- 09-03-2009, 09:03 - sasa 406

Буде рекорд – будуть і медалі!

Буде рекорд – будуть і медалі!

Перед початком весняної серії чемпіонату України керівництво ФК “Ворскла” озвучило головну стратегію нинішнього сезону – боротьбу за медалі у Прем’єр-лізі та за місце у “зоні УЄФА”.

СКАЗАНІ СЛОВА – НЕ НАБРАНІ ОЧКИ

Отже, ми маємо конкретну мету, але ця мета поки що є ідеалістичною, а не матеріалістичною. Бо, як відомо, за допомогою гучних слів і фраз неможливо стати призером футбольного чемпіонату. Виконати будь-яке завдання в першості можна лише завдяки конкретній сумі набраних очок. Але й тут слід зауважити, що ця конкретика не є постійно стабільною величиною. Для того, щоб збагнути, що треба зробити “Ворсклі” (і яку кількість очок їй треба мати у підсумковій таблиці) для того, щоб виконати головне завдання сезону, слід детально проаналізувати здобутки призерів усіх попередніх чемпіонатів України і тих команд, які виходили на єврокубки. Особливо з того часу, коли у найвищому футбольному дивізіоні України почали виступати 16 команд (як зараз) і коли за перемогу почали нараховувати не два, а три очки.

ЄВРОКУБКОВА «АМПЛІТУДА»

Логічний початок цього процесу розпочинається якраз із сезону 1996/1997 років, в якому полтавська “Ворскла” виборола бронзові медалі. Саме з того сезону у нашій вищій лізі почали грати 16 команд уже не за новою для того часу системою нарахування 3 очок за перемогу. У тому дебютному сезоні “бронза” для полтавців “вимірювалася” у 58 очок. Тоді “Ворскла” здобула 17 перемог, 7 разів зіграла внічию і програла 6 матчів. Четверте місце у тому ж сезоні “обійшлося” “Дніпру” у 55 очок.

Наступні “розкладки” учасників турніру Кубка УЄФА (бронзовий призер і команда, яка посідала четверте місце) були такими:

97/98 – “Карпати” (57 очок), “Дніпро” (55);
98/99 – “Кривбас” (59), “Карпати” (55);
99/00 – “Кривбас” (60), “Ворскла” (49);
00/01 – “Дніпро” (55), “Металург” М (43);
01/02 – “Металург” Д (42), “Металург” З (40);
02/03 – “Металург” Д (60), “Дніпро” (59);
03/04 – “Дніпро” (57), “Металург” Д (52);
04/05 – “Металург” Д (49), “Дніпро” (48);
05/06 – “Чорноморець” (45), “Іллічівець” (43);
06/07 – “Металіст” (61), “Дніпро” (47);
07/08 – “Металіст” (63), “Дніпро” (59).

А тепер давайте порахуємо разом. Отже, максимальна в нашій історії кількість очок, яка дозволяла виборювати бронзові медалі – 63. Такого показника у минулому сезоні досяг “Металіст”. Найменша кількість очок для завоювання “бронзи” – 42 – знадобилася донецькому “Металургу” у 2003 році. Тож, як бачите, бронзова “амплітуда” чемпіонату України коливається у неймовірних межах – аж 21 очко (63 мінус 42).

Найбільша кількість очок для здобуття четвертого (єврокубкового) місця в чемпіонатах України також була немаленькою – 59 очок. Причому двічі цей результат показувала одна команда – “Дніпро” в сезонах 02/03 і 07/08. А найменша кількість очок для завоювання “зони УЄФА” – 40 – знадобилася запорізькому “Металургу” (01/02). Тож, по четвертому місцю в чемпіонаті України також маємо чималеньку “амплітуду” – у 19 очок (59 мінус 40).

ЯКИЙ ОРІЄНТИР «ВОРСКЛИ»?

Якщо у цій статистиці звести докупи, як кажуть, кінці з кінцями, то кожному уболівальнику стає зрозуміло, що нинішнього сезону перед полтавською “Ворсклою” може відкритися європейська перспектива лише у тому випадку, коли підопічні головного тренера Миколи Павлова зможуть мати у підсумковій таблиці 60 очок. При цьому допускається, як кажуть соціологи, підсумкова похибка у “плюс-мінус” 2 очка. Іншими словами, цього сезону полтавцям украй необхідно встановлювати свій клубний рекорд за сумою очок, набраних в одному чемпіонаті. Адже попереднє, “бронзове”, досягнення “Ворскли” – 58 очок цього разу може виявитися недостатнім для завоювання нових бронзових медалей, зважаючи на “апетити” “Динамо”, “Шахтаря” і “Металіста”.

А тепер давайте ще разом порахуємо, що треба ще “заробити” “Ворсклі” для того, щоб виконати стратегічне завдання сезону – як мінімум посісти 4 місце, яке виведе команду в Лігу Європи (так з наступного розіграшу називатиметься теперішній Кубок УЄФА).

Після 19 турів в активі “Ворскли” 36 очок. До кінця чемпіонату залишається ще 11 ігор. А це означає, що в наступних одинадцяти матчах полтавцям треба набирати ще 24 очки (36+24=60). І треба сказати, що це нелегка справа. Це фактично – абсолютний максимум. Адже полтавцям на фінішній прямій сезону треба буде, як мінімум, здобути 8 перемог у 11 матчах! Багато хто вважає, що це – просто фантастика. Але якщо це завдання буде виконана, то це вже буде не фантастика, а справжній спортивний подвиг!

Отже і цей розрахунок виводить нас на новий рекорд “Ворскли” за кількістю перемог за підсумками одного чемпіонату країни. До цього часу найбільше перемог в одній першості полтавці здобували у своєму дебютному “бронзовому” сезоні – 17 виграшів. Зараз “Ворскла” вже має 10 перемог. Тож, якщо цього сезону в останніх 11 матчах наші земляки зможуть здобути ще 8 перемог, то тим самим встановлять свій новий клубний рекорд – 18 виграшів за один сезон! Уболівальникам “Ворскли” хотілося б, щоб усі ці підрахунки стали справжньою реальністю.

Ігор ЧЕРЧАТИЙ

Погода