Мотобол - 17-08-2010, 10:08 - sasa 217

Європа закохана у Вишняки

Європа закохана у Вишняки

Ще не встигли вщухнути пристрасті після цьогорічного чемпіонату Європи, який проходив у білоруських містах Пінську та Лунінці, як в інтернеті розпочалася дискусія з приводу визначення місця наступного чемпіонату Європи 2011 року.

Поки що обережно повідомляється, що представники більшості європейських країн-учасниць мотобольних змагань не проти, якщо чемпіонат пройде в українському селі Вишняки на Полтавщині. Наступного року турнір мав пройти в Голландії, але голландці не впевнені, що можуть провести його на відповідному рівні.

Як відомо, у Вишняках пройшов \”плановий\” чемпіонат Європи 2007 року, який офіційно проводила Україна. Через два роки – 2009-го – у Вишняках уже пройшов \”позаплановий\” чемпіонат, бо Литва не гарантувала необхідного рівня проведення міжнародних змагань. Тепер сумніви з приводу наступного чемпіонату торкнулися голландців. Для всіх цих сумнівів є реальне підгрунття – глядацький інтерес. І литовці, і голландці, і німці, і французи знають, що такої глядацької аудиторії, яка збирається на сільському мототреці у Вишняках, неможливо зараз зібрати у мотобольних містах Європи.

Про Вишняки в Європі ходять легенди. Ось приклади. Основу збірної Голландії складають мотоболісти з містечка Бюдель. Коли вони повертаються з чемпіонату з Вишняків і розповідають своїм землякам про те, що в Україні їм довелося грати мотобольні матчі в присутності майже 10 тисяч глядачів, то їм просто не вірять, бо навіть не всі матчі вищої ліги (ейре-дивізіону) чемпіонату Голландії з футболу збирають таку аудиторію. Основу збірної Німеччини складають мотоболісти з двох містечок – Куппенхайма і Убштадту-Вайгер. Навіть якщо все населення цих містечок збереться на мотобольний матч, то їм буде далеко до аншлагу у Вишняках. Те ж саме можна сказати про французів, основу мотобольної збірної якої складають мотоболісти з містечок Ульгат і Камаре. У них відверто \”дах їде\” від того, що їхні мотоболісти грають за підтримки 10 тисяч глядачів. Глядачів, які не лише сидять на трибунах, а й стоять за трибунами і залізають на дерева, щоб \”якісно\” спостерігати за грою. Все це – Вишняки!

Поки що, звісно, рано остаточно стверджувати, де проходитиме наступний чемпіонат Європи з мотоболу. Але загальноєвропейська мотобольна повага до Вишняків не може не радувати наших земляків. Та якщо бути відвертим, то в цій радості є і величезний сум. Європейські мотоболісти хочуть повертатися у Вишняки, бо знають, що господарі змагань – збірна України вже остаточно випала з числа лідерів європейського мотоболу і не \”заважатиме\” у розподілі медалей. Навіть якщо судді \”захочуть\” нам у цьому допомогти. А на Полтавщині вже остаточно забули про організацію змагань національного – українського рівня. На Полтавщині вже не існує жодної мотобольної команди, яка бере участь у чемпіонаті або Кубку України!
І як тут не згадати, що саме з Полтави починався весь український мотобол. Полтавці були першими чемпіонами і володарями Кубка України. Полтавці першими серед українців стали чемпіонами та володарями Кубка СРСР. Полтава першою серед українських міст провела в себе Кубок Європи з мотоболу 1978 року. Тепер Полтава, на жаль, остаточно перетворилася на \”мотобольний Чорнобиль\” України.

Нинішнє покоління європейських мотоболістів щасливе від того, що у Вишняках за їхніми матчами спостерігають до 10 тисяч глядачів. А ось ветерани європейського мотоболу ще пам\’ятають, як у Полтаві на матчах європейської першості на мототреці в Розсошенцях ніколи не збиралося менше 20 тисяч глядачів! Найголовнішим раритетом двох легендарних гравців мотобольної збірної Франції – Жерара Потіньйона і Марагіні Граціано є фотографія з Кубком Європи 1982 року на фоні переповненого глядачами мототреку. За тим фіналом, у якому Франція в Полтаві перемогла збірну СРСР – 2:2 (3:0 – за пенальті) спостерігали майже 30 тисяч уболівальників! Той Кубок Європи в Полтаві проходив у ті ж дні, коли в Іспанії відбувалися матчі чемпіонату світу з футболу. І тоді в Іспанії, до речі, не на всіх матчах футбольної світової першості було стільки глядачів, як у Полтаві на матчах мотобольного Кубка Європи. Такого мотобольного аншлагу Європа ніколи не знала і, напевно, знати не буде. Тому європейські мотоболісти і хочуть постійно повертатися на Полтавщину. Але наші земляки, які є найактивнішими мотобольними уболівальниками у цілому світі, мабуть, хочуть не лише спостерігати за матчами європейських чемпіонатів, а ще й вітати українських мотоболістів з великими перемогами. Та чи здійсниться мрія в майбутньому?

Погода