23.09.2012.
Десна (Чернігів) - Ворскла (Полтава)
1 : 2


Кубок України


Десна 1 : 2 Ворскла
Десна (Чернігів) Ворскла (Полтава)
23.09.2012. 16:00
1/16 фіналу
Стадіон: імені Ю.Гагаріна (Чернігів) . 3100 глядачів (вміст 12060)
Погода: мінлива хмарність , Температура: 16ºC
Трансляція: ...
 
Суддя: Іван БОНДАР (Київ)
Перший асистент: Сергій ПРИСТУПА (Київ)
Другий асистент: Андрій ПРИЙМАЧУК (Рівне)
Резервний арбітр: Анатолій ДУДЧИК (Чернігів)
Делегат: Григорій СІМОНОВ (Київ)
Інспектор: Михайло МИТРОВСЬКИЙ (Ужгород)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
1 Вр Україна ФЕДОРЕНКО Андрій 51 Вр Україна КАЗАКОВ Олексій
2 Зх Україна ЖУК Вадим 2 Зх Україна МАТВЄЄВ Олександр
22 Пз Україна КАВАЦІВ Ярема 4 Зх Албанія ДАЛЛКУ Арменд
4 Зх Україна МЕЛЬНИК Вадим 5 Пз Україна КРАСНОПЬОРОВ Олег
8 Пз Україна БРИЛЬ Олександр 6 Пз Україна СКЛЯР Олександр
6 Зх Україна СТЕЦЕНКО Олександр 8 Пз Україна БУДНИК Євген
14 Нп Україна ЧЕПУРНЕНКО Євген 22 Зх Україна ЗАПАДНЯ Артур
16 Пз Україна ЛУЦЕНКО Роман 27 Нп Албанія ЯНУЗІ Ахмед
11 Пз Україна БОВТРУК Вадим 34 Зх Україна ТКАЧУК Євгеній
10 Нп Україна БРОВКІН Дмитро 39 Нп Словаччина ЛІЄТАВА Іван
7 Зх Україна КОБЕЦЬ Богдан 17 Зх Україна ЧЕСНАКОВ Володимир
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
13 Вр Україна БІЛОШАПКА Артем 21 Вр Україна ЛАВРЕНЮК Максим
3 Пз Україна АНЕЛІКОВ Денис 3 Зх Україна ВОВКОДАВ Сергій
18 Пз Україна ВОРОНЧЕНКО Вадим 11 Пз Україна КРИВОШЕЄНКО Іван
9 Нп Україна КОНДРАТЮК Петро 13 Зх Україна ПЄСКОВ Євген
19 Нп Україна МАЛЮК Андрій 18 Нп Україна ЧИЧИКОВ Олексій
20 Пз Україна ЧЕРНЕНКО Руслан 19 Пз Україна ЄРЕМЕНКО Дмитро
15 Нп Україна ФУРТА Юрій 23 Зх Україна САПАЙ Вадим
 
Головні тренери
Україна Олександр РЯБОКОНЬ Україна Сергій СВИСТУН

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
9 goal.png ЯНУЗІ Ахмед
26 yellow_card.png МАТВЄЄВ Олександр
46 substitution.png ВОВКОДАВ Сергій
ЗАПАДНЯ Артур
46 goal.png БУДНИК Євген
53 yellow_card.png ТКАЧУК Євгеній
ЛУЦЕНКО Роман yellow_card.png 64
70 substitution.png ЄРЕМЕНКО Дмитро
ЛІЄТАВА Іван
КОНДРАТЮК Петро
БРИЛЬ Олександр
substitution.png 72
ЧЕРНЕНКО Руслан
БРОВКІН Дмитро
substitution.png 77
78 substitution.png КРИВОШЕЄНКО Іван
БУДНИК Євген
МАЛЮК Андрій
ЧЕПУРНЕНКО Євген
substitution.png 83
КОНДРАТЮК Петро goal.png 95

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

День Полтави у Чернігові

 

Десна ― Ворскла
23 вересня. Чернігів. Стадіон імені Ю.Гагаріна. Початок о 16.00.
Прогноз ― 1:2
 
Десна - Ворскла16 лютого 1992 року ці команди зустрілися в 1/32 фіналу Кубка України. Для обох клубів той матч став першим офіційним у турнірах незалежної України. У Полтаві завдяки єдиному голу з пенальті Сергія Лукаша перемогу святкувала “Ворскла” - 1:0. І ось через понад 20 років команди знову зійшлися між собою у кубових змаганнях.
 
Чернігівська “Десна” ніколи не хапала зірок з неба, за радянських часів ― міцний середняк другої ліги, української зони. А ось за часів чемпіонатів України команда переважно межує між першою і другої лігами. Після сезону 2009/2010 рр., коли команда втратила статус команди першої ліги (“Десна” через брак коштів не змогла сплатити грошовий внесок для виступів у другому дивізіоні), чернігівці виступають у третьому дивізіоні українського футболу. У сезоні 2010/2011 рр. “Десна” посіла п'яте місце у групі “А”, а минулого сезону команда фінішувала другою у групі, хоча майже всю турнірну дистанцію йшла першою. У перехідному матчі за право грати у першій лізі “Десна” поступилася краматорському “Авангарду” - 0:1. Цього сезону чернігівці знову лідирують в групі “А”. Після першого кола “Десна” має 24 очка і на чотири пункти випереджає свого головного конкурента ― черкаський “Славутич”.
 
У складі “Десни” наразі виступає кілька відомих футболістів, зокрема полтавським уболівальникам. Це передовсім Петро Кондратюк та Дмитро Бровкін, які у різні роки виступали за “Ворсклу”. Крім того, Артем Білошапка виступав за ФК “Полтава”, а Вадим Воронченко - за "Нове життя". Також багато футболістів чернігівської команди пройшли школу молодіжних команд Прем'єр-ліги. Це Ренат Акчурін, Юрій Фурта, Ярема Каваців, Руслан Черненко, Євген Чепурненко, Вадим Жук. А найдосвідченіший гравець сучасної “Десни” - нападник Вадим Мельник, який виступав за “Іллічівець”, “Борисфен”, донецький “Металург”, “Таврію”, “Буковину”. Варто сказати, що тренує команду колишній гравець “Ворскли” середини 80-х років минулого століття ― Олександр Рябоконь.
 
Домашні матчі “Десна” проводить на стадіоні імені Юрія Гагаріна, який вміщує трохи більше 12 тисяч глядачів. Варто сказати, що тут переважну більшість домашніх поєдинків грає жіноча збірна України.
 
Уперше команди зустрілися між собою 1965 року. Тоді два матчу сезону принесло нічийні результати: 2:2 ― у Полтаві та 0:0 ― у Чернігові. Остання офіційна гра між командами відбулася 23 червня 1994 року. “Ворскла” перемогла “Десну” - 1:0.

Перемога на класі

 

Чернігівські футболісти опинилися в досить складній ситуації – за тиждень їм довелося грати відразу три поєдинки. Причому наступна гра в рамках чемпіонату проти хмельницького "Динамо" навіть була перенесена на два дні – з 29 на 27 вересня, що ще більш ускладнило долю команди. Багато хто був переконаний, що через це чернігівці пожертвують кубковою грою. Мовляв, все одно далеко пройти не вдасться, а поразкою від клубу Прем’єрі-ліги ніхто дорікати не буде. Після гри такі "експерти" змушені будуть надовго замовкнути.

"Ворскла" вийшла на поле чернігівського стадіону не оптимальним, але й зовсім не дублюючим складом. Маркоскі – дискваліфікований, Долганський підхопив якусь інфекцію, Безус отримав незначне ушкодження перед грою… По суті, тренерський штаб полтавчан вирішив дати відпочинок лише Селіну. І, швидше за все, вже на 5-й хвилині пожалкували про це. Адже саме з зони відповідальності лівого захисника Луценко в боротьбі з Западнею зробив м’який акуратний навіс на лінії воротарського майданчика, де Бровкін виграв повітряну дуель у Матвєєва і пробив в поперечину воріт.

За хвилину чернігівці створили ще один гольовий момент. Після невдалої спроби Чепурненка пробити ножицями через себе, м’яч парашутом полетів за спини захисникам, куди, уникнувши офсайду, рвонув Луценко. На щастя для "ворсклян" Казаков встиг вийти з воріт і грудьми відбив потужний удар з льоту – руки виставляти вже не було часу.
Такий активний початок жодним чином не приголомшив "Ворсклу" - за дві хвилини гості відповіли голом. Після подачі кутового і рикошету Янузі і м’яч перетнулися на п’ятачку біля воріт "Десни", і албанський форвард вже падаючи встиг завдати удару, який став для Федоренка непосильним.

Після цього команди взяли невелику паузу, протягом якої в контратаки спробували втекти Янузі (його швидкий прохід правим флангом ніхто не підтримав і простріл в центр вийшов безадресним) і Бровкін (обікрав Матвєєва і віддавав небезпечний пас на хід Чепурненку, але того на мить випередив Ткачук). Решту ж часу команди частіше грали в центрі поля. А новий спалах у грі стався вже в середині тайму. Знову, вибачте за слово, "налажав" захист "Ворскли" і Луценка Чеснакову довелося збивати на відстані півметра від карного майданчика ціною жовтої картки.

До речі, оборонці полтавської команди залишили негативне враження. Матвєєв раз по раз помилявся і програв більшість єдиноборств Бровкіну, Западня часто загравався попереду, змушуючи Будника регулярно страхувати зону, Ткачук запам’ятався лише жовтою карткою… Лише Даллку зіграв чудово, але всі враження від своєї гри перекреслив занадто жорсткими сутичками (після одного такого епізоду Бриль з пошкодженням плеча змушений був залишити поле), постійними апеляціями до арбітра і ударом ліктем в голову Стеценку (на щастя для албанця арбітри не помітили.

Повертаючись до згаданого вище небезпечного штрафного – він ледь не завершився голом. Чепурненко класно перекинув стінку, Казаков зумів відбити м’яч в нижньому куті, але на добиванні першим опинився Луценко. Замість удару з гострого кута він м’яко навішує в центр на Бриля, а той з відстані п’яти метрів влучає в штангу! Вдруге каркас воріт рідного стадіону допоміг не господарям.

Знову невелика пауза – і ще один момент для "Десни". Бовтрук, Луценко і Бровкін втекли в контратаку, але півзахисника так і не зуміли віддати точний пас на центрфорварда. Навіс Бовтрука з правого флангу вийшов занадто сильним (Бровкін не дострибнув), а Луценко, повертаючи м’яч з лівого флангу в центр, пробив занадто слабо, і Казаков перехопив навіс.
Здавалося, що "Десна" дотисне, але в компенсований час "Ворскла" продемонструвала, чим відрізняється команда прем’єр ліги, від команди другої ліги. Чернігівці на мить вирішили, що ось-ось вхоплять бога за бороду і пішли на розіграш чергового стандарту занадто великими силами. Як наслідок – перехоплення Краснопьорова, шикарний діагональний пас метрів на п’ятдесят і Будник, ледь увірвавшись в штрафний майданчик з правого флангу невідпорно пробив в ближній кут. М’яч пролетів під рукою Федоренка, який зробив крок в інший бік.
В другому таймі підопічні Олександра Рябоконя теж не почали економити сили. Вже на другій хвилині Бовтрук розхитав Ткачука і пробив поруч зі штангою. Потім Чепурненко з "точки Шеви" навісив у воротарський, де після удару Стеценка рикошет від захисника перетворив потенційний гол на кутовий. За дві хвилини швидка багатоходівка Жук – Бовтрук – Стеценко – Чепурененко завершилась ударом останнього з 20 метрів. Знову поруч зі стійкою.

В ці хвилини "Десна" повністю переважала "Ворсклу", контролюючи гру, пресингуючи суперника на його половині поля… На жаль, забити гол, який би реанімував інтригу, і додатково надихнув чернігівців, так і не вдалося. Чим ближче був фінальний свисток, тим впевненіше грали полтавчани. Лієтава, який займався весь матч невідомо чим, навіть забив гол, але перед тим відверто двома руками штовхнув Мельника в спину.

Міг довести справу до розгрому Єрьоменко, але його потужний удар з лінії штрафного майданчика нейтралізував Федоренко. А на останній хвилині основного часу воротар не почав панікувати після гострого проходу Даллку флангом аж до воротарського майданчика і прострілу, після якого Янузі п’яткою намагався переправити м’яч у ворота. Федоренко обрав правильну позицію і спокійно зафіксував кулю.

А от "деснянці" п’ять доданих хвилин (наприкінці матчу розбушувалися чернігівські ультрас, які змусили міліціянітів шукати порятунку на бігових доріжках – арбітр тимчасово перервав гру) використали. Спочатку Бовтрук пробіг мало не через все поле флангом, але на фініші сил вистачило лише на несильний удар прямо в руки голкіперу. А на останніх секундах колишній гравець "Ворскли" Петро Кондратюк після "пожежі" в захисті полтавчан все ж розмочив Казакова гарматним ударом з 7-8 метрів.

Винагородою за гру до останнього, за бажання стало скандування "молодці", чого не бувало на чернігівських трибунах навіть після впевнених перемог в рамках чемпіонату. А "Ворскла" отримала іншу винагороду – путівку до 1/8 фіналу Кубку.
 
Сергій Кириченко
UA-Футбол

Сергій Свистун: "Добре, що виграли"

Сергій Свистун, в.о. головного тренера "Ворскли", після кубкового матчу з "Десною" (2:1) дав коментар представникам медіа:

- Добре, що виграли, я хлопцям сказав за це спасибі. Ми серйозно готувалися до цієї зустрічі.

- Ви не поставили на цю гру багатьох гравців "основи". Чому Ви так вирішили?
- На це були об'єктивні причини. У Долганського температура, Безус отримав травму на тренуванні, єдиний, хто відпросився - Селін.

- Які у Вашої команди амбіції на Кубок?
- Кубок - змагання, яке дає право брати участь в єврокубках. Тому будемо боротися до кінця. Як далі у нас це вийде, подивимося.

- Як оцінюєте гру суперника?
- Ми не очікували прохідної гри. Весь тиждень доводили це футболістам. Судячи з результату, не дуже добре це у нас вийшло.

- Часто говорять, що в Чернігові поганий газон на стадіоні...
- Ні, що ви. Хоча міг бути, звичайно, і краще.

Фото гри


Погода