Інтерв'ю гравців, тренерів - 04-04-2011, 02:04 - sasa 180

Олександр Янковський: \”Буду працювати до кінця\”

Олександр Янковський: \”Буду працювати до кінця\”

Головний тренер кобеляцького «Колоса», в минулому гравець \”Ворскли\” та \”Кременя\” вІдповІв на запитання нашого кореспондента

– Олександре Леонідовичу, в попередньому сезоні \”Колос\” зайняв 10 місце в першості Полтавщини. Як гадаєте – це саме той максимум, на який команда була здатна?

– Звісно, ні!  Якщо брати гру, яку ми демонстрували в той час, то справді награли десь на десяте місце. Якщо ж потенціал по хлопцям братии, та нормально працювати, то звісно, наша команда повинна була фінішувати вище в турнірній таблиці. От зараз, якщо по людях подивитися, то якщо всі футболісти будуть в \”обоймі\” – тоді можна задачу на першість ставити і вищу. А якщо буде, як у попередньому році – сьогодні одного гравця немає, завтра іншого, то, звісно, тяжко на щось буде розраховувати.

– Як відомо, ваша команда не буде брати участі в Кубку Полтавщини-2011. Яка причина цього рішення?

– Який кубок? Ким на ньому грати? Команда цілу зиму практично не працювала. Ще невідомо, в якому стані хлопці після зимової перерви. Якби ж ще були зайві кошти, то можна було пограти, поїздити. Коли ж рахуєш кожну копійку, то ні про який кубок і говорити не доводиться. У попередньому році внесок за участь в першості був 7 тисяч гривень, а зараз вже 12! Чесно кажучи не розумію я цього.

– Наприкінці 2010 року ходили чутки, що ви могли залишити \”Колос\”. Це правда?

– Ні. Навіть розмови такої не було.

– А пропозиції були?

–  Чесно кажучи – були, але у мене була усна домовленість з президентом клубу, з хлопцями. Я по натурі така людина, якщо домовився, то не змінюю власну думку. Справа не в грошах, чи чомусь іншому. Звісно, гроші грають важливу роль, але якщо є домовленість – буду працювати до кінця.

– Нещодавно стало відомо, що гравець вашої команди Олег Бажан їздив на перегляд у друголіговий \”Гірник-спорт\”, проте не підійшов їм. Прокоментуйте цю інформацію.

– Він їздив разом з Андрієм Міщенком (колишній гравець \”Колоса\” та \”Нового життя\”). Міщенко перегляд пройшов, а Олег – ні. У кожного тренера свої критерії відбору футболістів для команди, хоча, на мою думку, Бажан підійшов би команді Сергія Мурадяна. Гадаю, він просто не потрапив \”у той струмінь\”. Але я думаю, у Олега шанс про себе заявити ще буде.

– Нові гравці в команді будуть?

– Так. Але чи стануть ці гравці посиленням команди – покаже лише час. Може прийти, наприклад, футболіст із іменем, але толку з нього буде ніякого. А може звичайний сільський хлопчина показати себе професійним гравцем. Тому на все потрібний час.

– Які втрати в \”Колоса\”?

– Поки що ніхто не залишив команду. Лише за попередньою інформацією воротар Слинько підписав контракт із дніпроджержинською \”Сталлю\”. Ми про це дізналися лише в останній момент. Інші поки що всі залишаються. Зараз думаємо про ситуацію з Михаликом та Лупіносом. Вони і в попередньому році збиралися закінчувати грати. Щодо них питання залишається відкритим.

– Говорили, що Павло Сидорець збирався повернутися…

– Розмова була. Він у минулому році грав за Градизьк, а зараз там почалося оновлення складу. Ми ж робимо ставку на своїх. Як воно буде – час покаже. У людей робота, тому не завжди виходить вирватися з неї на матчі. Політика клубу не змінюється. Будемо розраховувати на місцевих хлопців. В першу чергу будемо давати можливість грати їм.

– Хто буде капітаном в команді в цьому сезоні?

– Сергій Лупінос на даний момент є гравцем \”Колоса\”. Він зараз справжній капітан команди. Тому це питання не обговорюється.

– Місцеві уболівальники досить часто говорять, що \”Колос\” стає \”кременчуцькою\” командою. В заявці у попередньому році значилося чимало \”легіонерів\”…

– Замість того, щоб дивитися у заявку, краще дивіться на футбольне поле. Хто був на футбольному полі з Кременчука? Лупінос та Михайлик! Крім того, були ще Немченко та Слинько – воротар із Полтави. Якщо ми \”не довіряємо своїм\”, то що говорити про інші команди?! Якби у нас була команда хоч наполовину складена з легіонерів, то ми були б точно не десятими в минулому сезоні, а набагато вище в турнірній таблиці. Я згоден повністю грати місцевими гравцями, але якщо вони будуть на одному високому професійному рівні. Кому це не подобається – нехай приїдуть сюди та скажуть мені. Нехай ті люди привозять своїх футболістів. Вони будуть приїжджати на матчі? Команді постійно необхідні 2-3 досвідчених футболіста, тому що молоді хлопці повинні у когось набиратися футбольного розуму.

– В свій час ви пограли за \”Ворсклу\”. Зараз слідкуєте за своєї колишньою командою?

– Ну, звісно. В крайньому разі – коли є вільний час. Буває, коли  у мене тренування, то матчі не виходить дивитися. На матчі не їжджу, але по телевізору дивлюся обов\’язково. Своя ж команда. Рідна…

– Не сумуєте за нею?

– Часу вже пройшло достатньо. Люди там змінилися. Коли йдеш з команди, знаєш хлопців, які там працюють – то звісно сумуєш. А потім все проходить. В пам\’яті залишаються приємні спогади про проведений в команді час. Роки невпинно летять. Зараз по дітях більше починаєш сумувати. Ну, звісно, при першій ліпшій можливості стараюся зустрічатися зі своїми колишніми одноклубниками в Полтаві, Кіровограді, Запоріжжі, згадуємо минуле. А сумувати тепер вже немає часу.

– Якби вам випав шанс по новій пройти свій футбольний шлях, яку б команду ви б вибрали – \”Ворсклу\” чи \”Кремінь\”?

– Я б нічого не змінював. \”Кремінь\” для мене – найрідніша команда! У Кременчуці я повністю розкрився як футболіст, заграв на високому рівні. А вже потім були Полтава та всі інші. По дрібницях, може, щось би і змінив, але в цілому – все залишив би так, як є. Я задоволений своїм футбольним життям. І світ побачив, і чомусь навчився. Жаліти мені нема про що.

Олег ДУБИНА

Погода