03.03.2013.
Чорноморець (Одеса) - Ворскла (Полтава)
1 : 0


Прем'єр-ліга


Чорноморець 1 : 0 Ворскла
Чорноморець (Одеса) Ворскла (Полтава)
03.03.2013. 18:30
19 тур
Стадіон: Чорноморець (Одеса) . 27256 глядачів (вміст 34164)
Погода: штучне освітлення , Температура: 2ºC
Трансляція: Футбол 1 Футбол 1
 
Суддя: Віталій РОМАНОВ (Дніпро)
Перший асистент: Ярослав ТРЕХЛІБ (Дніпро)
Другий асистент: Андрій СКРИПКА (Кропивницький)
Перший додатковий асистент: Костянтин ТРУХАНОВ (Харків)
Другий додатковий асистент: Олександр ГОЛОВКОВ (Сєверодонецьк)
Резервний арбітр: Андрій ЄРЕМЄЄВ (Миколаїв)
Делегат: Іван ГАЙВОРОНСЬКИЙ (Донецьк)
Інспектор: Володимир ПЕТРОВ (Харків)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
12 Вр Україна БЕЗОТОСНИЙ Дмитро 1 Вр Україна ДОЛГАНСЬКИЙ Сергій
77 Зх Україна КУТАС Павло 4 Зх Албанія ДАЛЛКУ Арменд
4 Зх Австрія БЕРҐЕР Маркус 5 Нп Україна СІЛЮК Сергій
6 Зх Бразилія ЛЕОНАРДО Матос 7 Пз Україна ГРОМОВ Артем
5 Зх Бразилія САНТАНА Андерсон 10 Пз Сербія МАРКОСКІ Йован
8 Пз Україна КОВАЛЬЧУК Кирило 17 Зх Україна ЧЕСНАКОВ Володимир
89 Пз Україна ПОЛІТИЛО Сергій 22 Пз Україна КУЦЕНКО Валерій
99 Нп Іспанія РІЄРА Ортега 33 Зх Греція ЛАГОС Панайотіс
23 Нп Франція ДЖЕДЖЕ Франк 34 Зх Україна ТКАЧУК Євгеній
11 Пз Україна БОБКО Іван 40 Зх Україна ПЕРДУТА Ігор
20 Нп Румунія БУРДУЖАН Лучіан 82 Пз Україна РЕБЕНОК Павло
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
1 Вр Україна ПАСТ Євген 12 Вр Україна НЕПОГОДОВ Дмитро
33 Зх Україна СЛІНКІН Андрій 2 Зх Україна МАТВЄЄВ Олександр
32 Зх Греція ВАНҐЕЛІ Крісті 8 Пз Україна БУДНИК Євген
39 Пз Україна СТАРГОРОДСЬКИЙ Артем 11 Пз Україна КРИВОШЕЄНКО Іван
9 Нп Україна ДІДЕНКО Анатолій 13 Зх Україна ПЄСКОВ Євген
16 Нп Узбекистан ШАЦЬКИХ Максим 24 Нп Україна БАРАННИК Олег
18 Пз Україна ДАНЧЕНКО Олег 45 Зх Україна КУРЕЛЕХ Валерій
 
Головні тренери
Україна Роман ГРИГОРЧУК Україна Сергій СВИСТУН

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
КОВАЛЬЧУК Кирило yellow_card.png 7
ЛЕОНАРДО Матос goal.png 34
47 yellow_card.png ПЕРДУТА Ігор
66 substitution.png БУДНИК Євген
КУЦЕНКО Валерій
67 yellow_card.png СІЛЮК Сергій
69 substitution.png КРИВОШЕЄНКО Іван
СІЛЮК Сергій
79 substitution.png БАРАННИК Олег
РЕБЕНОК Павло
СТАРГОРОДСЬКИЙ Артем
БОБКО Іван
substitution.png 82
ДІДЕНКО Анатолій
ДЖЕДЖЕ Франк
substitution.png 82

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

Перший не формально, а реально

Чорноморець – Ворскла

3 березня. Одеса. Стадіон "Чорноморець". Початок о 18.30.

Пряма трансляція на каналі “Футбол”

Арбітр: Віталій Романов (Дніпропетровськ).

Прогноз – 2:0.

Перші офіційні матчі нового року вболівальники зазвичай очікують із особливим нетерпінням. Адже саме зимою, в силу тривалості перерви у чемпіонаті, їх улюблені команди, змінюються більше, ніж улітку. Це стосується і полтавської «Ворскли», матч якої в Одесі стане першим офіційним для Сергія Свистуна у якості головного тренера уже без приставки “в.о”. Першим не формально, а реально. Так, була перемога над київським «Динамо» у першому колі. Але тоді Свистун мав варіанти складу, награні ще Павловим і літню підготовку, проведену Євтушенком.

Зараз же ситуація кардинально відрізняється. Саме Свистун повноцінно готував команду в період зимової паузи, саме він міг підбирати футболістів, які мають замінити Селіна, Краснопьорова й Безуса. Врешті, саме в Південній Пальмірі ми побачимо перші повноцінні результати Сергія Свистуна як тренера «Ворскли». Сам Сергій Володимирович, у одному з останніх інтерв’ю відзначив, що потрапляння команди в десятку за підсумками нинішнього сезону буде хорошим результатом. В умовах втрати трьох ключових футболістів такий погляд тренера можна вважати доволі зваженим.

Цікаво подивитися на “Ворсклу”, яка, нагадую, за два місяці зборів і 15 проведених контрольних зустрічей не програла жодного. А ось, “Чорноморець”, навпаки, останні свої спаринги невдало грав, а головне важко давалися одеситам голи. Як підуть справи у команд вже в офіційних матчах?

Якщо порівнювати матч в Одесі, який відбувся приблизно рік тому, то команди, ніби помінялися ролями. Тоді «Ворскла» приїхала в гості до «Чорноморця» ще маючи шанси потрапити до Ліги Європи, а одесити хотіли забезпечити собі спокійне життя на фініші чемпіонату, уникнувши боротьби за виживання. Зараз же підопічні Романа Григорчука є впевненими претендентами на єврокубкову позицію, а ворсклянам необхідно набрати необхідну кількість очок, щоб унеможливити потенційну боротьбу за виживання із ужгородською «Говерлою».

Перед звітним матчем у полтавців є певні проблеми зі складом, викликані, в першу чергу, травмами правого захисника Сапая і багаторічного незмінного єдиного форварда команди Янузі. У захисті явно простежується лише місце лівого захисника, яке займе найгучніше придбання «Ворскли» нинішньої зими – грек Панайотіс Лагос. Не виключено, що правий фланг захисту Сергій Свистун спробує закрити Армендом Даллку (відпрацьований варіант). У центрі можуть зіграти Курилов, Матвєєв, Ткачук та Чеснаков. Словом, варіанти є. І обрати оптимальний - головна задача тренерського штабу.

На вістрі атаки найреальнішим бачиться варіант із Сергієм Сілюком. Хоча не виключено, що свій шанс нарешті отримає Олег Баранник. Або про те, що він нападник, нарешті згадає Олексій Чичиков.

Ще більші проблеми зі складом у одеситів. Дискваліфіковані Бакай, Фонтанелло і Зубейко. Травмований Петро Ковальчук. Під питанням участь у матчі Бергера. Одним словом, матч має бути цікавим. Які сюрпризи підготували один одному Сергій Свистун і Роман Григорчук полтавські й одеські уболівальники зможуть побачити вже зовсім скоро.

Олександр ДАННИК

Четверта поспіль поразка "Ворскли"

Полтавська команда, яка за зиму не програла жодного матчу на турецьких зборах, у чемпіонаті України продовжує свою безвиграшну серію. Наразі вона налічує п'ять матчів, із яких чотири поспіль поразки. А якщо зважити на те, що попереду в біло-зелених два матчі з "Шахтарем" і "Динамо", схоже, перемог доведеться чекати довго...

В Україну повертається великий футбол! Нарешті дочекались прихильники гри мільйонів матчів національної першості. От і перші емоції. Як завжди це буває, для одних – позитивні, для інших – не дуже.

"Ворскла" відкривала весняну частину чемпіонату в Одесі. Рекордсмен по товариських іграх цієї зими мав дати відповідь на численні питання прихильників стосовно складу, придбань і рівня підготовки. Екзаменатором став найреальніший претендент на Лігу Європи – "Чорноморець".

У стартовому складі полтавчан вийшли чи не всі новачки команди. У воротах – незмінний Долганський. На правому фланзі захисту шанс отримав Пердута, Даллку керував Ткачуком в центрі, а зліва дебютував грецький легіонер Лагос. В півзахисті до Чеснакова та Маркоскі приєдналося тріо придбань – Сілюк, Куценко, Ребенок. Тероризувати захист суперника мав учорашній хавбек Громов.

Перший тайм команди провели на досить пристойних для входження у сезон швидкостях. Інша справа, що відсоток браку не дозволяв реально загрожувати воротам. У цьому аспекті більш привабливо виглядали господарі, які, швидко призвичаївшись до манери гри гостей, мали пару нагод забити м’яч. І "Чорноморцю" це вдалося. Рієра виконав подачу зі штрафного в центр штрафного майданчика, а Матос без жодної протидії з боку опікуна Ребенка головою відправив кулю в дев’ятку. Біло-зелені спромоглися лише на дальній постріл від Чеснакова, та перспективний штрафний, з яким без проблем впорався Безотосний.

Успішність зимової трансферної кампанії була під величезним знаком питання. Куценко взагалі загубився на просторах одеського газону і про його наявність на полі можна було дізнатися лише із стартового протоколу. Сілюк неодноразово нагадував про себе незрозумілими порушеннями правил у моментах, коли команда відбирала м’яч на чужій половині поля. А Ребенок, схоже, дуже комфортно почував себе на лавці у Харкові, оскільки втратив швидкість, думку, техніку і взагалі виглядав наскільки інертно і відокремлено, що виникає питання – а навіщо він займає місце когось із перспективної молоді, курс на яку задекларував Свистун. Тим паче, літом Павло знову повернеться до жаданого "Металіста"...

Потрійна заміна напрошувалась ще до перерви. "Чорноморець" і в другому таймі мав кілька хороших нагод для подвоєння рахунку. Провал на обох флангах і у центрі захисту ледве не призвів до неприємностей, та гравець одеситів не влучив у порожній кут з кількох метрів.

Немов визнавши помилки трансферної політики, тренер полтавчан нарешті почергово знімає з гри дебютантів-півзахисників. І лише у останні десять хвилин, з виходом Кривошеєнка, Будника та Баранника, прихильники "Ворскли" побачили ту команду, яка може грати у футбол і навіть загрожувати воротам суперника. Та очікуваного штурму уболівальники так і не побачили. "Чорноморець" впевнено довів матч до перемоги. Хоча чергова невпевнена гра на виході Безотосного ледве не призвела до нічиєї, та Громов заплутався у власних ногах.

На фоні провального старту двох новачків і Ребенка варто відзначити флангових захисників. Лагос хоч і знаходиться не в найкращих кондиціях, провів гру досить впевнено, враховуючи відсутність допомоги з боку партнера. А Пердута хоч і припускався дрібних помилок, та в цілому залишив приємне враження. З довірою тренерів і досвідом Ігор має усі шанси вирости у класного захисника.

Наступні суперники залишають мінімальні шанси на бодай один заліковий бал у найближчих турах. Хороший полігон для напрацювання нових зв’язок і проголошених шансів для молоді. Чи ми будемо спостерігати чергові спроби реанімації колись перспективних гравців?

Віталій Сонікссон

Сергей СВИСТУН (главный тренер «Ворсклы»):

— В первую очередь хотел бы поздравить «Черноморец». Молодцы, сражались. В принципе, не могу сказать, что мы плохо играли. В большей степени игра была равной, но они использовали свои моменты, а мы — нет.

- Насколько сказалось расставание с лидерами, Безусом и Селиным?

— Как я уже говорил, переходный период будет тянуться. Делаем новую команду, больше доверяем молодежи. Как выйдет – давайте посмотрим.

Роман ГРИГОРЧУК (главный тренер «Черноморца»):

— В принципе, все вышло так, как мы предполагали. Понимали, что будет тяжелая игра. Тяжелая по многим причинам, и как первая после сборов, и потому что еще весна и поля сейчас не быстрые и не в таком состоянии, чтобы играть так, как хотелось бы. Так все и вышло. В таких играх важно, как люди ведут единоборства, как обращаются с мячом. Нужно предпринимать простые ходы, чтобы не допускать ошибок и не сильно рисковать. Имеет место некоторое упрощение игры. Хочется сказать, что я очень благодарен команде, каждому футболисту за то, что они сделали сегодня все правильно. Как вознаграждение нам — победа.

— У вас после игры не возникнет желание вернуть Лео де Матоса в оборону?

— Он сыграл хорошо, отдаю должное и понимаю, что он умеет играть на этой позиции. Но я хотел бы его использовать на позиции крайнего нападающего, потому что там он играет еще лучше и находит те моментики, которые присущи настоящему большому футболу. Думаю, что он не задержится в защите.

— Кутас оправдал ваши надежды?

— Он просто молодец. Я видел, как он готовился к этой игре, какой у него был взгляд, все его поведение выражало то волнение и ту ответственность, с которыми он подходил к матчу, как он старался никоим образом не подвести команду.

— Многие ждали выхода Шацких, почему придержали Максима?

— Он вполне мог выйти в конце игры, но это было бы неправильно даже из уважения к такому опытному мастеру, к такой серьезной фигуре, выпускать его на короткое время. Хотя дебютировать он, конечно, мог, но его игры впереди, мы на него очень рассчитываем, он умеет играть в футбол и поможет нам.

— На какой позиции вы его видите?

— В верхней четверке он может одинаково успешно сыграть на позициях крайних нападающих и оттянутого форварда.

— Как оцените игру Старгородского?

— Он старался, вышел и выполнил то, что требовалось. Пытался сыграть и на атаку, может, тактически не совсем правильно, стоило бы по-другому, но это был сложный момент, когда «Ворскла» рисковала и старалась отыграться, а мы допустили стратегическую ошибку в том, что попятились. У футболистов это должно быть на уровне инстинкта, в такой ситуации нужно не пятиться, а наоборот выдавливать игру от своих ворот.

— Сегодня в игре было много комбинационных наработок, но гол пришел со стандарта.

— Старались скорее проходить пространство, проводить быстрые атаки. Комбинировать было сложно на таком поле, для этого мяч должен быстро ходить, тогда и больше игры в касание. Сегодня специально упростили игру. Наверное, в комбинационном плане мы можем выглядеть лучше, но по ситуации сыграли очень правильно, это бросалось в глаза. Сыграли не как чайники, а как опытная команда.

— Сегодня не было в заявке Балашова, футболиста, на котором рассчитывают одесские болельщики. Он недоработал на сборах?

— Он наш футболист, никто не ставит на нем крест, не забывает о нем. Считаю, что мы сделали для него все. Я столько сделал для него, хотел бы, что бы кто-то сделал столько для моего сына. Не только я, и клуб, и весь тренерский штаб. Он должен это ценить всю жизнь, будет играть или нет. Мы сделали все, что могли и больше, а он сделал мало и потому не попадает даже в большую обойму игроков из 18 человек. Я сказал молодым, что искусственного подтягивания за уши не будет, это не дает эффекта. Подходим очень жестко. Я посмотрел вчера, как они играют за молодежку, если так будет продолжаться, то мы будем о них забывать. Если они так будут играть.

— У вас игровые претензии к Балашову?

— Это не претензии, а оценка его состояния, уровня, мастерства, в целом, готовности для решения наших целей. Он на данный момент к этому не готов, но в футболе одной игрой можно все перевернуть. Вчера я не видел от него такого стремления. Мы видим на примере молодых футболистов, что они талантливые, Богом одарены. Но в определенный момент им отказывает и талант и ты смотришь и не понимаешь, почему ты его считал талантливым.

— Какой период игры понравился больше?

— Трудно сказать, надо посмотреть игру, тогда бы ответил точнее. Хочется воспринимать целостно, а не выделять отрезки. Считаю, что начали мы неплохо.

— Мотивировали с особой злостью команду после неудач на сборах?

— Результаты товарищеских матчей могут расстраивать. Когда тебя «везут» без шансов – тогда понятно. Результат соответствует ситуации. Но когда по равной игре из-за каких-то судейских ошибок нет результата… Я не хочу говорить о судьях, но просто так случилось, что несколько игр на сборах были просто сорваны из-за неквалифицированных арбитров. Когда судья поднимает 20 раз флажок. Люди врываются в свободные зоны, мы отрабатываем моменты, что называется, «на тоненького», а судье кажется, что это вне игры и он поднимает флажок. Но мы же не боремся за очки на сборах. Просто определенные люди должны сыграть столько-то времени. Ошибутся – это не важно, надо натренировать людей.

— Что скажете о поддержке одесситов?

— Я уже не представляю, чтобы нас плохо встречали в Одессе. Едем на игру в атмосфере праздника. Что-то людьми движет, значит, они реально любят команду и мы должны им ответить тем же. Мы делаем одно дело. По такой атмосфере мы должны выигрывать в Одессе всегда.

Фото гри


22_19_cho-vp_01.jpg
Офіційна програма матчу

Погода