03.09.1990.
Ворскла (Полтава) - Нива (Тернопіль)
1 : 2


Друга ліга. Західна зона


Ворскла 1 : 2 Нива
Ворскла (Полтава) Нива (Тернопіль)
03.09.1990. 17:30
30 тур
Стадіон: Колос (Полтава) . 0 глядачів (вміст 34000)
Погода: ... , Температура: 0ºC
Трансляція: ...
 
Суддя: Леонід БАВИКІН (Харків)
Перший асистент: Валерій АХУМЯН (Москва)
Другий асистент: Євген СЕРЬОЖКІН (Москва)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
1 Вр Україна ВОРОБЙОВ Валерій 1 Вр Україна БАТАЛОВ Аркадій
2 Нп СРСР ТІТОВЕЦЬ Сергій 2 Зх Україна БІСКУП Ігор
3 Зх Україна ДЕЙНЕКО Юрій 3 Пз Україна ЦІСЕЛЬСЬКИЙ Ігор
4 Зх Україна КРИВЕНКО Олег 4 Пз Україна СОРОЦЬКИЙ Ігор
5 Зх Україна ЛУКАШ Сергій 5 Зх Україна МАЦЮПА Роман
6 Пз Україна ПРОКОПИНЕНКО Володимир 6 Зх Україна СУХЕНКО Віктор
7 Пз Україна МАРЧЕНКО Андрій 7 Пз Україна БІДУЛЬКО Дмитро
8 Пз СРСР БОГДАНЕЦЬ Валерій 8 Пз Україна ВЕНГРИНОВИЧ Володимир
9 Нп Україна ВОЛОШКО Олександр 9 Нп Україна ЯВОРСЬКИЙ Ігор
10 Нп Україна НЕМЕШКАЛО Владислав 10 Зх Україна КУРИЛЯК Михайло
11 Нп СРСР ВЛАСЕНКО Ігор 11 Пз Україна РАЙКО Сергій
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
99 Нп Україна ШАРІЙ Іван 99 Зх Україна СТРЕЛЬБА Руслан
99 Зх СРСР КИТАЙКО Ігор 99 Пз Україна РУДНИЦЬКИЙ Віталій
  99 Пз СРСР КУДЛЮК Олег
   
   
   
   
 
Головні тренери
Україна Віктор ПОЖЕЧЕВСЬКИЙ Україна Олександр ПАВЛЕНКО

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
? substitution.png СТРЕЛЬБА Руслан
БІДУЛЬКО Дмитро
? substitution.png РУДНИЦЬКИЙ Віталій
КУРИЛЯК Михайло
? substitution.png КУДЛЮК Олег
РАЙКО Сергій
ШАРІЙ Іван
ТІТОВЕЦЬ Сергій
substitution.png 39
КИТАЙКО Ігор
ВОЛОШКО Олександр
substitution.png 46
НЕМЕШКАЛО Владислав goal.png 49
74 goal.png БІСКУП Ігор
84 goal.png ВЕНГРИНОВИЧ Володимир

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

Дрейф "Ворскли"

Щось не пригадується: полтавська "Ворскла", досі загалом пристойно виступаючи у чемпіонаті, раптом програє вдома два матчі підряд. Криза? Швидше закономірний результат кадрової політики футбольного клубу. Болгарському "Етеру" продано кращого бомбардира  Ігоря Кислова, не підтримано ділового співробітництва з головним тренером Геннадієм Лисенчуком, який посеред сезону заявляє про свою відставку.

Такі речі для команди не можуть минати безболісно. У двох домашніх матчах команда нагадувала дрейфуючий корабель, що залишився без кермового. У діях футболістів - лише інерція ігрової практики, стихійній ентузіазм. Та й це розтавало як ранковий туман. Коли суперник оговтувався від перших безплідних атак господарів поля, починав розуміти тактичну неспроможність "Ворскли" вести боротьбу. А суперники були не ликом шиті - з першого десятка.

Про зустріч із львівськими "Карпатами" ми уже повідомляли. Звітний матч з тернопільською "Нивою" розпочався атаками "Ворскли". Реалізуй тоді Власенко чи Немешкало голеві ситуації, їхня команда, певно, не програла б. Втім, гості (після поразки у Кременчуці) приїхали до Полтави з чітким наміром - узяти два очка. Десь із середини першого тайму вони почували вже себе, мов у рідних стінах. Легко і продумано розпасовували м'яч у штрафному майданчику... "Ворскли". Ба, навіть красиво - головою - забитий Немешкалом м'яч не шокував суперників. Вони продовжували планомірно атакувати і буквально через п'ять хвилин відігралися - після розиграшу кутового воротар "Ворскли" Валерій Воробйов зайгяв неправильну позицію, і нападаючий гостей закотив м'яч у незахищені ворота. А другий м'яч "Ниви" - з розряду курйозних. Майже від бокової лінії, під гострим кутом, м'яч було направлено у бік воріт. Описавши над Воробйовим дугу, він ударився об штангу й відрекошетив у... сітку.

Так "Нива" здобула бажану перемогу - 2:1.

У "Ворскли" попереду - виїзні зустрічі в Чернівцях і Вінниці. Тамтешні "Буковина" і "Нива" вдома очок не дарують.

О.КУЛИК.
"Зоря Полтавщини" № 203 (17603), 5 вересня 1990 року (середа).

Чергова поразка

Минулого понеділка футболісти полтавської "Ворскли" на своєму полі приймали "Ниву" з Тернополя. У першому колі наші земляки поступилися з рахунком 1:3. Але взяти реванш полтавці у цьому матчі так і не змогли.

Перша половина зустрічі пройшла у взаємних атаках. Обидві команди були близькі до того, щоб добитися успіху. Серед полтавців виділявся Ігор Власенко, який міг двічі послати м'яч у сітку гостей. Та йому бракувало точності у завершенні атаки. В одному епізоді Ігор вийшовши сам-на-сам з воротарем Аркадієм Баталовим не зміг переграти останнього. В іншому випадку м’яч з порожніх воріт вибив на кутовий захисник гостей.

Небезпечно діяв у тернопольчан нападаючий Сергій Райко. І тільки спортивне щастя врятувало полтавців від голу після двох його ударів. М'яч проходив біля стійки воріт.

Після перерви гості повністю заволоділи ініціативою і створили ряд голевих ситуацій. Та першими в одній з контратак добилися успіху полтавці. Після розиграшу штрафного удару Владислав Немешкало красивим ударом головою відкрив рахунок. Це сталося на 69-ій хвилині матчу. І тут полтавці припустилися грубої тактичної помилки. Вони перестали діяти на контратаках і відійшли в глуху оборону. Тернопольчани всією командою перейшли в наступ. Одна атака змінюється іншою. Гості отримали право на кутовий. Подача… І на виході з воріт припустився грубої помилки воротар Валерій Воробйов. За що захисник гостей Ігор Біскуп тут же покарав голкіпера, спокійно переправивши м’яч у сітку. До кінця зустрічі залишилося менше п'ятнадцяти хвилин. Але гостей нічия на влаштовує, вони продовжують атакувати. На 84-ій хвилині м’яч на правому фланзі одержав досвідчений гравець тернопільчан Володимир Венгренович. Він без особливих перешкод дійшов до штрафного майданчика і зробив підрізану передачу. Воротар Валерій Воробйов знову грубо помиляється. І м'яч вдруге влітає у сітку воріт - 2:1 на користь "Ниви" - остаточний результат матчу.

Це вже друга поразка наших земляків на своєму полі. Скажемо відверто, "Нива" була на голову вище. Команда мобільна, фізично добре підготовлена, грає в комбінаційний футбол. Чого не скажеш про полтавців, у яких ігрові зв'язки у цьому матчі не простежувалась, а в деяких епізодах команда взагалі виглядала безпорадно.

Тепер на наших земляків чекають важкі випробування в Чернівцях і Вінниці.

О.ЯРОСЛАВЕНКО.
"Комсомолець Полтавщини" № 107 (5108), 6 вересня 1990 року (четвер).

Боротьба загострюється

Після поразки від кременчуцького "Кременя" футболісти тернопільської "Ниви" переїхали до Полтави, де минулого понеділка зустрілися у матчі 30-го туру першості країни серед команд західної зони другої ліги з місцевою "Ворсклою".

- Сказати, що поєдинок був напруженим, значить, нічого не сказати, - вважає центральний захисник " Ниви" Володимир Венгренович. - Полтавчани в попередньому турі поступилися львівським "Карпатам" і через те у зустрічі з нашою командою прагнули реабілітувати себе в очах болільників. Та атакуючий порив полтавців не став для "Ниви" несподіванкою, і досить швидко наші форварди теж перевірили на міцність голкіпера господарів.

- Хто вийшов на поле у стартовому складі?

- Баталов, Біскуп, Цисельський, Сороцький, Мацюпа, Сухенко, Бідулько, Венгренович, Яворський, Куриляк, Райко. Бідулька, Куриляка і Райка у другому таймі підмінили Стрельба, Рудницький, Кудлюк.

- Отож гра пішла, так би мовити, на зустрічних курсах?

- І тому оборона в обох колективів у першому таймі виглядала сильнішою за напад. Друга половина зустрічі у видовищному плані була цікавішою. На 70-й хвилині господарі таки змусили Аркадія Баталова вийняти м'яч із сітки воріт. У відчай ми не впали, оскільки відчували, що теж в змозі зіпсувати настрій господарям. Спочатку красивий гол забив Ігор Яворський. Але суддя на лінії зафіксував положення поза грою. Невдовзі наш капітан Ігор Біскуп взяв ініціативу на себе. Після подачі кутового він виявився вправнішим від захисників, "Ворскли" і його гол сумнівів у арбітрів не викликав - 1:1. А коли до закінчення гри лишилося п'ять хвилин, відзначитися пощастило мені. Підключився до атаки, метрів за тридцять від воріт суперника отримав м'яч, зафіксувавши при цьому, що голкіпер зайняв невірну позицію. Тому й наважився на далекий навісний удар - 2:1. Цей гол і приніс "Ниві" перемогу.

До розповіді захисника "Ниви" варто, мабуть, додати, що боротьба в західній зоні загострюється. Лідер - ризька "Даугава" - поступився в Ужгороді "Закарпаттю" (0:2) і за втраченими очками зрівнявся з армійцями Одеси, вінницькою і тернопільською "Нивами". А найменше втрат поки що зазнали чернівецька "Буковина" і львівські "Карпати".

Інші результати туру: СКА Од. - "Хімік" - 2:1, "Зоря" Бц. - "Динамо" - 1:0, "Кремінь" - "Карпати" - 0:0, "Балтика" - "Іскра" - 0:0, "Зоря" Л. - "Старт" - 3:1. "Дніпро" - "Спартак" - 1:3. Зустрічі "Лорі" - "Галичина", "Ширак" - "Волинь", "Буковина" - "Нива" Вн. не відбулися.

Б. ДІКАЛЬЧУК, кореспондент "Вільного життя".
"Вільне життя" (Тернополь), 1990 рік.

Фото гри


Погода