Першість Полтавщини - 15-09-2014, 10:09 - sasa 169

Полтавщина: що коїться з арбітрами?

Полтавщина: що коїться з арбітрами?

Тема суддівства – найболючіша тема нашої футбольної громадськості Полтавщини. Для рефері найкращий період – осінь, адже влітку йде нервовий робочий процес, пов’язаний з футбольним сезоном і спекою. Взимку люди зі свистком відпочивають і набираються сил, після чого з весни починають знову помилятися, заробляючи кошти…

Суддівські скандали у цьогорічному чемпіонаті Полтавської області не вщухають і проявляються майже у кожному туру. Нині представників футбольної Феміди не критикує хіба що лінивий і той, хто вже «розв’язав» свої завдання на сезон. З чим же пов´язані помилки арбітрів? З весняним авітамінозом? З агресивністю ЗМІ (якої майже не було, але буде)? Чи професіоналізмом самих героїв футбольних полів? Чи, можливо, в хід йде відомий вислів «хто більше дасть»? Спробуємо розібратися.

Можливо, помилки арбітрів полтавського футбольного краю йдуть через те, що деякі з них просто некомпетентні або одним простим словом – «слабкі». Я особисто за мій чималий досвід роботи спортивним журналістом бачив багато помилок арбітрів, спостерігав як ту чи іншу команду судді просто «вбивали» на футбольному полі. Коли ж воно це вже закінчиться?

Останнім часом всі матчі лідерів вищолігового чемпіонату Полтавщини обслуговуються чомусь лише арбітрами обласного центру. І чому це воно так? Ще одна тенденція цьогорічного чемпіонату: матчі за участю полтавської команди судять арбітри з Полтави, – пише http://ratingbet.com/. Просто дивно та й годі! Останній приклад: поєдинок 16 туру (13 вересня) команд ФК «Лубни» – «Колос»  (Дмитрівка) Кременчуцького району обслуговувала бригада суддів разом з делегатом-інспектором з Кременчука. Як же може бути, що всі є кременчуцькими – гравці, судді, команда та ще й інспектор? Та ще й відстань між Лубнами і Кременчуком не малих 140 км! Чи зможе кременчуцький делегат-інспектор Володимир Наритник вказати у своєму рапорті на не одні грубі помилки молодому кременчуцькому рефері, який є його вихованцем? Виходить якийсь парадокс: для чого потрібні інспектори з суддями з одного й того ж населеного пункту?

Далі. Перед вищоліговим матчем за № 14 у травні цього року у Шишаках кажу полтавському рефері Дмитру Мерсіянову: «Попрацюй якісно і справедливо. Дай пограти молодій лубенській команді і нехай переможе сильніший!». І ви думаєте він послухав? Вже на першій хвилині відкривають рахунок лубенці – 1:0. А далі – «суддівський пронос» 3:1 на користь зіркових господарів… Таке ж сталося 23 серпня і з іншим молодим рефері з Полтави Дмитром Потькалом у поєдинку № 63 «Олімпія» (Савинці) – «ФК «Лубни», коли доля матчу вирішилася на користь господарів завдяки призначеному пенальті, якого просто не було… Запитання до працівників Федерації футболу області: коли вже буде лад у суддівському корпусі? Для чого, наприклад, тренеру-лубенцю Анатолію Гришановичу виховувати своїх молодих гравців, їх тренувати, витрачати кошти, проводити навчально-тренувальні збори щоб потім вправно «по-суддівські» у команди забирати очки в іграх з «зірково-багатими командами»?! Це ж стосується і інших команд та їх господарів, які вкладають свої кошти в команду, а її арбітри просто «задушують» своїм свавіллям…

Ще один момент. Вже траплялося, що важливі ігри обслуговували малодосвідчені арбітри. Гадаю, що на той чи інший матч потрібно підбирати арбітрів з розумінням їх компетенції, досвіду і кваліфікації. Їм спочатку потрібно пройти суддівську школу у матчах аутсайдерів вищої і першої обласних ліг або повчитися судити в міських чи районних змаганнях. Останній мій приклад стосується саме цього. На вищоліговий матч № 57 ФК «Лубни» – ФК «Рокита», який зіграний в Лубнах 16 серпня, не потрібно було ставити обслуговувати в полі молодого кременчуцького арбітра Артем Звягінцев, який за гру наробив численних помилок в ту й іншу сторони. Але головне те, що капітан команди з Рокити на весь голос (чули уболівальники, тренери, гравці) голосно послав суддю на три відомих букви… І що ви думаєте? Цей гравець навіть жовту картку не отримав. Арбітр, мабуть, просто злякався гравця-хамлюгу гостей. Можу передбачити собі, щоб сталося, наприклад, якби відомого полтавського арбітра Олега Дробітька, або кременчужанина Віктора Чернишова отак при всіх «образили». Гадаю, що той би футболіст запам’ятав цей свій гріх надовго…

Звичайно, всі розуміють, що у суддів не легка робота належним чином обслуговувати футбольні матчі. Не мало на їх кричать і глузують з них уболівальники, тренери, гравці. Часто самі футболісти та наставники звинувачують у всьому арбітрів і шукають собі виправдання. Хоча, дійсно, буває й інше. Вони відчувають упередженість судді. А є фахівці, які не звертають на це уваги, але їхнє терпіння теж може лопнути.

Незабаром завершиться футбольний сезон. Але у вищоліговому чемпіонаті області залишилося зіграти чимало вирішальних поєдинків, які розподілять майбутні високі місця у турнірній таблиці. Це стосується матчів «Фламінго» – ФК «Лубни», «Олімпія» – ФК «Рокита», «Колос» – СК «Полтава», «Олімпія» – ФК «Рокита», СК «Полтава» – «Фламінго», «Фламінго» – «Нове Життя», ФК «Глобине» – «Фламінго», «Олімпія» – «Фламінго», «Нове Життя» – СК «Полтава» та інших. Не мало важливих поєдинків і серед команд першої ліги, а ще й пройдуть фінальні стикові матчі за звання кращих серед двох груп: «А» і «Б». Тож, від імені спортивних журналістів, тренерів команд, усіх любителів футболу області прохання до всього суддівського корпусу Полтавщини: обслуговуйте матчі справедливо, чесно і відповідально, не беріть хабарів!

Юрій КЛИМЧЕНКО

Погода