Новини - 22-06-2015, 01:06 - sasa 186

У Полтаві зберігся один із двох картодромів України, але на його капремонт необхідно 3 мільйони гривень

У Полтаві зберігся один із двох картодромів України, але на його капремонт необхідно 3 мільйони гривень

Спортивно-технічній база \”Лтава\” відповідає всім європейським стандартам, її вдалося зберегти для юних гонщиків із всієї України, хоча її жодного разу капітально не ремонтували

Цими вихідними на спортивно-технічній базі \”Лтава\” проводився третій етап змагань \”Ротакс Моджо Макс Челендж Україна 2015\” з картингу. Взагалі в Україні після розпаду Радянського Союзу зберіглось лише два картодроми із тринадцяти – один у Полтаві, а інший у Києві. Ми завітали на картодром, щоб дізнатися про те, завдяки чому вдалося його зберегти, поспілкувалися із керівництвом, учасниками змагань та 70-річним ветераном спорту із картингу Юрієм Гонтовим, який виростив династію картингістів. Своє захоплення спортсмен передав двом синам та трьом онукам. Зараз він виховує підростаюче покоління полтавських спортсменів та є суддею змагань.

\"У
Спортивно-технічна база \”Лтава\” знаходиться неподалік зупинки \”Завод медичного скла\”. Підходячи до картодрому, ми здалеку почули рев моторів, боротьба за високі бали між учасниками тривала.

Загальний вигляд картодрому викликає гнітюче враження. На трибунах поламані лави, поручні ржаві, хоч асфальтне покриття на трасі хороше.

 

Біля треку за змаганнями спостерігав Юрій Гонтовий, його старший онук Денис також був тут, він підпрацьовує механіком.

– Сьогодні виступають близько п’ятдесяти учасників з усієї України, – розповів Юрій Гонтовий. – Зараз таких майданчиків залишилося два – у нас і в Києві. Ще один був у Донецьку, але Янукович молодший його розвалив, хотів там збудувати боулінг. Дякую, що Мамай не забрав авторинок, від нього кошти хоча б трішки ідуть на наш картодром. Треба ж і за комунальні послуги заплатити, і зарплату людям хоч якусь заплатити. Купити кар – задоволення не із дешевих, на жаль, не кожні батьки можуть дозволити придбати такий автомобіль дитині. Ми із дружиною купили онуку автомобіль за 3 тисячі євро, це ще в той час, коли курс був нормальним.

Спортивно-технічна база \”Лтава\” побудована у 1987 році. Відтоді на ній жодного разу не проводилося капітального ремонту. База займає п’ять гектарів землі, траса має протяжність 1500 метрів. Про це ми дізналися поспілкувавшись із директором бази Віктором Чернишем та його заступником Ларисою Папковою. Кабінет директора весь заставлений кубками, на стінах розміщені медалі та фото спортсменів. Над його робочим столом висить прапор України із написом \”Україна авто-мото спортивна\”.

 

\"У
– Тільки на змагання хоч трохи виділяють кошти із міського бюджету. Ми розуміємо, яка скрутна зараз ситуація в країні, але сподіваємося, що картодром відновлять і збережуть, – зазначив Віктор Черниш, – За нашими підрахунками, щоб капітально відремонтувати трибуну, підтрибунні приміщення, бетонні укріплення, відновити електрокабель, каналізацію, комунальні комунікації необхідно близько 3 мільйонів гривень.

На посаді директора Віктор Черниш вже п\’ятнадцять років, він говорить, що базу, на якій можуть безкоштовно займатися діти, проводити всеукраїнські змагання, вдалося зберегти за рахунок ентузіазму працівників.

– Стараємося не забувати про дітей. Тут збирається молодь зі всієї України. Полтава може цим пишатися. У нас був період, коли працівникам по пів року не виплачували зарплатню, були скорочення. Зараз залишилося шістнадцять працівників, але всі вони віддані своїй справі. Ми віримо, що все вийде, якщо робота співпадає з хобі.

 

\"У
Лариса Папкова зазначила:

– Наша задача -зберегти комплекс і в подальшому довести до міжнародного рівня, щоб можна було проводити міжнародні змагання. Полтавський картинговий комплекс \”Лтава\” був найкращим комплексом Радянського Союзу. Щорічно на ньому проводились Чемпіонати і Кубки Радянського Союзу. У 1989 році на ньому були проведені перші і єдині у Радянському Союзі міжнародні змагання \”Трофей СІК-Гран-Прі СРСР\”. Президент СІК/ФІА Ернест Бузер визнав картинговий комплекс \”Лтава\” одним із найкращих у Європі.

 

\"У
Щорічно на картодромі \”Лтава\” проводиться понад 20 змагань – етапи Чемпіонату і Першості України, Кубок України та Всеукраїнські змагання з технічних видів спорту. Команда СТК \”Лтава\” займає призові місця у Чемпіонатах, Кубках і Першостях України.
Віктор Черниш повідомив:

– Ми дуже економимо на всьому. Взимку, коли було не холодно, ми відмикали опалення.

Директор на настільному календарі показав нам щільний графік змагань, які заплановані на червень. Наступного тижня тут знову будуть ревіти мотори гонщиків із різних куточків України.

Віктор Черниш познайомив нас із 13-річною гонщицею Дар’єй Іванко з Козельщини. Спортом дівчинка займається з дев’яти років.

 

\"У
– Мені раз дали проїхатися, сподобалося. Сказала батькам, що хочу займатися. У нас була рама, а потім мій тато і дядько почали робити мотор. Вони все склали, вдосконалили. Я брала участь у змаганні \”Трофей України\”, як тільки починала, брала участь у обласних змаганнях. Я займала другі-треті місця. Хотілося б досягати більшого, займатися далі. З наступного року я можу припинити змагатися, це дуже дорого для моєї родини.

На жаль, в третьому етапі змагань призове місце не посів жоден гонщик із Полтавщини. Лариса Папкова повідомила, що Дар‘я Іванко зайняла 8 місце. Але це теж результат.

– Техніка Дар’ї менш потужніша, її постійно доводиться ремонтувати, в порівнянні з спортсменами, які забезпечені новою технікою, Дар’я показала добрий результат, – сказала Лариса Папкова.

Результати змагань значно залежать від техніки. На другому етапі змагань, які проходили 12-13 червня, у всіх трьох класах спортсмени з Полтавщини зайняли призові місця.

Ілона ЧОРНОГОР

Погода