст населення, адже їх вартість була копійчаною (5-20 копійок) і наклади були великими (від 1000 до 100000 примірників). І хоч обсяг і наповнення цих програм був мізерним, все одно люди охоче купляли їх.

У Полтаві розквіт програм припав із поверненням “Ворскли” до другої союзної ліги. У 1987 – 1991 роки на домашні матчі ворсклян програми виходили практично на всі поєдинки. Крім того, видавалися і програми сезонів, буклети і календарі-довідники. Усе це стосується команди і вона не буде повною без цього. Тому ми вирішили зробити окремий проект на сайті уболівальників, який би розповідав про друковану складову історію “Ворскли”.

 

\"//program.fcvorskla.com.ua\"

 

Наразі на сайті розміщено лише невелика частинка програм різного періоду і турнірів, а також трохи календарів-довідників і програм сезонів. З часом цей ресурс буде лише наповнюватиметься і додаватиметься нова друкована продукція, яка стосується біло-зеленої команди.

Ми будемо намагатися розміщувати відскановані програми повністю від першої до останньої сторінки, зберігши при цьому весь повний її зміст. Причому робитимемо це все у найкращій якості, аби ви, шановні читачі, мали змогу зручно прочитати і передивитися усе. У планах – всі програми каталізувати та описати їх.

Звертаємося до усіх, хто може допомогти ресурсу в розвитку. У кого є програми можете надсилати, ми їх з радістю розмістимо на сайті.

 

\"//program.fcvorskla.com.ua\"

Погода