23.09.1990.
Кремінь (Кременчук) - Ворскла (Полтава)
2 : 0


Друга ліга. Західна зона


Кремінь 2 : 0 Ворскла
Кремінь (Кременчук) Ворскла (Полтава)
23.09.1990. 16:00
34 тур
Стадіон: Дніпро (Кременчук) . 9200 глядачів
Погода: ... , Температура: 0ºC
Трансляція: ...
 
Суддя: Ізя ГУРМАН (Душанбе)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
1 Вр СРСР МУЛИНДІН Олександр 1 Вр Україна МОРГУН Олег
2 Зх Україна ЛОЗИНСЬКИЙ Володимир 2 Зх Україна ХОДИРЄВ Сергій
3 Зх Україна ШЕВЧЕНКО Сергій 3 Зх Україна ДЕЙНЕКО Юрій
4 Зх Україна ГУСАК Володимир 4 Зх Україна КРИВЕНКО Олег
5 Зх Україна ПРИХОДЬКО Олександр 5 Зх Україна ЛУКАШ Сергій
6 Пз Україна КОРПОНАЙ Адальберт 6 Пз Україна ПРОКОПИНЕНКО Володимир
7 Пз СРСР МАРТИНЕНКО Ігор 7 Пз Україна МАРЧЕНКО Андрій
8 Пз Україна ЛАКТІОНОВ Сергій 8 Пз СРСР КОЛЕСОВ Микола
9 Нп Україна МУРАДЯН Сергій 9 Пз Україна СОЛОВЕЙ Сергій
10 Пз Україна ЖАБЧЕНКО Ігор 10 Нп Україна НЕМЕШКАЛО Владислав
11 Нп Україна МАЛЬОВАНЕЦЬ Володимир 11 Нп Україна ШАРІЙ Іван
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
99 Пз Україна САМАРА Олександр 99 Пз СРСР БОГДАНЕЦЬ Валерій
99 Пз Україна МАЛАНЧІЙ Олег 99 Нп Україна ВОЛОШКО Олександр
99 Пз Україна ЛУПИНОС Сергій 99 Зх СРСР БОНДАР Віталій
99 Пз Україна ЛІНІН Володимир  
   
   
   
 
Головні тренери
СРСР Валерій ЛЮЛЬКО Україна Віктор ПОЖЕЧЕВСЬКИЙ

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
? yellow_card.png БОНДАР Віталій
КОРПОНАЙ Адальберт goal.png 4
46 substitution.png БОНДАР Віталій
ШАРІЙ Іван
46 substitution.png БОГДАНЕЦЬ Валерій
ПРОКОПИНЕНКО Володимир
ЛІНІН Володимир
МУРАДЯН Сергій
substitution.png 46
ЛУПИНОС Сергій
МАРТИНЕНКО Ігор
substitution.png 46
65 substitution.png ВОЛОШКО Олександр
СОЛОВЕЙ Сергій
ШЕВЧЕНКО Сергій penalty_scored.png 68
САМАРА Олександр
ЛОЗИНСЬКИЙ Володимир
substitution.png 73
МАЛАНЧІЙ Олег
КОРПОНАЙ Адальберт
substitution.png 85

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

Помінялися ролями

В ході нинішньої першості СРСР з футболу у другій лізі був період, коли "Ворскла" випереджала "Кремінь", на 4 очка. Після зустрічі цих команд, яка відбулася минулої неділі на стадіоні "Дніпро", ситуація повторилася. Тільки тепер у ролі відстаючих опинилися вже полтавці: "Ворскла" зазнала чергової, а точніше п'ятої підряд поразки.

Звичайно, футболу без поразок не буває, але щоб ось так знизити атакуючий потенціал. Щось не схоже на "Ворсклу" зразка останніх років. Досить сказати, що впродовж звітного матчу гості спромоглися лише на сім ударів по воротах "Кременя". І то - переважно здалеку. Попри всі зусилля, гострих моментів у штрафному майданчику кременчужан практично не було. Відверто розчарував своєю грою І. Шарій. На відміну від товаришів по команді, котрі все-таки намагалися переломити хід поєдинку, досвідчений майстер спорту витрачав енергію в основному на суперечки з суддями. На що спроможний цей гравець - болільники побачили тільки в одному епізоді, коли Шарій із штрафного ледь не влучив у "дев'ятку".

Щодо кременчужан, то вони, хоч і не мали повної територіальної переваги, однак грали значно активніше, швидше, а головне - винахідливіше. Особливо це стосується І. Жабченка, котрий своїми стрімкими проходами та небезпечними прострільними передачами тримав у напрузі захист "Ворскли". Постійно націленими на ворота були й інші футболісти "Кременя". Господарі поля не задовольнилися тим, що вже на четвертій хвилині А.Карпанай влучним ударом відкрив рахунок. Не припинили вони атак і після другого гола, забитого С. Шевченком зі 11-метрового удару на 68-й хвилині. Про бойовий настрій кременчужан можна судити і з такого факту. Наприкінці матчу тренери "Кременя" випустили на заміну двох молодих гравців з останнього поповнення команди. Один з них - О. Маланчій - за кілька хвилин, проведених на полі, встиг завдати удару по воротах "Ворскли", після якого гостей від третього гола врятувала перекладина. У підсумку - 2:0.

А. ЩЕРБАК,
кор. "Зорі Полтавщини".
"Зоря Полтавщини" № 220 (17620), 25 вересня 1990 року (вівторок).

Настрій теж вирішує

Матч географічних сусідів "Ворскли" й "Кременя" завжди принциповий і ждуть його з неабияким інтересом". Тим більше, що сусідами, як правило, вони є в турнірній  таблиці. До цієї гри суперники підійшли з різними результатами: "Кремінь" займав дванадцяту сходинку, а "Ворскла" опустилася на 16-те місце. Тобто кременчужани могли відірватися, а полтавці наздогнати і зрівнятися в очках з "Кременем". Ось цим певно, й пояснювався неабиякий інтерес до звітної гри. Більша 9000 глядачів зібралося на стадіоні.

І, мабуть, шанувальники футболу, а особливо футболісти "Ворсили", були приголомшені початком гри. Тільки-но суддя з Душанбе Ізя Гурман дав свисток на початок матчу, як кременчужани кинулися до воріт Олега Моргуна, і вже на 4-ій хвилині Адальбер Корпонай завершує красиву атаку. І далі "Кремень" діє мобільно, використовує фланги. У гравців – бойовий настрій. Цим, очевидно, й пояснюється перевага господарів. Та вдруге вона матеріалізувалася лише після перерви, коли Сергій Шевченко реалізував пенальті. Порушення допустив воротар полтавців, який збив Володимира Лініна. А що ж "Ворскла" у відповідь? Як на мене, гості нічого серйозного не могли протиставити активній грі кременчужан. Запам’ятався хіба що націлений удар Івана Шарія зі штрафного у першому таймі, розсудливі й майстерні дії Миколи Колесова та в’юнкість невисокого на зріст Олександра Волошка, який з’явився на полі у другому таймі.

А.ДНІПРОВИЙ.
"Комсомолець Полтавщини" № 115 (5116), 25 вересня 1990 року (вівторок).

Новий відлік зустрічей

До цієї зустрічі футболісти Кременчука і Полтави провели сім матчів на рівні майстрів класу "Б" та другої ліги. Перевага на боці полтавців, які три поєдинки виграли і чотири завершили внічию. І різниця забитих та пропущених м’ячів на їх користь - 9:2. Та з восьмої очної зустрітічі в історії обох команд разпочався новий відлік: кременчужани вперше переграли моїх суперників. І зробили це переконливо.

Звичайно, нині "Ворскла" переживає далеко не кращі свої часи залишившись по суті і без головного тренера, який у Кривому Розі прийняв "Кривбас"", і без кількох досвідчених гравців, які пішли з команди через різні причини. Проте не будемо применшувати заслуги всіх футболісти "Кременя". Вони з великим піднесенням провели матч і заслужено перемогли.

Не очікуючи такого нокаутуючого початку (гості пропустили гол уже на четвертій хвилині після удару А. Карпоная), полтавські футболісти так і не змогли знайти себе до кінця гри. Глядачам хіба що запам'ятався прицільний удар І. Шарія зі штрафного в першому таймі та потужний удар В. Немєшкала після перерви, котрий відбила перекладина. Щоправда, розсудливо й майстерно діяв центральний нападаючий "Ворскли" М. Колесов, високу активність продемонстрував О. Волошко, хоч і провіє на полі лише другі 45 хвилин.

Свою ігрову і територіальну перевагу разом з настроєністю не перемогу господарі поля зуміли реалізувати в середині другого тайму, подвоївши рахунок з 11-метрового штрафного удару, який майстерно виконав С. Шевченко. Пенальті на совісті воротаря О. Моргуна: йому не було потреби збивати в штрафному майданчику нашого півзахисника В. Линіна. Затим поединок просто догравався, адже кременчужани довели свою перевагу, а гості змирилися з п'ятою підряд поразкою.

Наступні ігри "Кремінь" проведе вдома. У суботу, 29 вересня, наші земляки зустрінуться з калініиградською "Балтикою", а потім 2 жовтня проведуть матч з ужгородським "Закарпаттям".

Б. КОВАЛЬ.
М. ДАЛЕКИЙ.
"Кременчуцька зоря", 27 вересня 1990 року (четвер).

"Кремінь" засмучує "Ворсклу"

Мабуть, цей матч зібрав у нинішньому сезоні найбільше глядачів на кременчуцькому стадіоні "Дніпро". Інтерес до нього закономірний - зустрічалися "Ворскла" і "Кремінь". У першому колі в Полтаві вони, вже мірялися майстерністю, тоді було зафіксовано нічию - 0:0.

Цього разу наддніпрянці виявилися спритнішими. Уже на четвертій хвилині гості прогавили А. Карпоная, який і відкрив рахунок. До перерви він не змінився, хоча полтавці прагнули це зробити. Особливо запам'ятався потужний удар І. Шарія. Та, на щастя кременчужан, м'яч пролетів над перекладиною. Урешті випадків надійно захищав ворота О. Мулиндін.

У другій половині поєдинку І. Шарія замінили на іншого гравця. Звчайно, це для "Кременя" був несподіваний, але приємний сюрприз, адже цей майстер уміє добряче попсувати настрій будь- якому супернику.
Варто зазначити і те, що, відігравши перший тайм, у нас не вийшов на поле С. Мурадян. Його ігрові обов'язки продовжив виконувати В. Линін. Саме він на 68-й хвилині стрімко увірвався в штрафний майданчик "Ворскли", де і був ввалений її воротарем О. Моргуном. Пенальті чітко реалізував С. Шевченко. Але і за цієї ситуації полтавці не припиняли боротьби.

Фінальний свисток судді - 2:0. П'ята підряд поразка гостей. Після цього кременчужани їх випереджають на чотири очка.

Г. ГОЛЯКОВ.
"Перемога", 27 вересня 1990 року (четвер).

 

Навколо матчу у Кременчуці

Про перебіг подій у цьому матчі уболівальники вже знають із повідомлень "Зорі Полтавщини" та "Комсомольця Полтавщини". "Спорткур'ер", виїзна редакція якого працювала того ж дня на стадіоні, доповнює інформацію про зустріч навколофутбольними деталями.

 
Ви, певно, завважили, яка кількість глядачів - стадіон "Дніпро" був майже по вінця заповнений. Зустріч команд-земляків завжди викликає підвищений інтерес. Для декого, на жаль не тільки спортивний... Але переможе суто спортивний азарт.


Годин за дві до початку перед стадіоном з'явилася група молодиків. "Та ми вашій "Ворсклі" сьогодні...", "У Полтаві була одна димова шашка, а сьогодні - три запустимо". Це вони кидали фрази у бік працівників "Спорткур'єра", вбачаючи і в нас своїх кровних противників (бо ми ж приїхали з Полтави). Вони розносили й чутку про те, немовби хтось із обласних керівників насварився на Кременчук, аби "Кремінь" не вигравав у "Ворскли".


Ватага сунула на стадіон не радіти за "Кремінь", - вона шукала розваг і пригод для себе. Троє з них 17-річний учень СПТУ-7 Андрій Крайник, учень токаря з автозаводу 17-річний Едуард Шамовко і 20- річний Анатолій Горячко, увільнений через хворобу від служби в армії і нині ніде не працюючий, футбольної гри так і не побачили. Одного міліціонери затримали при вході на стадіон з димовою шашкою двох інших зняли з трибуни, коли ті запалили і кинули димовий пакет на футбольне поле.


А. Горячка оштрафовано на 20 карбованців. Матеріали на неповнолітніх Е. Шамовка і А. Крайника передано в училище й на завод.


Народна мудрість гласить: у сім'ї - не без виродка. І в футбольній сім'ї теж.


Й без підтримки таких ось "уболівальників" "Кремінь" здобув переконливу й красиву перемогу.


Кор. "Спорткур'єра".
"Спорткур'єр" №14, вересень (2 випуск), 1990 рік.

Фото гри


Погода