Мотобол - 20-07-2010, 02:07 - sasa 177

Знову ми чужі на цьому святі…

Знову ми чужі на цьому святі…

Пропонуємо вашій увазі повну хронологію матчів XXV чемпіонату Європи з мотоболу в Білорусі.

ВАЖКИЙ СТАРТ УКРАЇНЦІВ: ЗАБІЙ ХРЕБТА ВОРОТАРЯ І ЗЛАМАНІ РЕБРА
ФОРВАРДА

Груповий турнір.

13 липня
Білорусь – Литва – 4:1
Власовець – 2, М. Бойко -2; Рубінас.
Росія – Україна – 7:1 (2:1, 3:0, 2:0, 0:0) Сосницький – 4, Криштопа, Лепинських, В. Царьов; Войков.
Рахунок на 10-й хвилині відкрив Володимир Сосницький. Через хвилину Сергій Войков відновив рівновагу (1:1). Перший період завершився з мінімальною перевагою росіян – 2:1. Та потім м\’ячі залітали лише у ворота збірної України, за винятком завершального, четвертого періоду, в якому у складі росіян на полі вже не було жодного мотоболіста зі стартової четвірки польових гравців.

14 липня
Росія – Голландія – 12:3
Довбня – 4, Гусєв – 3, Сосницький – 2, Миць, В. Царьов, Криштопа; М. Лойманс – 3.
Литва – Франція – 1:9
Гранжон – 3, Саватьє – 3, Вороновські – 2, Бонжо; Жюбріс.
Росія – Німеччина – 6:2
Криштопа – 2, Сосницький, Гусєв, Миць, Лепинських; Зейєрманн, Сінн.
Франція – Україна – 8:4 (1:1, 5:0, 1:1, 1:2) Гранжон – 2, Вороновські – 2, Бонжо – 2, Саватьє, Сбарделотто; Костюк – 2, Войков, В. Бойко.
Українці повели в рахунку вже на 3-й хвилині матчу – відзначився Сергій Войков. Через 6 хвилин француз Грегорі Гранжон відновив рівновагу – 1:1. З цим рахунком і завершився перший період. А у другому періоді французи відправили збірну України у цілковитий нокаут, забивши протягом 15 хвилин 5 \”сухих\” м\’ячів. Третій період завершився внічию (1:1) – в українців відзначився вихованець команди \”Нива\” Вишняки з Полтавщини Володимир Бойко. А в четвертому періоді українці навіть здобули локальну перемогу (2:1) завдяки двом точним ударам ще одного нашого земляка Івана Костюка.

Білорусь – Німеччина – 2:4
Власовець – 2; Алі Топкайа, Уолш, Гербер, А. Ретіх.
Поразка білорусів, які протягом останніх двох років були срібними призерами чемпіонатів Європи, від німців стала першим сенсаційним результатом Євро-2010.
Литва – Азербайджан – 13:1
Стецкіс – 6, Жюбріс – 5, Мікалочус, Рубінас; Орешников.

15 липня
Україна – Голландія – 5:5 (1:1, 1:2, 1:1, 2:1). Войков – 3, Костюк – 2; М. Лойманс, Л. Лойманс, Хоубен.
Вже зранку 15 липня народилася ще одна сенсація – вдруге за вся історію чемпіонатів Європи збірна України не змогла перемогти голландців. Це був один з найдраматичніших матчів, який тримав у напрузі глядачів до самого фінального свистка. причому на останній хвилині гри було забито два м\’ячі! Рахунок у матчі на 3-й хвилині відкрив Кенні Хоубен. Через п\’ять хвилин Сергій Войков відновив рівновагу (1:1). Знову ж таки на 3-й хвилині другого періоду Люк Лойманс виводить голландців уперед (2:1). На 24-й хвилині Войков вирівнює становище (2:2), але через дві хвилини Міл Лойманс втретє у матчі виводить вперед голландців (3:2) – на цьому команди пішли на велику перерву після перших двох періодів. А потім розпочалося найцікавіше. На 42-й хвилині М. Лойманс забиває 4-й гол українцям. Та вже через хвилину Войков відповідає влучним ударом (3:4). Нарешті у заключному, четвертому періоді збірна України, здавалося, могла \”зачепитися\” за перемогу. У вирішальний момент – за 3 хвилини до фінального свистка за радикальну справу взявся наш земляк, вихованець мотобольної школи Полтавщини Іван Костюк – ветеран збірної України і кращий її бомбардир за підсумками всіх чемпіонатів Європи. На 57-й хвилині Костюк зрівнює рахунок (4:4). За хвилину до закінчення гри Іван нарешті, вперше у цій грі, виводить збірну України вперед (5:4) – в історичному плані це був уже 56-й м\’яч, забитий Костюком у матчах європейських чемпіонатів, у яких він грав за збірну. Це дозволило нашому земляку впритул наблизитися до десятки кращих бомбардирів в історії всіх чемпіонатів Європи (з 1986 року). Попереду Костюка на 10-й снайперській позиції тепер знаходився з 57-а голами француз Л. Ленуар, який вже завершив свої виступи у збірній Франції. Але цей гол Костюка, на жаль, так і не став переможним, бо в останній своїй атаці, за кілька секунд до фінального свистка, голландець Міл Лойманс все ж таки зрівняв рахунок (5:5). Про драматизм цієї гри свідчить той факт, що після неї у лікарні з важкими травмами опинилися два гравці збірної України: воротар Єгор Потоцький (забій хребта) і ще один вихованець мотобольної школи Полтавщини Володимир Бойко (зі зламаними трьома ребрами).

Німеччина – Азербайджан – 24:0
Сінн – 6, Гербер – 5, Ретіх – 5, Лейперт – 4, Уолш – 2, Фіттерер, Зейерманн.


ІВАН КОСТЮК – У ДЕСЯТЦІ КРАЩИХ БОМБАРДИРІВ ЄВРОПИ ВСІХ ЧАСІВ

Білорусь – Україна – 5:3 (1:1, 2:1, 1:0, 1:1) Власовець – 3, М. Бойко, Богданець; Костюк – 2, Ескаєв.
Уже на першій хвилині збірна України пропустила м\’яч у свої ворота. На 5-й хвилині Олександр Ескаєв зрівняв рахунок (1:1). У другому періоді Власовець виводить білорусів вперед, але через три хвилини капітан збірної України Іван Костюк знову вирівнює становище (2:2). Та вже в наступній атаці Власовець забиває третій гол. У третьому періоді Власовець доводить перевагу білорусів до двох м\’ячів (4:2). У цей період блискуче діє наш земляк Іван Костюк – за 5 хвилин до закінчення гри він доводить перевагу господарів чемпіонату до мінімуму (4:3). Це  був уже 58-й гол Костюка в історії чемпіонатів Європи – і це вперше в історії вивело вихованця мотоболу Полтавщини до чільної десятки бомбардирів чемпіонатів Європи всіх часів! Після цього збірна України рветься в атаку, щоб на останніх хвилинах гри зрівняти рахунок. Але за дві хвилини до фінального свистка білоруси забивають свій п\’ятий гол. Крім того, в результаті їхньої атаки арбітри матчу вилучають з поля воротаря збірної України – нашого земляка Ігоря Деменського. На цьому матч достроково завершено – не дограно дві хвилини, бо основний воротар Єгор Потоцький перебував у лікарні, а другого голкіпера українців було вилучено з поля.

Голландія – Азербайджан – 21:1
М. Лойманс – 14, Еверс – 3, С. Лойманс – 2, Л. Лойманс, Енгелен; Аббасов.
Росія – Литва – 8:3
Криштопа – 3, Миць – 2, Гусєв, Довбня, В. Царьов; Жюбріс, Стецкіс, Рубінас.
Франція – Німеччина – 9:5
Саватьє – 4, Вороновські – 3, Бонжо – 2; Уолш – 3, Ретіх – 2.


16 липня
Росія – Азербайджан – 16:1
Крошка – 8, В. Царьов – 4, Лепинських – 2, Довбня – 2; Аббасов.
Німеччина – Голландія – 9:2
Ретіх – 5, Сінн – 2, Алі Топкайа, Гербер; М. Лойманс -2.
Білорусь – Азербайджан – 23:0
М. Бойко – 6, Лемешевський – 6, Диковицький – 3, Богданець – 3, Куприянчик – 2, Кашкаха.
Росія – Франція – 6:3
Сосницький – 2, Гусєв – 2, Миць – 2; Ламіньє, Саватьє, Сбарделотто.
Литва – Голландія – 7:3
Жюбріс – 4, Стецкіс – 2, Кнєжа; Л. Лойманс, Хоубен, М. Лойманс.
Білорусь – Франція – 4:1
М. Бойко – 2, Власовець, Диковицький; Саватьє.
Німеччина – Україна – 10:2 (2:1, 2:0, 0:0, 6:1) Лейперт – 4, Гербер – 2, Уолщ – 2, Ретіх – 2; Костюк, Войков.

У перші 45 хвилин гри (перші три періоди) збірна України на рівних грала з Німеччиною. І якби наші гравці реалізували всі свої моменти, то перед заключним періодом не програвали б супернику три м\’ячі (1:4). У той час, на жаль, лише Іван Костюк зміг відзначитися на 5-й хвилині, коли зрівняв рахунок. В заключну 15-хвилинку збірна України пропустила в свої ворота аж 6 м\’ячів – найбільше за підсумками одного періоду на цьому чемпіонаті Європи. І дише після цього, за дві хвилини до фінального свистка відзначився Сергій Войков.

ЧИ НЕ ПОРА ЗМІНЮВАТИ СИСТЕМУ ТУРНІРУ?

17 липня
Франція – Голландія – 23:0
Бонжо – 7, Саватьє – 7, Вороновські – 5, Сбарделотто – 3, Компейн.
Литва – Україна – 2:3 (0:1, 0:0, 1:2, 1:0) Стецкіс, Жюбріс; Костюк, Баьенко, Войков.
Збірна України повела в рахунку на 8-й хвилині після влучного удару Івана Костюка. У середині третього періоду Роман Бабенко збільшив перевагу нашої збірної (2:0). А ще через три хвилини суперники обмінялися голами: спочатку відзначився Едуардас Стецкіс, а вже в наступній атаці м\’яч забив Сергій Войков. За 7 хвилин до закінчення гри литовці забили у ворота Ігоря Деменського ще один м\’яч і прагнули зрівняти рахунок. Однак збірна України утримала переможний для себе результат.
Франція – Азербайджан – 4:0
Вороновські – 2, Бонжо – 2
У цьому матчі не було зіграно до кінця навіть першого періоду через вихід з ладу мотоциклів гравців збірної Азербайджану. Це спричинило величезний скандал, адже французи запідозрили, що азербайджанці припинили гру через те, щоб ті ж самі французи не змогли забити в їхні ворота необхідну кількість м\’ячів аби посісти за підсумками групового турніру 2 місце і зіграти потім у головному фіналі. У цьому разі до фіналу виходила збірна Білорусі.
Білорусь – Голландія – 16:1
Власовець – 6, Ісаєв – 4, М. Бойко – 3, Кашкаха – 2, Куприянчик; М. Лойманс.
Литва – Німеччина – 1:5
Жюбріс; Ретіх, Гербер, Лейперт, Сінн.
Білорусь – Росія – 5:4
Власовець – 3, Лемешевський, Богданець; В. Царьов, Крошка, Лепинських, Довбня.
Україна – Азербайджан – 3:0 (технічна перемога).
Збірна Азербайджану не змогла відремонтувати свою техніку, яка вийшла з ладу під час попереднього матчу з французами.

Становище команд після групового турніру:
                      І  В  Н  П     М       О
1.  Росія             7  6  0  1  59:18  12
2.  Білорусь         7  6  0  1  59:14  12
3.  Франція         7  5  0  2  57:20  10
4.  Німеччина        7  5  0  2  59:22  10
5.  Україна         7  2  1  4  21:37   5
6.  Литва         7  2  0  5  28:33   4
7.  Голландія         7  1  1  5  35:73   3
8.  Азербайджан     7  0  0  7  3:104   0

Турнір плей-офф

Матч за 3-є місце
Франція – Німеччина – 6:2
Леміньє – 2, Вороновські – 2, Бонжо, Сбарделотто; Гербер, Алі Топкайа.

Фінал
Росія – Білорусь – 11:3 (0:0, 5:0, 4:2, 2:1)
Сосницький – 4, Гусєв – 2, Криштопа – 2, Миць, Крошка, Лепинських; Власовець – 3.

Результати останнього матчу групового турніру і фіналу показали, що вже, напевно, настав час змінити застарілу систему виявлення переможців на мотобольному Євро. Якщо у матчі групового турніру Білорусь – Росія росіяни грали другим складом і програли – 4:5, то наступного дня – у фіналі – вони вже грали основою і перемогли з одним з найбільших в історії фінальних матчів рахунком – 11:3. Це в першу чергу обурює французів і німців, які можуть потрапляти до фіналів тільки тоді, коли чемпіонати Європи проводяться в їхніх країнах. В інших країнах їм заважає все: структура календаря, суддівство, погода… Варіантів нової формули чемпіонату можна запропонувати безліч. Але за будь-якою схемою буде діяти проста аксіома: хочеш бути чемпіоном – перемагай усіх своїх суперників.

Ігор ЧЕРЧАТИЙ

Погода