29.03.2013.
Ворскла (Полтава) - Зоря (Луганськ)
0 : 0


Прем'єр-ліга


Ворскла 0 : 0 Зоря
Ворскла (Полтава) Зоря (Луганськ)
29.03.2013. 19:15
22 тур
Стадіон: Ворскла ім. Бутовського (Полтава) . 2065 глядачів (вміст 24795)
Погода: штучне освітлення , Температура: 0ºC
Трансляція: Футбол 1 Футбол 1
 
Суддя: Сергій БЕРЕЗКА (Київ)
Перший асистент: Володимир ВИСОЦЬКИЙ (Запоріжжя)
Другий асистент: Віктор КРАВЧЕНКО (Львів)
Перший додатковий асистент: Сергій ЛИСЕНЧУК (Київ)
Другий додатковий асистент: Микола КРИВОНОСОВ (Київ)
Резервний арбітр: Леонід ЯРМОЛИНСЬКИЙ (Київ)
Інспектор: Валерій АВДИШ (Сімферополь)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
1 Вр Україна ДОЛГАНСЬКИЙ Сергій 1 Вр Хорватія САНТІНІ Кршеван
4 Зх Албанія ДАЛЛКУ Арменд 16 Зх Україна ЯРМАШ Григорій
5 Нп Україна СІЛЮК Сергій 14 Зх Хорватія ШУНІЧ Тоні
8 Пз Україна БУДНИК Євген 15 Зх Україна ВЕРНИДУБ Віталій
10 Пз Сербія МАРКОСКІ Йован 17 Зх Сербія ІГНАТЬЄВІЧ Нікола
11 Пз Україна КРИВОШЕЄНКО Іван 35 Зх Україна ГРИЦАЙ Олександр
17 Зх Україна ЧЕСНАКОВ Володимир 4 Пз Україна ЧАЙКОВСЬКИЙ Ігор
33 Зх Греція ЛАГОС Панайотіс 25 Зх Україна БІЛИЙ Максим
34 Зх Україна ТКАЧУК Євгеній 37 Пз Україна ХОМЧЕНОВСЬКИЙ Дмитро
40 Зх Україна ПЕРДУТА Ігор 9 Нп Бразилія ДАНІЛО Сіріно
82 Пз Україна РЕБЕНОК Павло 10 Нп Грузія ЛІПАРТІЯ Джаба
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
51 Вр Україна КАЗАКОВ Олексій 12 Вр Україна ПОСТРАНСЬКИЙ Віталій
6 Пз Україна СКЛЯР Олександр 2 Нп Україна ГАЛЮЗА Ілля
7 Пз Україна ГРОМОВ Артем 11 Нп Нігерія ІДАХОР Лакі
22 Пз Україна КУЦЕНКО Валерій 22 Нп Сербія ЛЮБЕНОВІЧ Желько
41 Пз Україна МАРУСИЧ Максим 45 Зх Україна ГОРДІЄНКО Артем
45 Зх Україна КУРЕЛЕХ Валерій 94 Нп Франція БОЛІ Яннік
78 Зх Україна КУРИЛОВ Олексій 18 Пз Україна ФЕРЕНЧАК Сергій
 
Головні тренери
Україна Сергій СВИСТУН Україна Юрій ВЕРНИДУБ

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
ТКАЧУК Євгеній yellow_card.png 5
ГРОМОВ Артем
РЕБЕНОК Павло
substitution.png 46
54 substitution.png ГАЛЮЗА Ілля
БІЛИЙ Максим
71 substitution.png ЛЮБЕНОВІЧ Желько
ЛІПАРТІЯ Джаба
79 yellow_card.png ЧАЙКОВСЬКИЙ Ігор
КУРИЛОВ Олексій
КРИВОШЕЄНКО Іван
substitution.png 83
83 substitution.png БОЛІ Яннік
ДАНІЛО Сіріно

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

Рубікон Свистуна

Ворскла – Зоря

29 березня. Полтава. Стадіон Ворскла. Початок о 19.15

Арбитр: Сергій Березка (Київ)

Пряма трансляція на каналі Футбол

Прогноз – 0:0

Пригадується мені номер луганської команди КВН, показаний у рамках конкурсу стем приблизно на початку 2000-х. Там капітан української збірної Андрій Шевченко потрапляє на прийом до президента Кучми якраз після поразки нашої команди у стикових матчах до ЧС-2002 із рахунком 1:4. Як так? Запитує Кучма. Та я вважаю, що наша збірна була підготовлена значно краще за німців. Парирує Шевченко. Звісно, відбігати 90 хвилин без м’яча не кожен зможе. Констатує президент.

До чого це я? Та до того, що роботу полтавської „Ворскли” на зимових зборах в принципі видно. Команда добре готова функціонально, в перших трьох матчах по цьому компоненту не програла жодному з суперників, хоча серед них і були команди лідируючої групи. Інша справа рахунок на табло. І якщо поразку командам, які наразі, якщо дивитися на турнірну таблицю, є об’єктивно сильнішими, якось виправдати можна, то чергова потенційна невдача у п’ятничному матчі із „Зорею” може дорого обійтися наприкінці чемпіонату Сергію Свистуну і його підопічним.

Відрив від ужгородської „Говерли” становить 9 очок, що на перший погляд доволі багато. Але якщо врахувати, що суперникам ще належить провести очну зустріч, то два вдалі матчі ужгородців і два невдалі полтавців можуть кардинально змінити ситуацію. Тому якщо не брати три очки у матчі із „Зорею”, яка є командою приблизно нашого рівня, то де їх брати взагалі?

Інша справа, що для того, щоб перемагати, потрібно забивати. А з цим у команди Свистуна серйозні проблеми, адже за перші три весняні матчі не створено фактично жодного гольового моменту. Пов’язано це і з відсутністю як хорошого нападника, так і гравця, який здатен би був замінити Романа Безуса. Новачок Куценко поки явно не дотягує до рівня Романа. Та й до рівня Прем’єр-ліги взагалі.

Після матчу з „Шахтарем” Сергій Свистун пообіцяв влітку точкове підсилення складу. Ми пам’ятаємо „блокноти Павлова”, у яких були записані прізвища потрібних футболістів. На ділі ці записи виходили пшиком. Але мова не про це. Що роботи зараз? Чи зможе Сергій Свистун налаштувати своїх підопічних на гру з „Зорею” так, що це компенсує нестачу у деяких моментах індивідуальної майстерності? Питань наразі більше, ніж відповідей. Але ясно одне. Після матчу з „Зорею” можна буде робити перші висновки щодо самостійної роботи головного тренера ворсклян. Багаж Павлова закінчився і саме ігри з такими суперниками, як „Зоря”, мають стати своєрідним лакмусовим папірцем. Таким собі Рубіконом.

Говорячи про матч „Ворскла” - „Зоря” не можна не згадати і про футболістів, які встигли пограти в обох командах. За луганців нині виступають екс-полтавці Постранський, Ярмаш та Ідахор. Цих футболістів полтавські уболівальники упевнений ще не забули. За „Ворсклу” виступає Сергій Сілюк, який ще минулого року одягав футболку „Зорі” та Курилов, якого полтавські шанувальники футболу вже й забули, коли в останнє бачили в офіційних матчах за біло-зелених. Тому постежити за цими футболістами буде цікаво.

Олександр ПОЛТАВЕЦЬ

"Шансы все увеличиваются, а бриллиантов все нет"

Ворскла прервала свою шестиматчевую проигрышную серию, но продолжила другую неутешительную серию - шесть матчей без голов!

В фильме «12 стульев» была такая фраза – «Шансы все увеличиваются, а бриллиантов все нет». Так и с Ворсклой: игра есть, моменты постепенно появляются, но голов как не было, так и нет. Серия без забитых мячей у полтавчан теперь насчитывает 540 минут – шесть подряд матчей.

Впрочем, начало поединка с Зарей приближало к мысли, что забить первый официальный весенний мяч подопечные Свистуна смогут именно сегодня. Кривошеенко с Ребенком дважды создавали опасность у ворот гостей, но отдать точные передачи им мешали защитники. Отвечали и гости – Данило на 9 минуте оказался один на один с Долганским, но опытный вратарь спас команду.

Затем игра постепенно успокоилась, гостям удалось навязать борьбу в центре поля, а тактические «изыски» полтавчан в виде меняющихся позициями троих хавбеков, частых походов вперед Пердуты и глубокой игры Маркоски плодов не приносила. Незаметен был и Будник, действовавший на острие атаки. Ударов по-прежнему было мало – как и в предыдущих играх.

Это означает, что гости сумели воплотить свой план на игру в первом тайме, тогда как хозяева – нет. Готовность игроков, их уровень или же психологическое состояние тому виной – знают только тренеры полтавчан. Но пока не говорят.

Под конец тайма Силюк выдал диагональ на ход Ребенку, Павел ворвался в штрафную площадь, но его прострел перехватил хорватский вратарь Сантини – дебютант Зари. На этом первая половина встречи окончилась, а Ребенок отправился отдыхать совсем: в перерыве активного крайка поменяли на Громова.

Он, а также Кривошеенко вновь нагнетали ситуацию у ворот Зари – и гораздо более активно, чем в первом тайме. По нескольку минут Заря не могла выбраться со своей половины поля, хоть и проводила замены, направленные на усиление атаки. На 65 минуте даже Маркоски в штрафной площади чуть было не переправил мяч в ворота после подачи со штрафного, но добить мяч в сетку ему не дали.

Ближе к концу встречи хозяева сбились на навал, на позицию нападающего вышел центральный защитник Курилов – такой отчаянной заменой Свистун, видимо, хотел выиграть воздух. И хотя Курилов отметился парой скидок, его партнеры забить не смогли, в который раз уйдя с поля без гола. На этот раз – под откроенное освистывание тех немногочисленных болельщиков, которые предпочли померзнуть на стадионе вместо просмотра трансляции.

Как это ни странно прозвучит, но тенденция к улучшению игры все же проявляется: с Шахтером нормально играли 15-20 минут, с Динамо – почти тайм, с Зарей час провисели на воротах… Вот только завершения не хватает – а это вопрос не к физике, а к персональной технике и психологии, то есть к тому, чему тренер в профессиональной команде уже вроде учить не должен. Впрочем, насчет последнего добавим: психологическое состояние футболистов и так было не ахти, а теперь, после домашней осечки, и вовсе будет минорным.

В таких кризисах и проявляется характер – и игроков, и тренера, и даже болельщиков.

Евгений БРЫЖ

Сергій Свистун: Я вірю в команду, вірю в хлопців

Наставник Ворскли продовжує вірити в своїх підопічних і вважає, що все буде гаразд

- Ми налаштовували хлопців на гру, ніби на битву під Москвою, коли відступати вже нікуди. За настроєм, боротьбою до хлопців претензій немає. Але так, дійсно, виконавчої майстерності нам не вистачає. Будемо працювати далі, виправляти помилки…

- Коли ви працювали в дублі, та команда була серед лідерів, а її гравців запрошували до молодіжної збірної. Які зараз перспективи у цієї молоді, у команди загалом?

- Перехід від молодіжного складу до основного не такий швидкий. Я думаю, що цим хлопцям ще потрібен час – і Громову, і Пердуті, і Будніку. Є, звичайно, талановити одиниці, котрі і у 18 років можуть за збірну грати. Але я не можу сказати, що наша молодь була на рівні збірників. З ними ще потрібно працювати, є в них і задатки, є і негативні якості. Для цього потрібен час.

- А як справи у Баранніка?

- Людина-травма. Тільки набрав форму - добре пройшов збори, почав забивати, але знову отримав травму. Розпочали чемпіонат – в нього ще одна. Йому потрібно поміняти відношення в побуті, а то він ризикує так і залишитися назавжди в перспективних.

- Проблема саме в ньому?

- Мені здається, побутові всі ці проблеми, не знаю навіть. Потрібно, щоб людина в себе заглянула і в собі шукала причини, чому до цих пір не може заграти.

- Тобто йдеться про порушення режиму?

- Я його за руку не ловив. На базу він приїжджає завжди в нормі. Вони ж усі дорослі люди, няньку до кожного не приставиш.

- Попереду ігри з Дніпром, Металістом... Які перспективи у Ворскли?

- Я вірю в команду, вірю в хлопців.

- Прокоментуйте вихід Курілова на заміну на позицію центрфорварда.

- Останні хвилин 10-15 гра перетворилася в навалу. А Курілов дуже добре грає головою. У зрості ми програвали двом їхнім центральним захисникам. З цією метою, з розрахунком на стандартні положення і випускали Курілова. Пару раз він дійсно непогано скинув головою. Були моменти, які потрібно було доводити до кінця.

Юрій Вернидуб: Казали зустрічати Ворсклу тільки на своїй половині поля

Наставник Зорі був задоволений результатом матчу в Полтаві

– Вийшла гарна, бойова гра. Можливо, більше було боротьби, ніж власне гри, але ми заздалегідь до цього готувалися: переглянули досконально попередні гри нашого суперника і знали, на що очікувати. Ця команда залишила відмінні враження в попередніх зустрічах, хоч і програла три гри. Але поступилася грандам та Чорноморцю, який іде п’ятим. Було видно, що команда непогано виглядає функціонально, використовує швидкі контратаки, швидко виходить з оборони в атаку. Може, трохи гірше, як і ми, будує позиційні атаки. Тому ми готувалися до цього, на установці свідомо говорили віддати перевагу супернику, зустрічати їх вже на нашій половині. Адже якби пішла гра на зустрічних курсах - те, що в першому таймі хлопці спробували зробити, - то ми б програвали в цьому компоненті. Тому в перерві ще раз сказав, щоб грали на нашій половині, зустрічали їх, тільки коли суперник переходить центр. Намагалися побудувати масовану оборону – нехай Ворскла спробує її зламати. Єдине, чого у нас не вийшло – так це зіграти за рахунок швидких контратак. В принципі, я результатом задоволений. Одне очко на виїзді – це завжди приємно, плюс зіграли на нуль. Можу також привітати нашого воротаря Сантіні з хорошим дебютом. Зіграв на нуль, залишив непогане враження – значить, я вгадав, що поставив його у стартовий склад.

- Чи вважаєте ви, що рахунок по грі?

– За моментами, я вважаю, гра була нічийною. Як у нас були на початку моменти, так і у Ворскли. Але стовідсоткових не було. Я вважаю, що ні ми, ні Ворскла не напрацювали на те, щоб забити.

- Худзік начебто відновився після травми, вийшов у товариській зустрічі, але зараз його знову немає. Що трапилося?

- Павло дуже довго лікувався, пропустив повністю всі збори. Тільки на початку березня почав працювати в загальній групі – це занадто мало часу, щоб набрати кондицій. А просто брати під заміну, коли готовий на 20 хвилин – я не прихильник цього. Буде готовий – обов'язково дамо йому шанс.

- У Зорі зменшилася кількість орендованих гравців, це добре, а які перспективи школи Зорі, відомої ще в радянські часи?

- Ви знаєте, до Луганська я працював у Запоріжжі, так тоді у нас були ігри, коли на поле виходили десять місцевих хлопців. Там дійсно дуже хороша школа. Ми ж коли приїхали до Луганська, то в жалюгідному стані була і академія, і умови. Це був рівень ще 1972 року. Навіть для першої команди – їздили тренуватися до Донецька, Дніпропетровська. Зараз хоч з’явилися поля, завдяки нашому агроному і керівництву ми готувалися на нормальних газонах. Так буде і з молоддю, тим більше, що дубль наш у своєму чемпіонаті на першому місці. Повірте, коли в Запоріжжі не було полів – а я грав там ще за часів СРСР – там теж була проблемна школа. Як тільки в 2000 році побудували три прекрасних синтетичних поля для академії – подивіться, який вихлоп пішов. Що не рік – так новий гравець. І цих футболістів купують, і не за три копійки, а за величезні гроші. В якої команди у нас ще купують 17-18-річних хлопців за два-три мільйони? Якщо вже в нас побудували поля, в тому числі для молоді, то й у нас будуть результати у вигляді молодих гравців. Просто потрібен час. Ось зробили чемпіонат Ю-19 – це правильна ідея. Наш український футбол робить крок уперед, і я не розумію, навіщо його тягнуть до чемпіонату СНД. У нас є своя країна - ми довго йшли до цього – і зараз знову від цього відмовлятися? Нехай у них буде свій чемпіонат, а в нас – свій.

Євген БРИЖ

Фото гри


22_22_vp-zl_01.jpg
Офіційна програма матчу

Погода